Apple se conformează autorităților ruseşti şi elimină aplicația RFE/RL din App Store-ul din Rusia

Current Time este o reţea de conţinut TV şi digital în limba rusă, a RFE/EL.

Apple a informat Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE/RL) - reţeaua media din care face parte şi Europa Liberă România - că a eliminat aplicația Current Time din versiunea rusească a App Store, la cererea Roskomnadzor, agenția de reglementare a mass-media din Rusia.

Apple a transmis RFE/RL într-o scrisoare că motivul pentru care a eliminat aplicația este că cuprinde conținut considerat ilegal în Rusia și materiale de la o organizație considerată „indezirabilă” de autoritățile ruse.

Current Time este rețeaua digitală și TV în limba rusă coordonată de RFE/RL.

RFE/RL, o organizație media independentă finanțată printr-un grant de la Congresul SUA prin Agenția Statelor Unite pentru Media Globală, difuzează conţinut în 27 de limbi din 23 de țări, vizând în principal regiuni cu libertate limitată a presei.

Proiectele sale în limba rusă s-au aflat sub o presiune guvernamentală tot mai mare, în special după invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

RFE/RL nu a comentat imediat decizia Apple.

După ce Moscova a declanşat războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, în februarie 2022, Roskomnadzor a blocat site-urile web RFE/RL, inclusiv pe cele ale Serviciului rus al companiei, cunoscut la nivel local sub numele de Radio Svoboda, și Current Time.

Îți mai recomandăm Jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva va primi premiul pentru libertatea presei

La 6 martie 2022, RFE/RL şi-a suspendat operaţiunile în Rusia, ca urmare a acțiunilor guvernamentale în creștere, incluzând o petiție a Serviciului Fiscal Federal Rus de a falimenta divizia rusă a organizației.

Aceste măsuri, potrivit RFE/RL, au fost punctul culminant al eforturilor guvernamentale, de mai mulţi ani, de a-i împiedica activitatea.

Îți mai recomandăm Un jurnalist de investigații cere Occidentului să-și retragă reporterii din Rusia ca să prevină arestarea lor

Ministerul rus al Justiției a declarat oficial activitățile RFE/RL „indezirabile” în februarie 2024.

Conformarea Apple la autoritățile ruseşti se înscrie într-o tendință mai largă. Gigantul tehnologic din SUA a eliminat 25 de servicii VPN (reţea privată virtuală, folosită pentru conectarea în regim de reţea privată, la internet n.r.) din App Store în iulie și alte 98 în septembrie.

Aceste eliminări au stârnit îngrijorări din partea presei independente, a ONG-urilor și a activiștilor societății civile, care au acuzat compania tech că ajută la suprimarea libertății de exprimare în Rusia.

Ei au îndemnat Apple să reziste acțiunilor care subminează standardele internaționale privind drepturile omului și să reactiveze aplicațiile VPN blocate.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI