„Laureații internaționali ai CPJ pentru libertatea presei simbolizează munca vitală desfășurată de reporterii de pretutindeni pentru a transmite în fața încercărilor acerbe de a suprima adevărul”, a declarat șeful executivului CPJ, Jodie Ginsberg, într-o declarație din 19 septembrie.
„După ceea ce a fost un an devastator pentru jurnaliști și pentru libertatea presei, este o onoare să le fiu alături”, a spus Ginsberg.
Kurmașeva, în vârstă de 47 de ani, va primi premiul în noiembrie împreună cu ceilalți trei premiați: jurnalistul palestinian Shrouq al-Aila, reporterul guatemalean Quimy de Leon și Samira Sabou din Niger, se arată în comunicatul CPJ.
La scurt timp după anunțul CPJ, Kurmașeva a spus că recunoașterea organizației de protecție a jurnaliștilor „este profund semnificativă” pentru ea.
„CPJ a jucat un rol esențial în susținerea eliberării mele și, pentru asta, sunt veșnic recunoscătoare. Sunt onorată să stau alături de trei jurnalişti remarcabili ale căror poveşti de curaj şi rezistenţă continuă să mă inspire”, a spus Kurmașeva pe 20 septembrie.
Jurnalista, cu dublă cetățenie rusă și americană, a fost reţinută în iunie 2023 în timp ce îşi aştepta zborul de întoarcere către Praga, la Kazan.
Autoritățile i-au confiscat atât pașapoartele, cât și telefonul.
A fost eliberată, dar i-a fost interzis să părăsească țara.
După cinci luni de așteptare a unei decizii în cazul ei, a fost amendată cu 10.000 de ruble (109 dolari) pentru că nu și-a înregistrat pașaportul american la autoritățile ruse.
În imposibilitatea de a părăsi Rusia fără documentele ei de călătorie, Kurmașeva a fost în octombrie arestată, închisă și acuzată că este „agent străin” nedeclarat.
Două luni mai târziu, ea a fost acuzată de răspândirea de falsuri despre armata rusă.
În iulie, un tribunal din capitala Tatarstanului, Kazan, a condamnat-o pe Kurmașeva la 6 ani și jumătate de închisoare.
Pe 1 august, ea a fost eliberată împreună cu alți doi cetățeni americani: Evan Gershkovich și Paul Whelan.