Copii cu dizabilităţi încuiaţi în camere cu zăvor şi trataţi cu medicamente expirate, în centre din judeţul Mureş

O parte dintre copii erau în stare gravă, bolnavi de varicelă, dar fără să fie separați de ceilalți copii sănătoși.

63 de copii cu dizabilități au fost descoperiți în patru centre de îngrijire din județul Mureș. Legea prevede plasarea lor în familii. Ei erau ținuți în condiții insalubre și erau mai mulți decât numărul de paturi.

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice (CRJ) și Consiliului de Monitorizare au făcut sâmbătă dimineața un control inopinat la patru centre de plasament din Târgul Mureș. Toate aparțin Direcției Generale de Asistența și Protecția Copilului Mureș.

Ei au descoperit în cele patru centre de plasament 63 de copii cu dizabilități (61 în centre și 2 internați în spital) instituționalizați. Capacitatea pentru care centrele au primit licențele inițiale era de 51 de beneficiari.

Licențele expiraseră din 2 și 4 decembrie 2024.

Printre neregulile constatate de inspectori sunt:

  • Copiii cu vârste între 3-7 ani nu erau în grija asistenților maternali profesioniști, așa cum prevede legea.
  • Din lipsă de personal, într-unul dintre centre, opt copii erau închiși în dormitoare, cu zăvoare puse pe exteriorul ușilor, ca să nu poată ieși din camere. Conform comunicatului CRJ, „personalul de serviciu ne-a comunicat că a apelat la această modalitate din lipsă de personal”.

Copiii erau încuiați în camere pe dinafară ca să nu iasă. Angajații au declarat că au luat astfel de măsuri din lipsa de personal.

  • Medicamentele din două dintre centre erau expirate.
  • În toate cele patru centre, condițiile de viață și îngrijire nu corespund standardelor legale. Într-un dormitor, erau 9 copii, camerele erau fără uși, spațiile – insalubre, saltele erau îmbrăcate în plastic, iar paturile – inadecvate ca mărime
  • Într-unul dintre centre, era un focar de varicelă. Cinci copii diagnosticați nu erau izolați de ceilalți copii instituționalizați.
  • Copiii cu dizabilități nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deși specialiștii spun că lipsa recuperării le poate pune viața în pericol.

Îți mai recomandăm Acuzații: Pacienții de la Spitalul de Psihiatrie din Ștei, bătuți, electrocutați și umiliți de angajați

Georgiana Pascu, directoarea Centrului de Resurse Juridice, declară că problemele au fost observate de multă vreme și aduse la cunoștința autorităților.

Pe lângă supraaglomerare, lipsa igienei, a alimentației adecvate sau a accesului la servicii medicale, lipsa activităţilor şi a recuperării copiilor, reprezentanții CRJ au descoperit o instituţionalizare forţată - cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării şi li s-a restricţionat dreptul de a-şi vizita copiii.

Copiii erau ținuți în condiții improprii fără hrană și îngrijire suficiente.

„Standardele minime de cazare, cum ar fi schimbarea săptămânală a lenjeriei și igienizarea periodică a hainelor nu sunt respectate. Copiii sunt spălați rar, folosindu-se bureți murdari, scutecele nu sunt schimbate regulat, iar hainele, lenjeria de pat și prosoapele sunt uzate și murdare. Starea de sănătate a copiilor este îngrijorătoare, iar serviciile de îngrijire sunt de calitate scăzută”, scrie în comunicatul CRJ.

Îți mai recomandăm Vârstnici înfometați și sedați, într-un cămin din Voluntari

„În fişele copiilor de prezentare la camera de urgenţă a Spitalului judeţean / Spitalului de urgenţă Tg. Mureş apar menţiuni referitoare la internarea fără aparţinător a copiilor sau prezentarea doar în regim de urgenţă şi nu pentru consult de specialitate. Pentru mai mulţi copii, medicii de urgenţă au consemnat la internare, malnutriţie şi deshidratare severă”, mai arată organizaţia.

Reprezentanții ONG-ului de monitorizare spun că cele patru centre au un buget anual de aproximativ 1 milion de euro, dar nimeni nu monitorizează cu exactitate cum sunt cheltuiți banii.

La finalul lui 2024, CRJ a sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, structura Târgu Mureș, și intenționează să prezinte situația din cele patru cămine și Parchetului General.

Europa Liberă l-a contactat pe purtătorul de cuvânt al DGASPC Mureș care a spus că instituția a luat act de sesizările CRJ și că va cere verificări la cele patru centre.

Îți mai recomandăm Unde e reforma promisă pentru protecția persoanelor vulnerabile?

Centrul de Resurse Juridice este un ONG înfiinţat în 1998 de Fundaţia pentru o Societate Deschisă, care acţionează pentru crearea şi funcţionarea unui cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse şi pentru accesul liber la un act de justiţie echitabil.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.