Cel mai mare spital din Ucraina pentru copiii cu cancer, bombardat de ruși. Zelenski a cerut convocarea Consiliului de Securitate al ONU

Your browser doesn’t support HTML5

Spitalul de copii din Kiev a fost lovit. Atacurile rusești, circa patruzeci într-o singură zi, în toată țara a ucis cel puțin 29 de persoane în Ucraina

Mai mulți oameni au rămas prinși sub dărâmături după ce cel mai mare spital de copii din Ucraina, unde sunt tratați copiii bolnavi de cancer, a fost atacat luni dimineață de mai multe rachete rusești. În întreaga țară, unde au fost lansate peste 40 de rachete, au fost ucise cel puțin 29 de persoane și rănite alte zeci.

Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a spus că omenirea nu se mai poate minți și că spitalul Okhmatdit din Kiev, principalul centru de tratament din țară pentru copiii bolnavi de cancer, a fost vizat cât se poate de direct de rachetele rusești.

Zelenski a cerut convocarea urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU și a amenințat cu represalii după atacul masiv de luni al Rusiei, produs asupra spitalului de copii cu ceea ce pare să fi fost o rachetă de croazieră.

El a cerut o reacție mai fermă și un „răspuns mai puternic” al Occidentului.

Ministrul ucrainean de interne, Igor Klîmenko, a declarat că a fost confirmată moartea a cinci persoane numai în atacul de la Kiev și că cel puțin alte patru au fost rănite. Tot la Kiev a fost atacat luni cu rachete și un bloc de locuințe.

În atacul asupra spitalului de copii a fost distrusă secția de toxicologie a spitalului.

Spitalul de copii Ohmatdit – cea mai mare unitate medicală pentru copii din Ucraina – este totodată și cel mai important centru de tratament din țară pentru cancerul copiilor, potrivit Financial Times.

Sute de salvatori și voluntari s-au alăturat efortului de a curăța resturile și de a căuta supraviețuitori.

Oficialii și personalul de urgență au spus că nu este clar câți medici și pacienți au rămas blocați sub dărâmături.

„Extragem pe oricine putem. Nu știm numărul de oameni prinși acolo”, a spus ministrul sănătății, Victor Liașco, în fața spitalului.

Maria Soloșenco, 21 de ani, asistentă în secția de toxicologie, a declarat pentru The Guardian ca personalul spitalului era în proces de mutare a copiilor în adăpost când a avut loc explozia.

„A fost o panică totală când au lovit rachetele”, a spus ea, cu mâinile pline de sânge.

Soloșenco a spus că copiii de până la 18 luni au trebuit să fie scoși de urgență de la dializă și evacuați rapid prin ferestrele clădirii.

Galerie foto cu imagini de la locul tragediei:

Atac rusesc cu rachete asupra celui mai mare spital de copii din Ucraina și cel mai mare centru de tratare a copiilor bolnavi de cancer

The Guardian a asistat la evacuarea mai multor copii bolnavi, unii îmbrăcați sumar și cu tuburile de perfuzie atașați de ei.

Tania Lapșina, o asistentă de la departamentul de traumatologie, unde fațada a fost smulsă de explozie, a spus că au reușit să-i mute pe toți copiii într-un adăpost.

„A fost un haos total. Copiii erau panicați și plângeau în buncăr. Nu există cuvinte pentru asta. Este groaznic. Încă tremur.”

Atacul este unul din cele mai dure asupra Kievului de la invazia rusească, care a început pe 24 februarie 2022.

Biroul prezidențial al Ucrainei a publicat o imagine care arată un copil accidentat la cap.


„Rusia nu poate ignora unde aterizează rachetele sale și trebuie să fie pe deplin răspunzătoare pentru toate crimele sale: împotriva persoanelor, împotriva copiilor și împotriva umanității în ansamblu”, a postat Zelenski pe aplicația de mesagerie Telegram.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că atacul - care a vizat orașe precum Kiev, Dnipro, Krivoi Rog, Kramatorsk sau Sloviansk - a implicat 40 de rachete rusești și a avariat „clădiri de apartamente, infrastructură și un spital de copii”.

Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a vorbit despre 11 victime în urma „unuia dintre cele mai grave” atacuri asupra capitalei de până acum.

Administrația militară a orașului Kiev a transmis că Spitalul de Copii Ohmadit a fost avariat.

Filmările realizate de RFE/RL la fața locului arată mulțimi de oameni care ajută la salvarea persoanelor și curățarea resturilor.

Căderea resturilor de rachete a fost raportată în mai multe locuri din jurul capitalei Ucrainei.

Your browser doesn’t support HTML5

Un spital de copii din Kiev a fost lovit de rachete rusești


Președintele Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită neanunțată la Varșovia, a declarat că „întreaga lume trebuie să-și folosească toată hotărârea pentru a pune capăt în cele din urmă loviturilor rusești”.

„Okhmatdit a salvat și a restabilit sănătatea a mii de copii. Acum, că spitalul a fost avariat de un atac rusesc, sunt oameni sub dărâmături, iar numărul exact al victimelor este încă necunoscut. Chiar acum, toată lumea ajută la îndepărtarea dărâmăturilor – medici și oameni obișnuiți.

Rusia nu poate pretinde că nu știe unde zboară rachetele sale și trebuie să fie trasă la răspundere pentru toate crimele sale împotriva oamenilor, împotriva copiilor, împotriva umanității în general.

Este foarte important ca lumea să nu rămână tăcută acum și ca toată lumea să vadă ce cine este și ce face Rusia”, a scris președintele ucrainean pe X.

Exploziile s-au auzit la Kiev în jurul orei locale 10:30, iar administrația militară a orașului le-a cerut oamenilor să rămână în adăposturi: „Alerta aeriană continuă! Acțiuni de apărare aeriană în capitală. Rămâneți în adăposturi până când alarma de raid aerian se oprește!”.

Șeful de cabinet al lui Zelenski, Andri Iermak, a transmis pe rețeaua Telegram că bombardarea Ucrainei a venit într-un moment al zilei în care străzile sunt cele mai populate.

Atacurile din timpul zilei asupra orașelor au fost rare, chiar dacă Rusia și-a intensificat în ultimele luni bombardamentele aeriene asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii.

Moscova a negat că a vizat civili în războiul declanșat pe 22 februarie 2022, în ciuda dovezilor că locuințe civile, școli și spitale au fost lovite direct de rachete sau drone rusești.

De asemenea, forțele ucrainene au raportat doborârea a cel puțin trei rachete de croazieră peste noapte.

Îți mai recomandăm Donețk - cinci oameni uciși într-un atac rusesc asupra orașului. Ucraina respinge atacuri cu drone

Comandantul forțelor aeriene, generalul Nicola Oleșciuc a declarat pe Telegram că rachetele au vizat regiunile nord-vestice și centrale din Jitomir și Cerkasîi.

În nord-estul Ucrainei, primarul Harkovului, Igor Teregov, a spus că două femei au fost spitalizate pentru răni după ce bombardamentele rusești au lovit trei clădiri rezidențiale.

Guvernatorul Harkovului afirmă că cinci oameni au fost uciși după explozia unei mine.

În luptele de pe teren, statul major general ucrainean a declarat că Rusia continuă ofensivele în regiunea Harkov.

Trupele ucrainene, transmite statul major, încearcă să stabilizeze situația pentru a împiedica forțele ruse să „avanseze adânc în teritoriul ucrainean”.

Analiștii externi prognozează că Rusia va lansa în curând atacuri peste un canal din orașul strategic și centrul logistic Ciasiv Iar din Donețk, unde Kievul a pierdut un cartier, după aproape trei luni de lupte grele.

Îți mai recomandăm Ucraina pierde Ciasiv Iar, din Donețk. Dnipro își plânge morții

Europa Liberă România este pe Google News. Abonați-vă AICI.