Teoretic, Tedor Meleșcanu, de la ALDE, are toate șansele să câștige alegerile din Senat, însă este importantă formula de vot. Votul este secret și câștigă cel care adună de partea sa majoritatea celor prezenți. Această procedură lasă deschise negocierile până în ultima clipă.
- Teodor Meleșcanu se luptă de o săptămână să adune în jurul său, pe lângă votul celor de la PSD (68, pe hârtie), și pe al altor colegi din ALDE. Este posibil ca Daniel Zamfir, căruia i s-a propus post de ministru al economiei și o funcție de vicepremier în guvernul restructurat, să meargă alături de Meleșcanu. Tot de o săptămână, senatorul Zamfir declară că nu este mulțumit de alianța ALDE-ProRomânia și, de multă vreme, votează alături de social-democrați. Miza aici este mult mai mare pentru ALDE, și nu ține de trădări sau vanități politice. După cum a declarat Teodor Meleșcanu, el vrea să rămână membru ALDE și după votul de astăzi, din Senat. Or, intenția, declarată cu sotto voce pe culoarele politice este ca, după posibila sa alegere ca președinte al Senatului, Meleșcanu să pună în discuție în ALDE statutul și popularitatea lui Călin Popescu Tăriceanu. O discuție care, dacă se prelungește, duce cel mai probabil la adevărata „lovitură sub centură” pe care o incrimina în declarațiile publice Călin Popescu Tăriceanu.
- PSD, la rândul său, își va verifica soliditatea coeziunii politice în vremurile de dedringoladă în partid. Șerban Nicolae, Robert Cazanciuc, Ecaterina Andronescu sunt senatori care au spus în plenul PSD că vor să preia șefia Senatului, însă tactica politică aplicată de grupul din jurul lui Dăncilă i-a refuzat. Este greu de imaginat că Șerban Nicolae, care este membru PSD de când avea 20 de ani, va vota pentru Alina Gorghiu pentru a se răzbuna. Însă, asemenea altor senatori, probabil nu va vota. În aceeași situație este și Carmen Dan, senator PSD. Din informațiile Europei Libere, este posibil ca astăzi să se mai anunțe plecări din PSD. Senatorul Vasilică Toma se pare că va pleca spre ProRomânia, or asta înseamnă că nu doar astăzi, dar și la restructurare, și la moțiunea de cenzură, PSD ajunge mult mai greu la majoritate.
Cum la votul pentru șefia Senatului contează prezența, mobilizarea va fi importantă și în tabăra opoziției. Alina Gorghiu pleacă în primul tur cu doar 47 de voturi. Liberalii, cei de la USR, sunt prezenți in corpore, iar UDMR și PMP au promis că vor vota alături de fosta șefă a liberalilor. ALDE are candidat în primul tur, însă liberalii au promisiunea lui Călin Popescu Tăriceanu că grupul ALDE pe care încă îl mai controlează va vota cu Gorghiu în turul al doilea. Or, în acest caz,
Va fi important de urmărit dacă UDMR va susține și în turul al doilea candidatura lui Gorghiu. Și, cel mai important, votul de astăzi va arăta poziționarea ProRomânia. Dacă voturile acestora vin spre Gorghiu, atunci șansele PNL de a obține președinția Senatului devin reale.
Consecințele votului
Dincolo de a fi un test pentru PSD în perspectiva moțiunii de cenzură, care, după declarații neoficiale, va fi depusă după 22 septembrie de opoziție, miza menținerii postului de șef al Senatului rămâne importantă. În primul rând, pentru că pierderea acestui post aduce opoziția, mai exact PNL, în postura de a sesiza la CCR conflicte între puterile statului. Președintele Senatului are dreptul de sesizare a CCR, ocazie care ar putea fi folosită de data aceasta de liberali în disputa putere-opoziție. Un exemplu, restructurarea Guvernului, pe care Viorica Dăncilă a întârziat-o câteva săptămâni în căutarea majorității pierdute.
Cu șefia Senatului în tabăra PSD în schimb, Cabinetul Dăncilă merge cu alt avânt în fața Parlamentului, bazându-se pe un vot favorabil la restructurare și la moțiune. Ce este cert, înaintea votului din Senat, este că negocierile schimbă tabloul scorurilor de la o oră la alta, semn nu doar al febrei campaniei electorale, ci și al armatelor aproape egale. Unde va duce acest război al „fidelităților” exersate la vot, va fi important de urmărit, inclusiv după alegerile prezidențiale.