Nave britanice și americane, atacate în Marea Roșie de grupul yemenit Houthi, susținut de Iran și Hezbollah

Incidentele declanșate de grupul Houthi au crescut în ultima perioadă, pe fondul conflictului dintre Israel și Hamas.

O navă a Marii Britanii care trecea prin Marea Roșie a fost lovită de tiruri de rachete, a declarat un grup de securitate maritimă cu sediul în Marea Britanie. Pentagonul, la randul sau, a anunțat că o navă de război americană și mai multe nave comerciale au fost atacate duminică în Marea Roșie.

O navă aparținând Marii Britanii, care trecea prin Marea Roșie, ar fi fost lovită de tiruri de rachete, a declarat duminică un grup de securitate maritimă cu sediul în Marea Britanie, iar o altă agenție a raportat o posibilă activitate a dronelor în zonă.

Nava anonimă sub pavilion Bahamas a fost „lovită de o rachetă" în timp ce naviga spre sud, la aproximativ 35 de mile nautice de coasta vestică a Yemenului, a declarat firma de securitate maritimă Ambrey, citând rapoarte.

„Nava afectată emitea apeluri de urgență legate de piraterie/atac cu rachete", a adăugat compania cu sediul în Marea Britanie.

Îți mai recomandăm Ofensiva israeliană se mută în sudul aglomerat al Fâșiei Gaza. Crește numărul morților, în ciuda ordinelor de evacuare

Pentagonul a anunțat și el că o navă de război americană și mai multe nave comerciale au fost atacate duminică în aceeași regiune, iar incidentul ar putea marca o escaladare majoră a unei serii de atacuri maritime în Orientul Mijlociu legate de războiul dintre Israel și Hamas.

„Suntem la curent cu rapoartele privind atacurile asupra USS Carney și a navelor comerciale din Marea Roșie și vom furniza informații pe măsură ce acestea vor fi disponibile", a precizat Pentagonul.

USS Carney este un distrugător din clasa Arleigh Burke.

Armata britanică a declarat anterior că a existat un presupus atac cu drone și explozii în Marea Roșie, fără a oferi detalii.

Îți mai recomandăm Unul dintre ostaticii cu dublă cetățenie româno-israeliană, găsit mort în Gaza

Pentagonul nu a identificat de unde crede că ar fi provenit focul. Cu toate acestea, rebelii houthi din Yemen, susținuți de Iran, au lansat o serie de atacuri asupra navelor din Marea Roșie, precum și drone și rachete care au vizat Israelul, în timp ce acesta duce un război împotriva Hamas în Fâșia Gaza.

Un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta chestiuni legate de serviciile de informații, a declarat că atacul a început duminică, pe 3 decembrie, în jurul orei 10.00, la Sanaa, Yemen, și a durat până la cinci ore. Un alt oficial american, care a vorbit în mod similar - sub rezerva anonimatului, din același motiv, a declarat că USS Carney a interceptat cel puțin o dronă în timpul atacului.

Îți mai recomandăm Israelul reia atacurile în Gaza, pe motiv că Hamas nu a fost de acord să elibereze noi ostatici

Grupul yemenit Houthi a revendicat ulterior atacurile. Mișcarea Houthi din Yemen a vizat duminică două nave israeliene cu o dronă armată și o rachetă navală, a declarat un purtător de cuvânt al armatei grupului.

El a adăugat că cele două nave, Unity Explorer și Number Nine, au fost vizate după ce au respins avertismentele marinei grupului.

Gruparea Houthi, oficial numită Ansar Allah, e formată din rebelii din Yemen care doresc separarea de Yemen. Ei sunt sprijiniți de Iran și grupul libanez Hezbollah.

Pe 19 noiembrie, nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roşie, a fost capturată de către miliţiile Houthi şi dusă lângă coasta statului Yemen, iar printre membrii echipajului se afla şi un cetăţean român. Europa Liberă a scris despre atac aici:

Îți mai recomandăm Video | Cum a fost capturată de milițiile din Yemen nava pe care se afla și un român