Stare de război în Israel. Peste 2.500 de rachete au fost trase dinspre Fâșia Gaza spre Tel Aviv și alte orașe din Israel

Pompierii sting incendiile izbucnite lângă Tel Aviv, în urma atacurilor cu rachete lansate dinspre Fâșia Gaza

Peste 2.500 de rachete au fost lansate sâmbătă dimineață dinspre Fâșia Gaza spre orașele din Israel. Armata israeliană a declarat „stare pentru război”. Peste 150 oameni au fost uciși și peste 900 răniți, potrivit unui ultim bilanț anunțat de autoritățile de la Tel Aviv.

Sirenele au sunat în mai multe orașe din sudul Israelului și în Tel Aviv la prima oră a dimineții. Gruparea islamistă militantă palestiniană Hamas a revendicat atacul, arată BBC.

Unul dintre orașele lovite de rachetele trimise din Fâșia Gaza este Ashkelon, unde mai multe mașini au luat loc.

Actualizare 22.20 Ultimul bilanț al serviciilor de urhență arată că cel puțin 150 de persoane au fost ucise în Israel, iar peste 1.100 sunt tratate în spitale, Peste 230 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene de represalii în Fâșia Gaza, spun oficialii de acolo. Tel Aviv-ul și alte orașe din centrul Israelului au fost lovite de un nouval de rachete lansat sâmbătă seara.

Actualizare 18.30. Forțele israeliene au confirmat că organizația teroristă Hamas are ostatici israelieni. Ultimul bilanț arată că peste 100 de israelieni au fost uciși și alți 900 de răniți, în urma atacurilor cu rachete lansate sâmbătă dimineață de Hamas, a declarat Ministerul Sănătății, potrivit The Jerusalem Post.

Actualizare 17.55. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, sâmbătă, în Portugalia, că atacul terorist din Israel are un potenţial foarte toxic, pentru că are potenţialul de a destabiliza foarte mult situaţia din Orientul Mijlociu. Preşedintele a precizat că sunt între între 800 şi 900 de români în Israel şi se caută soluţii pentru cei care doresc să revină rapid în ţară. Niciun cetăţean român nu este momentan în dificultate, dar situaţia se poate schimba în orice moment.

Actualizare 16.01. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă, că aproximativ 800 de români, pelerini, sunt în prezent în Israel şi se caută varoante pentru ca aceştia să ajungă acasă în siguranţă. Potrivit acestuia, „nu este niciun român rănit sau în zona directă de conflict”.

„Sunt vreo şapte localităţi unde forţele Hamas au înaintat. Vom vedea dinamica în perioada următoare. În acest moment se ocupă Ministerul de Externe”, a declarat premierul.

Actualizare 15:55. Presa din Israel relatează că cel puţin 40 de persoane au fost ucise şi 740 rănite de la începutul atacului masiv al grupării islamiste teroriste Hamas. Mii de rachete au fost lansate spre centru şi sud. Hamas a afirmat că a luat o serie de ostatici din Israel în Fâşia Gaza.

Actualizare 15.15. Ministerul român de Externe a ridicat nivelul de alertă pentru Israel, în urma declanşării stării de război în zonă. România cere cetăţenilor săi să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va permite, să părăsească ţara.

Actualizare 13:15. Armata israeliană anunță în ultimul său bilanț că cel puțin 22 de israelieni au fost uciși și alți peste 500 răniți. Ultimele informații publicate de cotidianul Haaretz arată că armata lovește țintele Hamas în Gaza, iar membrii Hamas care s-au infiltrat în orașele din sudul Israelului țin ostatici civili israelieni în casele lor.

Actualizare 11.53. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „Suntem în război și vom câștiga”. El a pus un video scurt pe rețeaua X, fostul Twitter.

Reuters transmite că premierul israelian a mai spus că „inamicul nostru va plăti un preț, pe care nu l-a cunoscut niciodată”.

