Prim-vicepreședintele partidului, Rareș Bogdan, a declarat că Bogdan Aurescu ar trebui remaniat și, mai grav, că nu a fost numit în funcție de PNL, ci de „stat”, dar că va rămâne în guvern „pentru că e mai puternic decât PNL”.
Atacul este unul prin ricoșeu la președintele Klaus Iohannis, cel care are un rol crucial în numirea ministrului de Externe, domeniu care intră, constituțional vorbind, în jurisdicția directă a șefului statului.
Observația lui Rareș Bogdan este cu bătaie lungă, deoarece, după rocada din vara aceasta, PNL va pierde funcția de premier și va rămâne cu doar câteva ministere, din care, unele esențiale- Educația, Externele și Armata pot fi contabilizate în dreptul lui Klaus Iohannis.
Îți mai recomandăm Analiză | Cum a ajuns PSD arbitrul integrității. PNL în picaj etic?Cu tunurile pe Aurescu, dar ținta e Iohannis
PNL ar vrea să-și tragă spuza pe turta lui și să pună în aceste funcții oameni de partid, care să-i aducă vizibilitate și tracțiune. Dar mai ales care să nu le mai prejudicieze imaginea, așa cum s-a întâmplat cu ministra Educației, Ligia Deca, acuzată că a gestionat prost Legile Educației, și cu ministrul de Externe, căruia i se pun în cârcă ratarea aderării la Schengen și canalul Bâstroe. Cel puțin.
„În partid există un puternic curent de opinie că ne trebuie în funcțiile de miniștri politicieni de calibru, nu așa zis tehnocrați. Politicieni care să aducă beneficii partidului, pentru că ne așteaptă vremuri grele, patru rânduri de alegeri, iar sondajele nu arată deloc bine”, spune pentru Europa Liberă o sursă bine plasată în PNL.
Întrebată dacă declarațiile lui Rareș Bogdan sunt un atac la președintele Iohannis și la rolul pe care acesta l-a jucat în numirea unor miniștri, sursa menționată ne-a spus că „evident”.
„Eu așa văd lucrurile, și nu numai eu. De acum înainte ar trebui ca partidul să aibă cuvântul cel mai greu de spus, nu președintele, care, oricum, se apropie de finalul mandatului. Și nu-i o noutate, imaginea lui nu este dintre cele mai bune”, ne spune sursa menționată.
O mișcare coordonată și premeditată
Analistul politic și sociologul Ovidiu Voicu spune pentru Europa Liberă că de data aceasta mișcarea din PNL pare una premeditată.
„Pe termen scurt, e dorința de a avea poziții în guvern și, dacă Iohannis nu mai are ce să ofere după rotativă, atunci nici nu mai are de ce să emită pretenții la poziția de ministru de Externe, de exemplu.
Este o mișcare premeditată și concertată în PNL, nu a apărut întâmplător. Au mai fost situații în care Rareș Bogdan arunca câte o chestie, dar după aia era uitată, pe când acum au venit și alții care să întărească. Deci sunt coordonați, de asta cel mai probabil e o încercare a unei grupări din PNL de a se poziționa în perspectiva viitoarelor alegeri interne și a celor generale”, spune Ovidiu Voicu.
Cel mai bine a dat glas acestor frustrări vicepreședintele PNL, Pavel Popescu, într-o lungă postare pe Facebook.
În primul rând, acesta spune textual că sunt „ câteva sute de motive pentru care domnul ministru Aurescu ar trebui să plece instant din fruntea MAE.”
Enumerarea pe care o face e varianta „medie” și atinge parte din reproșurile vehiculate în spațiul public: „România pierde enorm în plan internațional din cauza politicilor și pozițiilor absolut aberante ale MAE: Schengen, Ucraina, Viza Waiver, jocul pe scena UE, o poziționare mai asumată pe Rusia, China, Iran și alte spețe, o altă abordare mai curajoasă pe parteneriatul strategic cu SUA, etc”.
Dar punctul nevralgic, care, mărturisește Pavel Popescu, „mă scoate din minți” este că, deși „validat politic de PNL”, Bogdan Aurescu a fost incapabil să facă „un minim de reformă în acest MAE fosilizat” și să „stea la masă cu cei din conducerea partidului”.
Și nu doar Popescu a ieșit frontal la atac, ci și Robert Sighiartău, care a cerut ca Aurescu să vină în fața Biroului Politic Național și să „existe măsuri împotriva sa”. A fost secondat de Dan Motreanu, un alt lider cu greutate.
De alfel, existența unei „situații” a fost admisă și de ministrul de Interne și secretarul general al PNL, Lucian Bode, și de prim-vicepreședintele Gheorghe Flutur, ambii spunând că va fi o analiză în BPN, mai ales că urmează rotativa.
Oficial, cei doi lideri deplâng faptul că astfel de discuții au loc în spațiul public și nu în structurile partidului.
„ Practic, astfel de atacuri de la asemenea personaje sunt de fapt o confirmare că fac bine ce fac – e exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik. Probabil ( Rareș Bogdan n.r.) are destul de multe neîmpliniri și frustrări personale”.
Pe de altă parte, așa cum ne spune o altă sursă din PNL, răspunsul „arogant” dat de Aurescu lui Rareș Bogdan, pe care l-a acuzat că procedează exact ca în atacurile lansate de Sputnik, organul de propagandă al Kremlinului, a crescut și mai mult nemulțumirea în partid.
