Președintele Iohannis a promulgat Legile Educației: „Angajament îndeplinit, România Educată devine realitate”

Președintele Klaus Iohannis prezintă, zâmbitor, decretele care promulgă noile Legi ale Educației. Lângă el surâd Președintele Senatului și fostul premier Nicolae Ciucă, împreună cu Ministrul Educației, Ligia Deca.

Președintele Klaus Iohannis a semnat marți, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni, decretele care promulgă noile legi ale educației preuniversitare și universitare.

În prezența membrilor Guvernului, Parlamentului și a reprezentanților din educație, președintele Iohannisa declarat că „proiectul său de suflet”, România Educată, „devine acum o realitate”.

Fără a menționa faptul că aproape un sfert dintre absolvenții clasei a VIII-a nu au obținut nota 5 la Evaluarea Națională, sau că la sate problema e și mai gravă, Klau Iohannis a spus că noile legi ar aduce soluții coerente pentru îmbunătățirea educației din România.

Faptul că au fost elaborate prin consultări publice și pe bază de consens ar urma să asigure un parcurs ușor al aplicării lor.

Îți mai recomandăm Theodor Paleologu, despre ceremonia de promulgare a Legilor Educației de către președintele Klaus Iohannis: Poate fi funerară, un parastas

„Această reformă este un pas obligatoriu dacă vrem să construim o națiune prosperă și puternică”, a declarat președintele României.

Legile Educației sunt promulgate după ani de dezbateri în diverse foruri și forme și la finalul unei perioade critice pentru educație, marcate de greva profesorilor și de examene puse sub semnul întrebării.

În ceea ce privește legea învățământului preuniversitar, noile legi ale educației propun soluții pentru combaterea violenței școlare, accesul la hrană pentru elevii din medii defavorizate, reducerea abandonului școlar și promovarea sportului.

Prin crearea unor „trasee educaționale personalizate”, explică președintele Iohannis, noile legi ar ajuta la scăderea ratei de analafabetism funcțional.

Îți mai recomandăm Evaluarea Națională. Dezastrul din mediul rural se îndreaptă spre orașe

În ceea ce privește învățământul universitar, președintele Iohannis spune că noile legi vor contribui la scăderea ratei de abandon universitar și vor alinia sistemul românesc la standardele internaționale, inclusiv din punct de vedere etic.

Noile legi ar garanta că diplomele universitare sunt „obținute în urma unui parcurs academic corect”, punctează președintele Iohannis, care nu a menționat niciuna din acuzațiile frecvente de plagiat aduse politicienilor sau liderilor de instituții din România, inclusiv fostului premier aflat la ceremonie, Nicolae Ciucă sau fostului ministru de Interne, Lucian Bode.

Îți mai recomandăm Iohannis, de la „toleranță zero” față de plagiat la toleranță maximă față de Bode și Ciucă

Președintele a precizat, apoi, că „legile în sine nu vor rezolva problemele actuale din sistemul educațional dacă nu vor fi puse în aplicare” și că se bazează pe toți cei implicați să „transforme din ideal în realitate” aceste reforme.

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că nu ar exista motive de celebrare a momentului promulgării legilor Educației. „Ceremonia de azi poate fi și una funerară, un parastas”, a spus el.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.