Cine sunt „agenții operativi” ruși sancționați de SUA pentru destabilizarea Moldovei | Legăturile cu Prigojin și neo-naziștii ruși

Europa Liberă Moldova a documentat surse deschise pentru a afla cine sunt cei șapte cetățeni ruși sancționați la începutul lunii iunie de Statele Unite pentru implicarea lor în tentativele de destabilizare a R. Moldova în favoarea Federației Ruse.

Când Ministerul american de Finanțe (Departamentul Trezoreriei), cel care pune în practică sancțiunile de ordin financiar ale Statelor Unite, a anunțat pe 5 iunie 2023 că sancționează șapte „agenți operativi” ruși pentru o „campanie de destabilizare” a Republicii Moldova, nu a dat multe detalii despre aceștia.

Spre deosebire de politicieni moldoveni și oameni de afaceri ruși sancționați anterior de guverne occidentale sub acuzații asemănătoare, cei șapte sunt niște necunoscuți, iar numele lor, date publicității de Guvernul Statelor Unite, nu spun mai nimic publicului larg.

Europa Liberă Moldova a consultat numeroase surse publice, disponibile online, pentru a înțelege mai bine cine sunt cei sancționați.

Cel puțin doi au călătorit în R. Moldova ca turiști în timpul protestelor antiguvernamentale organizate de Partidul Șor, în luna februarie 2023.

Datele din surse deschise sugerează că încă unul dintre cei sancționați are legături cu organizația neo-nazistă „Ruskii Obraz”, iar altul - cu structuri ale oligarhului rus Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor „Wagner”.

Cuplul Alexei Losev și Anna Travnikova

În prima jumătate a lunii februarie 2023, un cuplu din Rusia ajungea în R. Moldova, spunând la intrarea în țară că se află în vacanță.

Vizita celor doi a coincis cu perioada în care Partidul Șor făcea pregătiri pentru noi proteste antiguvernamentale, despre care guvernul și președinta Maia Sandu spuneau că urmăresc destabilizarea R. Moldova - conform unul plan interceptat de serviciile secrete ucrainene - și transformarea ei într-o zonă de unde Rusia poate amenința Ucraina.

Pe 27 februarie, după un protest masiv al Partidului Șor, autoritățile moldovene îi declarau pe cei doi cetățeni ruși „indezirabili” pentru următorii zece ani și îi expulzau din R. Moldova.

Alexei Losev și Anna Travnikova (alias Anna Tausent), locuitori ai orașului Kaluga. Anna s-a născut la Moscova, iar Alexei în orașul Kaluga, are adresa pe str. Kaluga și are porecla tot Kaluga, potrivit datelor guvernului SUA.

Alexei Losev și Anna Travnikova se prezintă pe rețelele de socializare ca un cuplu de amatori de motociclete, călătorii și artă. Împreună, până să-și anunțe divorțul la sfârșitul lunii mai curent, gestionau o afacere de familie – un mic atelier de ceramică deschis în 2010. Produsele pe care ei le numesc „lanterne păgâne” sunt vândute pe internet. Spun că 80% dintre clienți locuiesc în străinătate, în mare parte în SUA și Canada.

Au călătorit mult în afara Rusiei în ultimii ani. Pe conturile personale de pe rețelele sociale au postat fotografii din Slovenia, Polonia, Cehia și alte țări din estul Europei.

Ultima lor călătorie despre care se poate afla din postările online a fost cea în Republica Moldova.

Îți mai recomandăm Trilaterala Iohannis - Scholz - Sandu | „Suntem alături de Republica Moldova, supusă tentativelor de subminare”

Alexei Losev a publicat poze din R. Moldova pe profilul personal de pe platforma vk.com, pe 16 februarie.

Împreună cu (pe atunci) soția sa, au vizitat diferite locații din Chișinău, inclusiv restaurante, dar și destinații turistice din afara capitalei.

Ultima fotografie din Republica Moldova este publicată de Anna Travnikova pe 24 februarie.

Anna Travnikova a publicat o poză de la Orheiul Vechi, cu câteva zile înainte ca ea și soțul ei să fie deportați din R. Moldova.

După aproximativ trei săptămâni de vacanță în R. Moldova, cei doi cetățeni ruși aveau să fie vizitați pe neașteptate în apartamentul pe care îi închiriau de ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și angajați ai Inspectoratului General pentru Migrație. Cuplul era cazat într-o clădire cu regim hotelier situată în apropiere de sediile Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne din centrul Chișinăului.

„În zori, în apartamentul închiriat, a dat buzna un grup de oameni, care au prezentat niște legitimații și ne-au informat că suntem expulzați. După un interogatoriu și percheziții care au durat șase ore, ne-au confiscat echipamentele și ne-au urcat într-un avion”, a scris Losev, ulterior, pe pagina sa de pe VKontakte.

