Dosarul „10 august” va fi în atenția judecătorilor de la Curtea de Apel București , iar organizațiile civice speră la o soluție favorabilă redeschiderii anchetei DIICOT.
„Am ales elefantul ca simbol pentru doi ani de la 10 august 2018 după ce președintele Klaus Iohannis a declarat în urmă cu trei ani că există un elefant în încăpere, dar nimeni nu-l vede. Acum, noi considerăm că acest elefant din încăpere, pe care nimeni nu-l mai vede, a devenit dosarul 10 august. Nu l-am văzut pe președinte cu o poziție fermă în acest caz”, spune Cătălina Horpârteanu, membră a comunității Declic.
”Vom merge cu elefantul la toate autoritățile implicate în acest dosar. Noi am depus o sesizare la DIICOT pentru redeschiderea dosarului, vrem să fim parte în proces pentru a vedea dacă ancheta se desfășoară corect. Dacă justiția nu-și va face treaba, suntem hotărâți să mergem până la CEDO”, a continuat reprezentanta comunității Declic, organizația care a inițiat o petiție online pentru redeschiderea dosarului 10 august, care a strâns 57,000 de semnături.
În prima fază, ancheta asupra comandanților care au coordonat acțiunile jandarmeriei din acea zi a fost clasată de către procurorul de caz, iar șefii jandarmilor, Cazan Laurențiu Valentin, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț- Cătălin au scăpat de acuzațiile din dosarul 10 august 2018 instrumentat de procurorii DIICOT. Georgiana Hosu, procurorul șef al DIICOT, a infirmat soluția de clasare a dosarului.
Organizațiile civice au protestat și în fața MAI. Ei au reconstituit momentele din 10 august 2018, când jandarmii au intervenit cu o forță disproporționată pentru dispersarea manifestanților prezenți în Piața Victoriei.
În 9 august 2020, în Piața Victoriei, activiști civici au reconstituit unele din pozițiile de apărare folosite cu doi ani în urmă, în momentul intervenției jandarmilor.
„În 2018, pe 10 august, s-a renunțat la ultima pojghiță de aparență în democrație pentru că mie mi-e foarte clar că, ce s-a întâmplat a fost comandat. În ce masură, cum, de către cine, cât de mult este scenariul lui Liviu Dragnea și cât de mult au degenerat, până la urmă, lucrurile...”, spune Diana Voicu (foto mai jos), membră a Inițiativa România, o oraganizație civică implicată în organizarea protestelor față de modificarea legilor justiției încă din ianuarie 2018.
„Nu simt că societatea civilă a câștigat atunci... e o pată rușinoasă și ce se întâmplă de doi ani încoace este la fel de rușinos. Dacă dosarul ”jandarmiadei” va fi tergiversat precum a fost dosarul mineriadei din 1990 înseamnă că trebuie să o luăm de la capăt.”, spune Dana Voicu.
Toți cei prezenți au fost invitați să-și exprime sentimentele față de momentul din 10 august 2018.
Pentru Irina Săndulescu, activistă civică și participantă la manifestația de acum doi ani, 10 august 2018 a fost momentul în care s-a decis să se înscrie într-un partid politic pe listele căruia participă la următoarele alegeri. Cu toate acestea, încă participă la evenimentele organizației civice din care a făcut parte.
Contururile corpurilor sunt desenate pe asfaltul din locul în care, acum doi ani, jandarmii au intervenit în forță impotriva manifestanților.
„Eu o să merg până în pânzele albe cu dosarul 10 august. De ce? Pentru că este dosarul generației noastre și ar trebui să învățăm din greșelile făcute de părinții noștri”, spune Marian Rădună (foto), membru al organizației civice Rezistența.
„Dacă nu ai speranțe, atunci nici nu te duci să-ți aperi drepturile, pentru că oamenii fără speranță nu luptă pentru drepturile lor. Dacă înainte nu luptau de frică, în momentul în care ți se induce sentimentul că nu se schimbă nimic... dacă ei ne taie elanul de a avea speranță, cu siguranță nu te mai zbați pentru drepturile tale”, mai spune Marian Rădună, care așteaptă rezultatul deciziei judecătorilor pentru a ști cum va proceda în continuare.
„Vom ajunge la CEDO doar după ce am epuizat toate căile de atac pe care le avem în România”, a adăugat cel care este unul dintre inițiatorii plângerilor penale depuse de cetățeni după acțiunea jandarmilor din 10 august 2018.
10 august 2018 rămâne în memoria colectivă a societății ca fiind prima mare manifestație împotriva guvernului după demonstrațiile din Piața Universității din mai-iunie 1990.
Your browser doesn’t support HTML5