Sâmbătă dimineață, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că șefii de securitate urmează să se întâlnească ca urmare a loviturilor cu rachete. Guvernul de la Tel Aviv urmează să aibă o ședință de urgență la ora 17 ( n.r. ora 17 a României).

Un raport inițial al Forțelor de Apărare Israelului arată că „un număr de teroriști” s-au infiltrat pe teritoriul israelian din Fâșia Gaza și că locuitorii din zonele învecinate au fost rugați să rămână în casele lor.

Cotidianul Haaretz scrie că o persoană a fost rănită în Kfar Aviv, când o rachetă a explodat în timp ce se afla în vehiculul său. De asemenea, o femeie a fost grav rănită în sudul ţării.

Armata israeliană anunță stare de război în Israel

În urma atacurilor, ministrul israelian al Apărării a anunţat stare de război şi a spus că Hamas a făcut o mare greşeală. Statul evreu a ripostat şi a anunţat lansarea operaţiunii Sabia de Fier.

„Hamas a făcut o greşeală importantă în această dimineaţă. Suntem în stare de război", a declarat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, în cadrul unui briefing de presă.

„Suntem supuşi unui atac masiv dinspre Fâşia Gaza. În prezent, există 21 de confruntări active în sudul Israelului. Întreaga regiune sudică este închisă circulaţiei civile", a mai spus el.

Ambasada Israelului în România: Statul Israel se confruntă cu un atac terorist de amploare

Ambasada Israelului în România anunţă, sâmbătă, pe Pagina de Facebook, că statul Israel „se confruntă cu un atac terorist de amploare” şi precizează că se vor lua toate năsurile pentru apărarea cetăţenilor.

„Ne vom apăra”, au transmis oficialii ambasadei.

„Anunţ de ultama oră. Statul Israel se confruntă cu un atac terorist de amploare lansat dinspre Gaza în această zi de Şabat care marchează totodată şi sărbătoarea sacră Simchat Torah”, este anunţul postat, sâmbătă, pe pagina de Facebook a Ambasadei Israelului în România.

Instituţia precizează că, la ora 06.30 dimineaţa (ora Israelului), „teroriştii palestinieni din organizaţia Hamas au lansat mii de rachete asupra civililor şi terorişti s-au infiltrat pe teritoriul israelian”.

Fotogalerie | Hamas a lansat operaţiunea „Potopul de la Al-Aqsa”. Autoritățile de la Tel Aviv: „Suntem în stare de război”

Hamas a revendicat atacul

Aripa armată a mişcării palestiniene Hamas a anunţat sâmbătă dimineaţă că a lansat „Operaţiunea Al-Aqsa Flood" împotriva Israelului, de unde sunt lansate câteva sute de rachete, informează AFP.

Atacurile au provocat moartea a cel puţin o persoană şi au rănit alte 15.

„Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupaţiei", a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedine al-Qassam din Hamas, într-o înregistrare audio difuzată de Al-Aqsa TV, canalul de televiziune al Hamas, mişcarea islamistă aflată la putere în Gaza.

Îți mai recomandăm Israelul își retrage trupele Jenin, Cisiordania, dar avertizează că raiduri asemănătoare s-ar putea repeta

Mohammad Deif a făcut apel la palestinienii de pretutindeni să lupte. „Aceasta este ziua celei mai mari bătălii care pune capăt ultimei ocupaţii de pe pământ", a spus el, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete.

Prin atacul de sâmbătă dimineață s-a pus capăt unui armistiţiu care fusese în general respectat de la sfârşitul unui război de cinci zile în luna mai.

În luna mai, Israelul a lansat o ofensivă împotriva Jihadului Islamic palestinian în Fâşia Gaza, declanşând un război de cinci zile între armata israeliană, Jihadul Islamic şi alte grupări armate din teritoriu. Atunci şi-au pierdut viaţa 34 de palestinieni şi o israeliancă.

Peste o mie de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza spre Israel, majoritatea fiind interceptate de sistemul de apărare aeriană israelian.

Îți mai recomandăm Luptele israeliano-palestiniene se intensifică. Eforturile egiptene pentru un armistițiu nu au efect