Niciun grup nu și-a asumat responsabilitatea pentru atacul cibernetic, dar hackerii ruși care au legături cu Moscova au fost acuzați în mod repetat de atacuri cibernetice asupra site-urilor și a infrastructurii guvernului ucrainean în trecut.
În plus, atacul cibernetic vine la finalul unei săptămâni eșuate a discuțiilor menite să detensioneze situația de la granița dintre Rusia și Ucraina, iar potrivit Reuters, Rusia mobilizează noi forțe militare.
Serviciile de informații ale Statelor Unite spun, potrivit CNN, că Rusia a pregătit operațiuni de sabotaj al propriilor forțe în estul Ucrainei, pentru a-și crea argumentele unui eventual atac. Este vorba de o operațiune de tip false-flag, sub acoperire, prin care proprii oameni ar fi folosiți într-un atac invocat apoi ca motiv pentru o eventuală invazie.
Îți mai recomandăm OSCE | Atmosferă tensionată și niciun rezultat cu privire la criza Rusia-UcrainaAtacul cibernetic a fost raportat pentru prima dată vineri, 14 ianuarie, de Ministerul Educației din Ucraina pe pagina sa de Facebook. Kievul a declarat ulterior că atacul nu a schimbat conținutul niciunui site guvernamental vizat și că nu au fost scurgeri de date personale.
„Din cauza atacului din noaptea de 13 spre 14 ianuarie 2022, site-ul oficial al Ministerului Educației și Științei este temporar oprit”, a spus ministerul.
În total, atacul cibernetic a vizat aproximativ 70 de site-uri guvernamentale, inclusiv pe cel ale Ministerului Afacerilor Externe, cabinetului de miniștri și Consiliului de securitate și apărare.
Îți mai recomandăm Va afecta criza din Kazahstan planurile lui Putin pentru Ucraina?Deși au evitat să acuze direct Moscova, oficialii ucrainieni au spus clar că suspectează Rusia. Rusia nu a comentat, dar a negat anterior că este în spatele atacurilor cibernetice, inclusiv împotriva Ucrainei.
Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, a condamnat atacul cibernetic și a declarat că în perioada următoare comitetul politic și de securitate al UE și unitățile cibernetice se vor reuni pentru a vedea cum să răspundă și să ajute Kievul.
Îți mai recomandăm Puternic atac cibernetic, 1000 de companii afectate | Joe Biden suspectează hackeri care au legătură cu RusiaDe asemenea, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a condamnat atacul, adăugând că experții cibernetici ai alianței fac schimb de informații cu omologii lor ucraineni.
Într-o altă declarație, guvernul Ucrainei a precizat că o serie de alte site-uri de stat au fost suspendate pentru a preveni răspândirea atacului, deși majoritatea resurselor statului afectate au fost deja restaurate.
În timpul atacului cibernetic, pe site-ul Ministerului de Externe ucrainean a apărut un mesaj scris în ucraineană, rusă și poloneză, avertizându-i pe ucraineni „să se teamă și să se aștepte la ce e mai rău”.
Îți mai recomandăm Întâlnirea de la Geneva. Rusia promite că nu va invada UcrainaPe unele dintre site-uri, a apărut un text în aceleași trei limbi care spunea că toate datele ucrainenilor încărcate în rețea au devenit publice.
Potrivit Reuters, mesajul lăsat de atacul cibernetic a fost presărat cu referințe care au ca ecou acuzații mai vechi ale statului rus, respinse de Kiev, conform cărora Ucraina este sclava grupărilor naționaliste de extremă dreapta. De asemenea, mesajul s-a referit la locurile în care au avut loc crimele comise în Polonia ocupată de naziști de către insurgenții ucraineni, un punct de disputa între Polonia și Ucraina.
Îți mai recomandăm Moscova - din nou în centrul acuzațiilor de atacuri cibernetice„Vom mobiliza toate resursele noastre pentru a ajuta Ucraina să abordeze acest atac cibernetic. Din păcate, știam că s-ar putea întâmpla. Este greu de spus (cine este în spatele lui). Nu pot da vina pe nimeni, deoarece nu am dovezi, dar ne putem imagina", a declarat Borrell reporterilor la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE în orașul Brest din vestul Franței.
În același timp, Jens Stoltenberg a declarat că NATO și Ucraina vor semna în curând un acord pentru a consolida cooperarea cibernetică în zilele următoare.
„NATO și Ucraina vor semna un acord privind îmbunătățirea cooperării cibernetice, inclusiv accesul Ucrainei la platforma NATO de partajare a informațiilor malware. Sprijinul politic și practic puternic al NATO pentru Ucraina va continua”, a spus Stoltenberg.
Îți mai recomandăm Întâlnire NATO-Rusia | NATO nu renunță la ideea extinderiiCNN scrie că un oficial al SUA a declarat vineri că are informații că Rusia a poziționat un grup de agenți în Estul Ucrainei care să conducă operațiuni menite să creeze un pretext pentru o invazie.
Ministerul ucrainean al Apărării a declarat vineri că „unitățile militare ale țării agresoare și sateliții săi primesc ordine să se pregătească pentru astfel de provocări”.
Joi, consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, le-a spus reporterilor că administrația Biden consideră că Rusia s-ar putea pregăti pentru o invazie în Ucraina „care ar putea duce la încălcări pe scară largă ale drepturilor omului și crime de război în cazul în care diplomația nu își îndeplinește obiectivele”.
Îți mai recomandăm OSCE | Atmosferă tensionată și niciun rezultat cu privire la criza Rusia-Ucraina