„Forțele Aeriene continuă cu succes activitatea de luptă”, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, miercuri dimineață, printr-o imagine care arată conturul unui avion Su-34 al Rusiei.
Comandantul Forțelor Aeriene, Nikolai Oleșciuk, a precizat ulterior pe Telegram că echipajul format din două persoane a fost ucis în urma atacului.
Oficialul ucrainean nu a precizat cu ce mijloace a fost doborât avionul de vânătoare și bombardament Suhoi 34 (Su-34) al Forțelor Aeriene ale Rusiei.
Acesta este cel de-al șaptelea avion militar rusesc distrus de Ucraina în ultimele cinci zile, a menționat Centrul pentru comunicare strategică și securitate informațională din Ucraina.
Potrivit Stratcom, două avioane au fost doborâte pe 17 februarie - două Suhoi 34 și un Suhoi 35. În următoarele două zile, alte două Su-34 și încă un Su-35 rusești ar fi fost doborâte, iar încă un Su-34 a fost distrus în această dimineață.
Armata ucraineană a distrus recent mai multe aeronave rusești folosite în invazie. În ianuarie, Rusia a pierdut un avion militar de observare Beriev A-50, care ar fi costat în jur de 330 de milioane de dolari, notează Kyiv Independent.
Potrivit unei actualizări din 21 februarie a Statul Major General ucrainea, Rusia a pierdut aproape 340 de avioane de la începutul invaziei la scară largă, care a început pe 24 februarie 2022.
Ucraina a înregistrat un succes împotriva forțelor ucrainene și la sol, raportând marți un atac cu trei rachete HIMARS în urma căruia au fost uciși peste 60 de soldați ruși de la o bază militară din satul Trudovskoe, din regiunea ocupată Donețk, în estul țării.
„Această facilitate asigura instruirea personalului militar al Brigăzii 39 de pușcași motorizați a Gărzilor Separate. Atacul cu rachete a avut loc într-un moment în care personalul militar se alinia pe terenul de antrenament”, potrivit Serviciului rusesc al BBC.
Informația nu a putut fi confirmată din surse independente.
De asemenea, în cei aproape doi ani de la începerea invaziei, identitatea a cel puțin 45.123 de soldați ruși uciși a fost stabilită, potrivit unei investigații a jurnaliștilor Mediazona și Serviciul rusesc al BBC.
În ianuarie, directorul CIA, Willam Burns, a declarat pentru revista Foreign Affairs că cel puțin 315.000 de soldați ruși au fost răniți sau uciși în timpul războiului din Ucraina.
Putin i-a cerut lui Şoigu să continue să avanseze în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că trupele ruseşti vor continua să înainteze în Ucraina pentru a-şi consolida succesul pe câmpul de luptă, după căderea oraşului Avdiivka de la nord de Donțek, regiunea situată în estul Ucrainei și pe care Rusia o ocupă parțial.
„În ceea ce priveşte situaţia generală din Avdiivka, acesta este un succes absolut, vă felicit. Trebuie să se construiască mai departe”, i-a spus Putin ministrului apărării, Serghei Şoigu, pe care l-a primit la Kremlin.
El a mai spus că ordinul ucrainean de retragere din oraşul cu circa 30.000 de locuitori - înaintea războiului - a fost dat după ce trupele ucrainene începuseră deja să fugă haotic din oraş.
Îți mai recomandăm Vladimir Putin îi felicită pe militarii ruşi pentru capturarea oraşului ucrainean Avdiivka: „O victorie importantă”Ministrul rus a răspuns că trupele care au luptat acolo „se odihnesc acum şi se pregătesc pentru noi bătălii”, în timp ce Rusia îşi continuă ofensiva în mai multe sectoare ale frontului.
Oraşul ucrainean, care avea cândva o populaţie de 32.000 de locuitori, a căzut sâmbătă în mâinile Rusiei, aceasta fiind cea mai mare victorie pe câmpul de luptă a lui Putin de când Moscova a cucerit oraşul Bahmut, în mai 2023.
Avdiivka se află în regiunea industrială Donbas, la 15 km nord de oraşul ucrainean Doneţk, controlat de Rusia. Înainte de război, uzina sa de cocs din epoca sovietică era una dintre cele mai mari din Europa.
Această ofensivă rusească are loc în contextul în care Ucraina marchează zece ani de la „Revoluţia de pe Maidan”, care a dus la căderea liderilor ucraineni susţinuţi de Moscova. La scurt timp după aceea a început procesul de anexare ilegală a Crimeei de către Rusia şi mişcarea separatistă pro-rusă din estul Ucrainei.
Îți mai recomandăm Președintele Ucrainei intensifică cererile de ajutor pentru arme occidentale după o vizită în linia de front