Camera Deputaţilor a adoptat noua lege a pensiilor speciale. USR: Vor fi menținute încă 40 de ani

Premierul Marcel Ciolacu, în ședința plenului reunit al Parlamentului României în care a fost învestit la conducerea guvernului, 15 iunie 2023.

Proiectul legii pensiilor speciale a fost pus luni în acord cu decizia Curţii Constituţionale, spune Camera Deputaților. Noua formă menține pensiile mari pentru magistrați, dar introduce o impozitare progresivă de la 10-20%. Opoziția a acuzat că legea este în continuare „sfidătoare”.

Camera Deputaţilor a adoptat noua formă a proiectului privind pensiile speciale, în calitate de for decizional. Astfel, legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată, luni, de către deputaţi cu 174 de voturi „pentru”, 81 „împotrivă” și 17 abţineri. Doi deputaţi nu au votat deloc proiectul.

Propunerea legislativă a fost reexaminată de către Parlament, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) de a pune în acord proiectul cu decizia de neconstituţionalitate.

Legea păstrează pensiile speciale

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit proiectului, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Îți mai recomandăm Magistrații, „mai speciali” între speciali. Își măresc salariile și pensiile, primesc beneficii și nimeni nu-i poate contrazice


În cazul în care beneficiarii de pensii speciale au o vechime între 20 şi 25 de ani, cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcţii.

Persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii şi pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie.

„De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţie din motive neimputabile acestora”, se mai arată în proiect.

USR: Pensiile speciale vor fi menținute încă 40 de ani

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a afirmat luni că a trăit „ încă un moment ruşinos al democraţiei româneşti - vot al PSD şi PNL pentru menţinerea încă 40 de ani a pensiilor speciale”.

„Prin acest vot este sfidată întreaga societate românească care nu beneficiază de aceste privilegii. Toţi oamenii care contribuie sau au contribuit la pensie şi primesc pensie pe baza acelei contribuţii sunt astăzi scuipaţi în cap de domnul Ciolacu care a instituit un nou principiu constituţional: principiul privilegiului care odată acordat rămâne pe veci acordat”, a declarat Cătălin Drulă la finalul şedinţei de plen.

El a mai spus că pensiile speciale sunt „un cancer care macină solidaritatea dintre români” și că „nu putem fi de acord cu o republică a privilegiilor”.

Îți mai recomandăm Temă falsă a guvernului Ciolacu. Noile taxe nu reduc riscul de a pierde banii UE

Drulă a completat că USR a pus în eliminarea pensiilor speciale în PNRR, respectiv trecerea tuturor pensiilor la contributivitate, iar în caz contrar România ar urma să piardă 3,1 miliarde de euro de la UE.

„Un bine enorm făcut de USR-işti şi de colegul meu Cristian Ghinea, pentru că niciodată n-am fi ajuns să discutăm în Parlament, să revină de cinci ori această temă, şi să vedem faţa hâdă a acestei majorităţi care spune aşa: «Noi suntem aici, v-am luat votul, şi ne luăm partea»”, a adăugat liderul USR.

Deputatul PNL Florin Roman i-a acuzat pe cei de la Opoziţie că sunt „ipocriţi”. „Vă întreb, nu aţi votat voi pensiile speciale la cei de la Consiliul Concurenţei, cei de la USR? Şi acum veniţi şi spuneţi că nu vreţi pensii speciale? Păi voi le-aţi votat”, a spus Roman.

Preşedintele interimar al Camerei, social-democratul Alfred Simonis a spus că „după intrarea în vigoare a acestei legi, vor fi mai puţin nesimţite aceste pensii”.

„E suficient? Răspunsul e nu, şi ăsta este adevărul. E uşor să tai complet pensiile speciale din România, aşa cum am făcut cu pensiile parlamentarilor. Astăzi, în plată, foştii parlamentari nu mai au pensii speciale”, a spus Simonis.

Numărul pensiilor speciale depășește 10.000, iar bugetul de stat suportă în jur de 12 miliarde de lei (aproximativ 2,4 miliarde de euro) anual pentru plata acestora. O pensie medie specială este de cel puțin 21.500 de lei (peste 4.300 de euro).

Îți mai recomandăm Decizia CCR care aruncă în aer reforma pensiilor speciale
Articol scris cu ajutorul relatărilor News.ro și Agerpres.