Cea mai mare petrecere a lumii: Ziua Victoriei în 1945

Femeile britanice dansează cu soldați americani la Londra, pe 8 mai, a doua zi după ce Germania nazistă s-a predat Aliaților.

Bucuria tinerilor americani, la o petrecere în Baltimore, Maryland.

O paradă spontană a parizienilor, care au defilat pe străzile capitalei franceze.

Mulțimi de oameni sub o replică a Statuii Libertății din Times Square. Un reporter a descris scena: „ În anumite locuri, un civil- uneori un ospătar- oferea băuturi străinilor. Băuturile au fost acceptate, cu nerăbdare, în mare parte de adolescenți. ”

O femeie cântă în centrul Moscovei. În fosta Uniune Sovietică, petrecerea a început pe 9 mai.

Un sergent britanic purtat pe brațe de o mulțime de tineri din Moscova. Uniunea Sovietică a sărbătorit la o zi după majoritatea țărilor aliate, deoarece Înaltul Comandament al Germaniei a semnat un al doilea document de capitulare, așa cum a cerut Josef Stalin, la sfârșitul zilei de 8 mai.

Londonezi care beau bere într-un pub din Lambeth. Printre ei, este și un bărbat care și-a umplut nările cu păr, o parodie a celebrei mustăți a lui Hitler.

Femei îmbrăcate cu steagurile Statelor Unite ale Americii, Franței, Marii Britanii și Uniunii Sovietice la sărbătorirea Zilei Victoriei în centrul Parisului.

Un grup, pe vârful Arcului de Triumf al Parisului, privește mulțimea care se adună.

Primul ministru Winston Churchill s-a alăturat familiei regale a Marii Britanii pentru uralele din fața Palatului Buckingham. În acea seară, viitoarea regină Elisabeta a II-a (stânga) și prințesa Margareta (dreapta) au petrecut împreună cu oamenii din mulțime. Elizabeth a descris experiența drept „una dintre cele mai memorabile nopți ale vieții mele”.
 

Sergentul rănit al armatei americane, Arthur Moore, „în timp ce contempla euforia generală” din New York.

O camionetă prin Londra. Un martor al petrecerii uriașe din Londra a descris atmosfera care „era ca o combustie spontană în pieptul fiecărui membru al fiecărei familii, de la cei mai mici bebeluși, cu părul îmbrăcat în ... panglici, până la cupluri în vârstă, care, aproape fără conștiință de sine, se plimbau la braț, în sus și în jos pe străzi, cu pălării cu roșu, alb și albastru".

Mulțimi pe stradă în fața ambasadelor britanice și americane din Lisabona

Tineri soldați în Londra. Unele relații de durată au început pe fondul petrecerii. Adolescenta Susan Neilly era pe străzi, în Belfast, când un băiat de 16 ani, se numea Bertie, „a venit, m-a apucat și m-a sărutat lung.” Cei doi s-au căsătorit ulterior și au avut un fiu și o fiică. Au rămas împreună până când Bertie a murit, în 2012.

Belarus, sărbătoarea victoriei în centrul capitalei, Minsk. Peste un sfert din întreaga populație, din Belarus, a murit în timpul celui de-al doilea război mondial.

Piccadilly Circus din Londra. Structura din centru este o acoperire pentru piedestalul faimoasei fântâni memoriale Shaftesbury pentru a o proteja de atacurile naziste.

Piața Roșie din Moscova. Un martor și-a amintit că  „toată lumea s-a distrat, deși unii aveau lacrimi în ochi ... La Ambasada SUA, am văzut diplomați și angajați aruncând ciocolată, dulciuri și jucării de la balcon."

Trondheim, Norvegia. Norvegienii au îndurat cinci ani de ocupație nazistă.

Union Jack, steagul Marii Britanii a fluturat pe străzile Ierusalimului la 9 mai 1945. Israelul - țară fondată la scurt timp după încheierea războiului - sărbătorește ziua Victoriei pe 9 mai, datorită numărului mare de emigranți din fosta Uniune Sovietică.

Britanicii se plimbă prin Londra. Bucuria victoriei a fost însoțită de o ușurare amară. O femeie își amintește că „nu ne vor mai bombarda, nu îi vor mai omorî pe tinerii noștri”.

Piața Roșie din Moscova, plină de oameni, în timp ce artificiile explodează în jurul Kremlinului. Un bărbat, care a fost prezent, a declarat pentru mass-media rusească „Oameni străini se sărutau spontan între ei. Nu-mi amintesc de o asemenea unitate a oamenilor cum a fost pe 9 mai 1945; eram cu toții unul și același - ruși, tătari, uzbeki și georgieni - toți eram uniți ca niciodată ”.

Deși războiul din Europa s-a încheiat, cel de-al doilea război mondial a continuat până la capitularea Japoniei, în septembrie 1945

Fotografii istorice, care surprind bucuria ce a izbucnit în toate țările Aliate după ce Germania nazistă a capitulat în primăvara anului 1945, punând capăt ororilor celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.