Gruparea Hezbollah din Liban spune că a lansat 62 de rachete împotriva Israelului

Focuri de artilerie trase de armata israeliană lovesc dealurile de lângă periferia orașului de frontieră Odaisseh, în sudul Libanului, pe 17 noiembrie 2023.

Gruparea teroristă Hezbollah a anunțat sâmbătă că a tras 62 de rachete asupra unei „baze” militare din nordul Israelului. Armata israeliană a confirmat atacul, dar spune că a identificat „aproximativ 40 de rachete”. Atacul provoacă noi îngrijorări cu privire la extinderea războiului din Gaza.

Tiruri puternice din Liban au vizat sâmbătă nordul Israelului, a declarat armata israeliană. IDF a adăugat că a răspuns prin lovirea „unei celule teroriste” care a participat la acest atac.

La scurt timp după ce sirenele de rachete au răsunat în nordul Israelului, armata a declarat că „au fost identificate aproximativ 40 de lansări (de rachete, n.r.) din Liban spre zona Meron” din nordul țării.

Nu au existat rapoarte imediate cu privire la potențiale victime sau pagube.

Anterior, gruparea armată libaneză Hezbollah a declarat că a lovit sâmbătă dimineața un post cheie de observare israelian cu 62 de rachete „de diferite tipuri”.

Îți mai recomandăm Ce este și ce vrea Hezbollah, grupul desemnat de SUA și UE drept organizație teroristă

Militanții libanezi au spus că a fost „un răspuns preliminar” la uciderea șefului adjunct al Hamas, la începutul acestei săptămâni.

Saleh al-Arouri a fost ucis pe 2 ianuarie, cu o dronă, în suburbiile sudice ale Beirutului, considerat bastionul Hezbollah. Această grupare susținută de Iran este un aliat al Hamas din Fâșia Gaza.

Șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat vineri că Libanul va fi „expus” la mai multe operațiuni israeliene dacă nu va răspunde la această crimă.

Îți mai recomandăm Un lider Hamas din Liban, ucis într-un atac aerian

Secretarul de stat american Antony Blinken și diplomatul de rang înalt al Uniunii Europene, Josep Borrell, au început vineri o nouă acțiune diplomatică pentru a opri extinderea războiului din Gaza în alte părți din zonă, precum Cisiordania ocupată de Israel și pe căile maritime din Marea Roșie, unde acționează rebelii houthi, de asemenea sprijiniți de Iran.

Vizita de săptămâna aceasta este a patra din regiune pe care o efectuează oficialul american de când a început războiul. Ajuns vineri în Turcia, Blinken este așteptat să poarte discuții cu oficiali palestinieni din Cisiordania ocupată și cu lideri israelieni.

Atacul Israelului din Fâșia Gaza a început în urmă cu trei luni, după ce militanții Hamas au atacat Israelul pe 7 octombrie, când au ucis peste 1.200 de oameni și au luat 240 de ostatici.

Potrivit oficialilor israelieni, o parte dintre ostatici au fost recuperați în mai multe schimburi de prizonieri.

Ofensiva, menită să anihileze mișcarea islamistă care conduce Gaza, a ucis 22.600 de persoane, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății, și a devastat enclava dens populată de 2,3 milioane de locuitori.

Îți mai recomandăm Ce planuri are Israelul pentru Fâșia Gaza după încetarea războiului
Știre scrisă cu ajutorul relatărilor Reuters și News.ro.