SIS spune că, în perioada aflării lor în R. Moldova, Losev și Travnikova „au inițiat un complex de acțiuni informativ-subversive de cercetare a diferitor locații în preajma unor sedii guvernamentale și obiective de infrastructură critică”.

Cei doi ar mai fi monitorizat și documentat protestele din capitală din luna februarie, organizate de Partidul Șor și aliații săi.

În perioada aflării în R. Moldova, cuplul din Rusia a locuit într-un apartament închiriat în centrul capitalei.

Alexei Losev susține însă că acuzațiile sunt false. În una dintre postările sale pe rețelele de socializare, el folosește cuvântul „țigani” în raport cu cei care l-au expulzat și acuză autoritățile moldovene de „rusofobie”.

În vreme ce SIS spune că cei doi, „deghizați în simpli turiști, erau coordonați din umbră de către un grup de persoane afiliat unei rețele conspirative de experți în tehnologii politice și inginerie socială de peste hotare”, Losev răspunde într-o postare că „ceea ce la noi (n.r. în Rusia) se cheamă turism, la ei (n.r. în R. Moldova) înseamnă colectarea informațiilor despre infrastructura critică”.

Desemnându-i drept „actori de influență malefică”, la începutul lunii iunie, guvernul SUA a spus că cei doi sunt parte a unei „ample operațiuni globale de informații conectată la Federația Rusă, care vizează Ucraina, țările învecinate Ucrainei, inclusiv Moldova” în „numele sau în beneficiul direct sau indirect al guvernului Federației Ruse”.

Îți mai recomandăm SUA sancționează șapte persoane afiliate serviciilor secrete ruse, acuzate de destabilizarea Republicii Moldova

La Chișinău, Losev ar fi desfășurat operațiuni de „recunoaștere” pentru pregătirea destabilizărilor.

Despre Travnikova, Ministerul american al Finanțelor spune că ar fi fost implicată în operațiuni concepute „pentru a influența opinia publică în străinătate în favoarea Rusiei, în contextul războiului în curs purtat de Rusia împotriva Ucrainei”.

Ea și-ar fi coordonat activitățile cu o altă membră a grupului celor sancționați, Svetlana Boyko.

Cine este Svetlana Boyko?

Svetlana Boyko apare pe lista sancțiunilor americane drept „un membru senior” al „grupului de influență malignă”, care s-ar fi ocupat de bugetele destinate organizării tentativelor de destabilizare a guvernului moldovean.

Pe paginile sale de internet, Boyko se prezintă ca specialistă în marketing cu o experiență de peste zece ani.

Într-un articol publicat de kommersant.ru în 2013, Boyko apare în echipa lui Andrei Buzina, prezentat drept fondatorul și directorul agenției de publicitate „Smetana”. Potrivit presei din Rusia, agenția lui Buzina a devenit cunoscută datorită campaniilor online și spoturilor publicitare virale pe care le-a făcut pentru clienți.

Boyko spune că și-a început cariera în marketing în 2012, într-o agenție de publicitate. Din surse deschise nu este clar până la ce dată a fost angajata lui Buzina, dar propriile postări ale lui Boyko de pe internet sugerează că în ultimii ani oferă consultații privind promovarea online a afacerilor.

„Am oferit peste 100 de consultații pentru afaceri mici și micro-afaceri. Pe lângă Rusia, am avut proiecte în SUA, Belgia, Austria și Germania”, scrie Boyko într-o postare pe un profil de pe Instagram.

Svetlana Boyko, în compania lui Andrei Buzina și altor colegi de la agenția de publicitate Smetana.

Printre clienții lui Boyko apare și cuplul Alexei Losev - Anna Travnikova.

Losev descrie într-un clip relația de colaborare cu Boyko, spunând că a apelat la serviciile ei pentru a-și promova online afacerea cu lămpile de ceramică.

„În primul an de colaborare cu Sveta în calitate de specialist în marketing, profitul a crescut cu 60%. În cel de-al doilea an, profitul a crescut cu 75% față de perioada precedentă”, spune Losev.

Procurorii moldoveni pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale gestionează, în prezent, un dosar privind tentativele de destabilizare în R. Moldova, în care sunt cercetate inclusiv implicări din afara țării. Procuratura nu oferă, însă, deocamdată detalii despre cei șapte cetățeni ruși.

Vasili Gromovikov și legătura cu Prigojin

Vasili Gromovikov este originar din Sankt Petersburg și, potrivit dossier.center, a fost implicat în mai multe campanii „murdare” afiliate lui Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor ruși „Wagner”.

Grupul de cetățeni ruși sancționați ar fi fost parte a unui „complot” în care protestele din Chișinău urmau a fi folosite pentru a ocupa Casa Guvernului din capitala moldoveană, iar câțiva dintre ei ar „menține legături cu serviciile de informații rusești în ceea ce privește aspecte ca planificarea, personalul și bugetarea activităților grupului”.

