Cărbune din Ucraina ocupată a fost vândut de Rusia în Turcia, țară membră NATO

Imagine ilustrativă.

Peste 160.000 de tone de cărbune au fost livrate de Rusia în Turcia, țară membră NATO care nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei sau a teritoriilor anexate. Această cantitate a fost vândută în perioada februarie-iulie.

Cărbune în valoare de cel puțin 14,3 milioane de dolari, produs în zonele din Ucraina pe care Rusia le-a anexat ilegal, a fost exportat în acest an în Turcia, țară membră NATO, potrivit datelor vamale rusești analizate de Reuters.

Între februarie și iulie 2023, mai bine de 160.000 de tone de cărbune din regiunile Donețk și Luhansk - anexate ilegal în septembrie 2022 - au fost exportate în Turcia, au confirmat trei producători menționați în datele vamale rusești pentru agenția de presă.

În plus, Turcia a fost de departe cea mai mare destinație de export a cărbunelui din regiunile anexate, arată aceleași date, în proporție de 95%.

Îți mai recomandăm Peste o treime din grânele ucrainene din „acordul cerealelor” a ajuns în China şi Turcia

SUA au avertizat companiile și țările să nu ajute Rusia să ducă un război împotriva Ucrainei sau să eludeze sancțiunile - impuse Moscovei pentru a-i descuraja invazia neprovocată.

Turcia, țară membră NATO care sprijină eforturile Kievului de a respinge Rusia, a declarat în repetate rânduri că recunoaște integritatea teritorială a Ucrainei.

De asemenea, Ankara a jucat un rol-cheie în medierea unui acord, în prezent expirat, care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Cu toate acestea, Turcia nu a restricționat comerțul cu Rusia sau cu zonele din Ucraina controlate de Moscova, spre deosebire de Statele Unite și de Uniunea Europeană.

Autoritățile turce nu au reacționat încă - în urma solicitărilor Reuters - pentru comentarii.

Îți mai recomandăm Comisia Europeană ridică restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene. Polonia, Ungaria și Slovacia își mențin interdicția

Departamentul de Stat al SUA a declarat că este la curent cu comerțul practicat de Rusia prin zonele ocupate, dar că „nu poate comenta cu privire la aceste detalii specifice”.

„Detestăm orice încercare a Rusiei de a profita de pe urma furtului de resursele naturale ale Ucrainei. Resursele naturale ale Ucrainei aparțin poporului ucrainean”, a adăugat un purtăror de cuvânt.

Sancțiunile americane impuse pe 21 februarie 2022, cu trei zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, interzic importurile sau exporturile americane din așa-numitele Republici Populare Donețk și Luhansk.

Două zile mai târziu, Uniunea Europeană a anunțat măsuri care includ o interdicție de import de bunuri din cele două regiuni.

Îți mai recomandăm Atacurile Rusiei la Dunăre. Ce riscă România? Ce soluții are Ucraina? Ce speră să obțină Turcia