„S-a format deja un curent de opinie că Aurescu ar trebui schimbat la rocadă, dar există mulți care nu vor o confruntare cu Iohannis, care are încă un ascendent prin funcția pe care o deține”.
Aurescu, schimbat. Dar cu cine?
Există însă în PNL un personaj care să fie și soldat credincios partidului, și carismatic, și cu abilitățile diplomatice ale lui Aurescu? Și, dacă se poate, cu rezultate pe domeniul său de competență?
Nu prea, spre deloc, spune sociolgul Ovidiu Voicu.
„PNL în momentul de față nu prea mai are oameni pentru niciun fel de poziție majoră. A trecut printr-un proces asemănător cu al PSD. Au avut un lider slab, mă refer la capacitățile intelectuale. Acolo era Dragnea, aici a fost Iohannis. Nici unul nu a suportat pe lângă el alți oameni care să-i arate în goliciunea lor. A fost o contraselecție în ambele partide”.
Rareș Bogdan a avansat două nume de foști ministri de externe „excepționali”: Cristian Diaconescu și Andrei Pleșu. Doar că primul a fost până de curând în PMP și, în trecut, în PSD, iar al doilea s-a retras de mult din politică.
Dar, poate, Rareș Bogdan se gândește la el însuși când lansează acuzele la adresa ministrului Aurescu. Poate ar vrea chiar el să obțină poziția aceasta după rotativă? Mai ales că are susținerea Diasporei, al cărei președinte și este, care a ieșit cu un comunicat în care Bogdan Aurescu este atacat în termeni duri, iar laudele la adresa lui Rareș Bogdan nu prisosesc.
„Rareș Bogdan este cunoscut în spaţiul public ca fiind unul dintre cei mai vehemenţi susţinători ai democraţiei şi statului de drept și a militat atât ca jurnalist, cât și ca om politic, împotriva orientărilor comunistoide, de inspirație estică. Totodată, a fost și este un apărător fără odihnă a luptătorilor anticomuniști și a celor care nu și-au vândut conștiințele Armatei Roșii”, se spune în comunicatul PNL Diaspora.
Analistul Ovidiu Voicu afirmă că este posibil ca Bogdan să aspire la funcția de ministru de Externe, deoarece crede că „se pricepe la toate”.
„Nu exclud ca un veleitar ca Rareș Bogdan, de exemplu, să se viseze ministru de Externe. Acest lucru ar asigura acces la resurse și vizibilitate în perspectiva alegerilor. Rareș Bogdan își închipuie că se pricepe la toate”.
Îți mai recomandăm Trei scenarii ale PNL pentru Primăria București. Alianța cu PSD, pe listă. Cine ar fi candidațiiPreambulul luptei pentru putere în PNL
Tensiunile din PNL nu sunt însă noi și, așa cum arătat Europa Liberă, există o grupare în partid care ar dori, după rotativă, înlăturarea lui Nicolae Ciucă de la conducere.
O grupare care este conștientă de limitele actualului premier, mai ales în perspectiva alegerilor prezidențiale. Din informațiile Europei Libere, această grupare devine tot mai consistentă în fiecare zi, poate și pentru că numărătoarea inversă a rocadei s-a pornit.
„ E o problemă care îi frământă pe tot mai mulți lideri. Ei știu că alegerile se câștigă cu oameni politici, nu cu tehnocrați sau inteligențe artificiale”, spune pentru Europa Liberă o sursă de la vârful PNL.
Analistul Ovidiu Voicu este de părere că actuala mișcare îl vizează, pe termen mediu, mai degrabă pe Nicolae Ciucă decât pe Aurescu sau Iohannis. Asta și pentru că „Aurescu fără Iohannis e nimic”, iar președintele „își încheie cariera politică după ce semnează numirea viitorului premier”.
Este preambulul unei lupte mai ample pentru putere în PNL, declară pentru Europa Liberă Ovidiu Voicu.
„Pe termen mediu, cred că e vorba de Ciucă mai degrabă decât de Iohannis, pentru că se va pune problema cine să fie viitorul lider al partidului și viitorul candidat la președinție. Ciucă este și lipsit de carismă, și de popularitate, dacă nu mai e nici prim-ministru, nu mai are nicio utilitate în partid. Aceste atacuri prefigurează o luptă mai amplă pentru putere în PNL, după rotație. Este preambulul”.
Problema este însă că o luptă pentru putere în PNL nu se încheie repede și are consecințe grave de imagine pentru partid.
Să ne reamintim de criza politică declanșată de alegerea lui Florin Cîțu la șefia PNL cu ocazia congresului, urmată de cea pentru izgonirea lui de la Palatul Victoria și din fruntea PNL. Ambele au durat luni de zile, în plină pandemie de Covid.
Reeditarea acestora ar putea fi fatală pentru PNL, cu un an înaintea celor patru runde de alegeri care urmează.
De acest lucru este însă conștientă și gruparea care ar dori o schimbare de gardă la vârful partidului. De aceea, spun sursele noastre din PNL, intenția este ca ostilitățile să fie declanșate în cel mai scurt timp după rocada premierilor.
Îți mai recomandăm Cine vrea să-l schimbe pe Ciucă din fruntea PNL? Discuție pe un grup intern: „Îți boicotăm scaunul. Așa se face. Nu cu demisii”