Noi atacuri ruseşti cu dronă la Ismail. O persoană a murit. Exploziile, vizibile din România, ar fi avut loc şi în Chilia Nouă

Imagine cu caracter ilustrativ, cu intervenţie la o clădire avariată în urma unui atac cu drone asupra oraşului-port Ismail, la începutul lunii august.

Armata rusă a lansat miercuri în zori noi atacuri cu drone asupra zonei portuare din Ismail, oraş învecinat cu România. O persoană a murit, fiind înregistrate distrugeri şi incendii. Atacuri au avut loc şi asupra capitalei Kiev.

Update

Localnic din Plauru, pentru Reuters: „Nu mă simt în siguranţă aici!”

Agenţia de presă Reuters, citată de News.ro, a discutat cu un localnic din localitatea Plauru, peste Dunăre de teritoriul ucrainean. marţi, la o zi după ce Rusia lansase un atac cu dronă în zona portului Ismail.

Gabi Popescu, apicultor, a povestit că a auzit mai multe explozii, iar remorca sa s-a zguduit.

„Am numărat cinci explozii, trei foarte puternice", a declarat Gabi Popescu, care îşi aduce stupii din centrul României la Plauru, potrivit surselor citate.

Agenţia de presă mai notează că ferestrele mai multor case din sat au fost avariate.

Reuteres a mai amintit, scrie News.ro, de afirmaţiile oficialilor ucraineni, potrivit cărora drone ruseşti rătăcite au aterizat pe teritoriul românesc, dar şi faptul că preşedintele Klaus Iohannis a negat vehement informaţia.

Update

Explozii ar fi avut loc şi în localitatea Chilia Nouă, aflată pe teritoriul Ucrainei, pe braţul ucrainean al Dunării, fiind auzite şi vizibile şi din România, scrie G4Media.

Mai mulţi locuitori din localitatea Chilia Veche - aflată teritoriul românesc, au spus că în cursul nopţii au auzit explozii în localitatea vecină, unele mărturii fiind însoţite de fotografii şi imagini video, potrivit publicaţiei.

Ştirea iniţială

Atacurile rusesc cu drone asupra portului Ismail a ucis o persoană, a deteriorat şi a deteriorat infrastructura, a transmis guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Atacuri au avut loc marţi noapte şi în capitala Kiev, fără a produce însă victime şi pagube, potrivit autorităţilor ucrainene.

Atacurile din Ismail au durat aproximativ 3 ore, timp în care au fost distruse mai multe instalaţii agricole, fiind înregistrate mai multe incendii, a transmis Oleh Kiper pe canalul de mesagerie Telegram, potrivit Reuters.

„Un angajat al unei întreprinderi agricole, care a fost grav rănit, a murit în spital”, a menţionat guvernatorul regiunii Odesa.

Amintim, un atac cu drone îndreptat în direcţia Ismail a fost luni în centrul unei controverse între autorităţile ucrainene şi româneşti.

Îți mai recomandăm Primarul satului românesc de la 300 de metri de Ismail/Ucraina: „Nu știu de nicio dronă, dar lucrurile trebuie luate mai în serios”

Ucraina a transmis că drona ar fi căzut pe teritoriul românesc, în timă ce Ministerul român al Apărării a negat informaţia.

Portul pe Dunăre Ismail, care se învecinează cu România, ţară membră NATO, a devenit principala rută de export pentru produse ucrainene, după retragerea Rusiei dintr-un acord de cereale intermediat de ONU în iulie, subliniază şi Agenţia France Presse.

După încetarea de facto a acordului, Rusia a intensificat atacurile asupra regiunilor Odesa și Mykolaiv din sudul Ucrainei, unde se află porturi și infrastructură vitală pentru exporturile agricole.

Luni, forțele ucrainene au doborât 17 drone rusești peste regiunea Odesa peste noaptea de luni, mai scrie AFP, care notează că președintele României, Klaus Iohannis, a declarat marți că atacurile au avut loc „foarte, foarte aproape” de granița cu România.

De altfel, Bucureștiul a condamnat ferm atacurile rusești asupra infrastructurii dunărene a Ucrainei.

Atacuri ruseşti şi la Kiev

Armata rusească a lansat în noaptea de marţi spre miercuri atacuri cu rachete şi asupra Kievului, neînregistrându-se însă victime, potrivit autorităților.

Avioanele rusești au lansat rachete de croazieră şi alte rachete asupra capitalei Ucrainei, a transmis Sergiy Popko, șeful Administrației Militare a orașului Kiev, pe Telegram, conform AFP.

"Toate țintele inamice care se îndreptau spre capitală au fost distruse de forțele și mijloacele de apărare aeriană. Potrivit datelor în acest moment, nu există victime sau distrugeri la Kiev", a spus el.