Drona găsită în Bulgaria ar fi plutit până la două săptămâni în Marea Neagră

Imagini surprinse în momentul detonării unei drone care transporta explozibili. Vehiculul aerian fără pilot la bord a fost găsit pe țărmul bulgar, în apropiere de granița cu România.

Autoritățile bulgare spun că încă nu au informații despre originea dronei găsite în apropiere Tiulenovo, pe țărmul Mării Negre. Este posibil ca drona cu explozibili să provină din războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Explozibilul ar fi plutit circa două săptămâni înainte să ajungă la mal.

Ministrul Apărării din Bulgaria, Todor Tagarev, a declarat luni seară că nu știe încă de unde provine drona găsită duminică seară pe coasta bulgară a Mării Negre, la circa 30-40 de kilometri de granița cu România.

Declarația oficialului de la Sofia a venit înaintea unei reuniuni de urgență a comisiei parlamentare de apărare, unde acesta a fost audiat.

„Aparent, aceasta a căzut în apă și curentul a dus-o la mal. S-ar fi putut întâmpla cu câteva ore în urmă, s-ar fi putut întâmpla cu câteva zile în urmă, evaluarea de primă mână este că ar fi putut trece până la două săptămâni de când a căzut”, a declarat Todor Tagarev, conform Biroului bulgar al RFE/RL.

Îți mai recomandăm O dronă cu explozibil a fost detonată în Bulgaria, la 40 de km de România. Ministru bulgar: Există riscuri și pentru noi

Ulterior, în timpul audierii din comisie, ministrul a adăugat că echipa de la sol a decis să nu-și asume riscul de a separa muniția de componenta de zbor și detonat întreaga dronă.

Drona avea atașată un obuz, care a fost detonat controlat luni, pentru a fi respectate toate protocoalele de siguranță.

Prin urmare, Ministerul bulgar Apărării nu dispune de dronă, ci doar de fotografii și resturi, iar pe baza acestora va încerca să analizeze originea acesteia.

Drona de pe litoralul bulgăresc a fost găsită după o perioadă de câteva zile în care, în județul Tulcea din România, au fost găsite resturile a cel puțin trei drone rusești, lansate împotriva porturilor ucrainene de pe Dunăre.

Îți mai recomandăm Miza interdicțiilor de zbor din Dobrogea. General de aviație: Dronele care apar în zonă vor putea fi doborâte