Majorarea salariilor aleșilor locali, adoptată de coaliția de guvernare. USR anunță că va sesiza din nou CCR

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat marţi că, ordonanţa este în continuare neconstituțională, în ciuda modificărilor care i-au fost aduse marți la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, unde s-a renunțat la majorarea salariilor tuturor demnitarilor.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat marți, cu 169 de voturi pentru, 79 împotrivă și 4 abțineri, Ordonanţa care majorează salariile aleșilor locali/județeni, renunțând la majorarea salariilor demnitarilor.

Deputaţii au votat un amendament care priveşte majorarea salariilor, la nivelul anului 2021, pentru administraţia publică locală: primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

Imediat după vot, USR a anunțat că va contesta legea la Curtea Constituțională.

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat marţi că, ordonanţa este în continuare neconstituțională, în ciuda modificărilor care i-au fost aduse la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, unde s-a renunțat la majorarea salariilor tuturor demnitarilor, așa cum a decis Senatul săptămâna trecută.

„Discuţia de astăzi din Comisia de muncă a avut loc pentru că USR a atacat la Curtea Constituţională două proiecte de legi ce fuseseră adoptate anterior de coaliţia majoritară şi care, printr-o corectură a unei aşa-zise erori materiale, ar fi crescut salariile tuturor demnitarilor, parlamentari, membri ai Guvernului, aleşi locali. CCR a dat dreptate USR şi a declarat acele proiecte de legi neconstituţionale”, a spus Seidler, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

Îți mai recomandăm Pericolul votului prin care politicienii și-au majorat salariile. Profesor universitar: „Dau apă la moară populiștilor”

Săptămâna trecută, la Senat, coaliția a adoptat un amendament care făcea exact ceea ce CCR declarase neconstituţional.

„Pe fond, e vorba despre creşterea veniturilor pentru aleşi locali, parlamentari, membri ai Guvernului, că de asta nu mai putea ţara. Acum a avut loc această discuţie pe repede-înainte în Comisia de muncă. Proiectul de lege, chiar şi acum, este la fel de neconstituţional cum era înainte şi USR va ataca la CCR din nou acest proiect de lege", a adăugat Seidler înainte de votul de marți al coaliției din plenul Camerei.

Înainte de votul din plen, comisiile reunite de muncă şi buget finanţe au dat marți, 27 septembrie, aviz favorabil raportului de aprobare a legii prin care se adoptă Ordonanța de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri fiscal-bugetare.

După aproape o oră de discuţii și de schimburi violente de replici, deputaţii au votat pentru renunţarea la majorarea salariilor demnitarilor, cu 25 de voturi pentru şi 12 împotrivă.

Discuțiile din comisiile reunite au avut parte și de un scandal provocat de liderul AUR, George Simion, și întreținut cu ajutorul colegilor săi de la PSD. În timp ce parlamentarii expuneau motivele pentru care considerau că ar trebui majorate salariile primarilor, Simion a stins lumina din încăperea comisiei.

Deputatul PSD Gabriel Zetea şi liderul AUR, George Simion s-au aflat la un pas de bătaie, relatează News.ro.

Îți mai recomandăm De ce sunt liderii AUR din ce în ce mai agresivi. Istoric: nu comunică, ci incită

După ce George Simion l-a acuzat pe deputatul PSD că îşi doreşte majorarea salariilor activului de partid s-a ajuns la țipete și injurii. Simion, care filma discuţiile a intrat în conflict şi cu preşedintele de şedinţă, Adrian Solomon, care l-a numit „doamna Georgeta Simeleone”, făcând aluzie la Giorgia Meloni, șefa partidului de extremă dreaptă, Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia, FDI, care a câştigat alegerile în Italia.

Săptămâna trecută, Senatul a adoptat creșterea indemnizației președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale și majorarea sporurilor funcționarilor publici implicați în procesul legislativ.

Cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR), senatorii coaliției de guvernare au decis inclusiv creșterea propriilor salarii cu 25%.

Amendamentul privind majorarea salariilor a fost propus de senatorii UDMR Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon.

Potrivit amendamentului, parlamentarii ar fi beneficiat de o majorare cu 2.000 de lei a salariului brut iar personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale ar fi urmat să primească o majorare cu 25% a salariilor și sporurilor.

Îți mai recomandăm Președintele Iohannis susține majorarea salariilor și pensiilor. Senatul a mărit indemnizațiile aleșilor

Miercurea trecută CCR a admis sesizările de neconstituționalitate ale USR pe motiv că iniţiatorii nu au indicat sursele de finanțare ale majorărilor salariale și că se încalcă principiul bicameralismului.

USR le-a reproșat parlamentarilor puterii că au deturnat forma inițială a proiectului venind la Camera Deputaților cu amendamente asupra cărora Senatul nu se pronunțase, una din cele două camere fiind astfel exclusă din procesul de legiferare.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat miercurea trecută la New York, unde a participat la reuniunea ONU, că „este rezonabil și este așteptat să crească și salariile și pensiile” ca urmare crizei energetice și a creșterii inflației.

La momentul votului din Senat, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că un demnitar român are un salariu de 2.500 de euro, în timp ce în Uniunea Europeană se obțin venituri de 15.000 de euro.

Ministrul Cseke Attila, care este senator din partea UDMR, a subliniat că în administrația locală nu au mai existat majorări în ultimii patru ani, nici măcar cu rata inflației.

„În anii '90 l-am auzit pe Ion Iliescu cum spunea să fim săraci și cinstiți. Eu cred că trebuie să începem să învățăm să fim bogați și cinstiți și țara o va duce mai bine. Cred eu că trebuie să terminăm cu această gândire să nu se crească salariile primarilor", a afirmat senatorul PNL Virgil Guran după votul de săptămâna trecută din Senat.

La scurt timp după ce a votat în Senat majorarea indemnizațiilor, PSD a dat un comunicat în care anunță că „se opune majorării salariilor parlamentarilor".