Vasili Gromovikov ar fi fost implicat în finanțarea planului.

El are o prezență discretă pe rețelele de socializare. Pe Facebook, de exemplu, Gromovikov menționează doar că a lucrat în perioada 2012-2015 la Institutul rus de cercetare în geologie și resurse minerale a Oceanului Planetar - I.S. Gramberg, subordonat Ministerului Resurselor Naturale și Ecologiei al Federației Ruse. Pe internet pot fi găsite fotografii cu Gromovikov pe vase maritime.

Vasili Gromovikov, pe vasul „ALDAN”, care aparține unei companii rusești de transport maritim. Vasul apare în mai multe poze publicate de acesta.

Dar numele lui Gromovikov apare într-o investigație amplă publicată în 2020 de centrul de investigații al lui Mihail Hodorkovski, dossier.center, și consacrată structurilor politice „murdare” afiliate lui Evgheni Prigojin, șeful companiei mercenari ruși „Wagner”.

Autorii investigației spun că au intrat în posesia a mii de documente ale structurilor lui Prigojin, care au intervenit în mod fraudulos în politica și alegerile din Rusia și nu numai.

Îți mai recomandăm Cine este șeful grupului Wagner. Evgheni Prigojin, de la bucătarul lui Putin la comandant militar al mercenarilor

„Investigația descrie metodele pe care echipele lui Prigojin le folosesc pentru a interveni în procesele electorale, de la constrângeri administrative până la organizarea unor campanii false în numele opoziției”, scrie dossier.center.

Despre Gromovikov, publicația spune că acesta a participat la proiecte ale lui Prigojin din Sankt Petersburg și Siria.

Unul dintre acestea este „Școala tânărului politician” din Sankt Petersburg. Potrivit sursei citate, școala avea sarcina „să atragă potențialii candidați ai opoziției și să pregătească candidați-sateliți care să creeze aparența unei lupte în alegerile municipale”. Pe paginile școlii, aceasta este prezentată drept un proiect „apolitic”.

Gromovikov (primul din stânga) apare alături de absolvenții „Școlii tânărului politician”, într-o fotografie publicată pe paginile proiectului, în iunie 2019.

Gromovikov făcea parte din echipa de curatori care oferea asistență proiectului. El avea mai multe sarcini, printre care:

  • scrierea de rapoarte privind situația politică din sectorul orașului Sankt Petersburg de care era responsabil;
  • organizarea de întâlniri cu experți, autorități etc.;
  • oferirea de sprijin pentru candidații „Școlii politicianului tânăr”;
  • îndeplinirea unor sarcini operative.

Dossier.center remarcă faptul că, în 2019, unul dintre liderii „Școlii tânărului politician”, Maxim Șugalei, a fost arestat în Libia pentru tentativă de influențare a alegerilor din țara respectivă.

Konstantin Sapojnikov și legătura cu grupurile neo-naziste din Rusia

Konstantin Sapojnikov este descris pe lista celor sancționați de Statele Unite drept „liderul grupului de influență malefică, care a organizat complotul de destabilizare a guvernării R. Moldova la începutul anului 2023”.

Konstantin Sapojnikov (primul din stânga), pe fundalul drapelelor Imperiului Rus și steagului organizației neo-naziste „Ruskii Obraz”, 2019.

Mai multe surse online sugerează că Sapojnikov este și liderul filialei din orașul Kaluga al organizației neo-naziste din Rusia „Ruskii Obraz”.

Presa internațională a scris în ultimii ani despre colaborarea Kremlinului cu „Ruskii Obraz”, membrii acesteia fiind numiți și „naziștii lui Putin”.

Pe platforma rusească vk.com, profilul administrat de Sapojnikov figurează pe lista prietenilor Svetlanei Boyko și Anei Travnikova.

Născut în 1982, Sapojnikov este și cel mai vârstnic membru al grupului celor șapte sancționați, în timp ce cel mai tânăr este Iurii Makolov, născut în 1995.

Două necunoscute - Iuri Makolov și Gleb Hloponin

Printre cei șapte cetățeni ruși sancționați de Statele Unite se mai găsesc, așadar, Iuri Makolov și Gleb Hloponin.

Makolov este acuzat că a oferit sprijin logistic pentru punerea în operă a unui plan de destabilizare a Republicii Moldova, iar Hloponin este acuzat că ar fi adunat detalii despre securitatea clădirilor guvernamentale de la Chișinău.

Datele publice disponibile sunt insuficiente însă pentru a putea prezenta mai multe date plauzibile despre cei doi.

Europa Liberă a trimis solicitări de interviuri majorității celor șapte cetățeni ruși sancționați de Statele Unite sub acuzația de implicare în tentative de destabilizare a R. Moldova. Niciunul nu a răspuns la solicitările online.