București, centrul orașului, oră de vârf. La intrarea într-un centru comercial, paznicul de serviciu, vizibil plictisit, verifică certificatele verzi ale oamenilor. Doar vizual, fiindcă nu are un dispozitiv cu care să scaneze codurile QR, deși avea această obligație. Pentru a testa care este gradul de dificultate în a pătrunde în incinta unui magazin cu un certificat care nu îmi aparține, prezint dovada vaccinării unui cunoscut în vârstă. Fără vreun obstacol, accesul îmi este permis.
A trecut o săptămână de când Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât că persoanele care nu dețin un certificat verde nu pot intra în instituții publice și centre comerciale, cu câteva excepții. La momentul actual, puțin peste 30% dintre români sunt vaccinați cu ambele doze și își pot desfășura activitățile zilnice fără restricții.
O parte din greutate cade pe umerii comercianților, care au acum o nouă atribuție: de a verifica codurile tuturor clienților. Însă cum știu aceștia că dovezile de vaccinare, de trecere prin boală sau testele negative sunt autentice?
Confuzia din rândul angajaților este încă mare. Întrebându-l pe paznicul din centrul comercial de ce nu îmi scanează certificatul, aflu că acesta nu a primit un dispozitiv de scanare. „Nu este treaba mea, conducerea magazinului mi-a dat sarcina și nu am primit cu ce să verific”, spune acesta. „Ce se întâmplă dacă intru cu un certificat fals?”, îl întreb. „Se lasă urât, în sensul că vine poliția. Amenda este de 1000 de lei”, îmi răspunde agentul de pază.
Îți mai recomandăm Experiment. Cum poți intra la restaurant cu un certificat verde care nu îți aparțineMergând mai departe, într-un magazin din apropierea Centrului Vechi, cu același certificat care nu îmi aparține, reușesc să intru. Aici nu există servicii de pază, iar angajații de la casele de marcat, aflate lângă intrarea în magazin, verifică dovezile clienților.
Îi spun uneia dintre vânzătoare că certificatul prezentat nu este al meu. „Noi putem să legitimăm persoanele? Să vedem dacă numele coincide? Avem dreptul ăsta?”, mă întreabă aceasta.
„Nu ai cum să îți dai seama. Doar poliția poate să controleze aceste lucruri, că nu știm în spatele acelui telefon pe care ni-l prezintă cineva să îl scanăm ce persoană se află”, a mai adăugat ea.
În această perioadă, în care vânzările sunt în scădere față de săptămânile trecute, când certificatul verde nu era obligatoriu pentru a putea intra în anumite spații, comercianții au puteri limitate.
„ Facem exact ce ni s-a spus și ce scrie în lege. Noi pierdem foarte mulți clienți pe această temă. Se verifică, se scanează, dar în cazul în care vrem să vedem dacă numele coincide, trebuie să fie cerut și un buletin, ceea ce nu mai este corect. Adică clienții deja se oftică când le ceri certificatul verde, dar să le mai cerem și buletinul? Nu suntem polițiști. Și nici nu avem dreptul”, adaugă vânzătoarea.
Numărul de clienți din localurile de pe Calea Victoriei este mai mic, comparativ cu alte perioade anterioare. Discrepanțele sunt vizibile și la nivelul obiectului de activitate al afacerilor. Magazinele de îmbrăcăminte sunt goale, în timp ce restaurantele strâng ceva mai mulți clienți.
Din șapte locuri vizitate, numai două au cerut codul QR: un restaurant și o cafenea. În ambele situații, angajații au fost cei care s-au ocupat de scanare. În anumite locuri, servirea nu era posibilă, sub nicio formă, în lipsa certificatului verde. „Poți să îmi aduci măcar pe terasă?”, întreabă clientul. „Nu, nici pe terasă nu pot să vă servesc fără vaccin, îmi pare rău”, spune angajatul. „Dar n-am nici pe dracu’!”, afirmă nervos clientul, care părăsește localul fără comanda sa.
Vizitând un alt centru comercial, din partea de vest a orașului, lucrurile par a sta diferit. În fața uneia dintre intrări, o coadă formată din zeci de persoane așteaptă în ordine. Verificarea merge destul de repede și mă gândesc la cât de ușor voi intra cu certificatul care nu îmi aparține, pe baza experiențelor precedente.
„Vrei să chem poliția?”, îmi spune agentul de pază, reținându-mă, după scanare. „De ce?”, îl întreb. „Uită-te ce scrie aici, la anul nașterii”, zice acesta, în timp ce îmi arată datele certificatului. Intervenția autorităților nu ar fi fost o noutate.
„Ieri și alaltăieri, da. Au venit polițiștii, dar oricum n-au făcut nimic”, spune paznicul, care petrece douăsprezece ore verificând certificatele clienților. ”Toată ziua lucrez, de la nouă dimineața până la nouă seara. Dacă îmi iau două, trei pauze e bine”, adaugă.
Agentul trebuie să fie atent în trei părți diferite: la certificate, la coadă și la intrare. Situațiile cu care se confruntă sunt tipice. Pe de-o parte, minorii folosesc certificatele părinților, pe de altă parte, mulți sunt vaccinați cu o singură doză sau nu respectă intervalul de zece zile de la vaccinare.
Îți mai recomandăm Verificarea certificatelor Covid: glumă în restaurante, întâmplare la frontierăSindicatele din Comerț: Statul ar trebui să pună Poliția la intrare
Am stat de vorbă și cu reprezentanții organizațiilor din sectorul comerțului și al HoReCa, pentru a afla poziția lor. Vasile Leescu este vicepreședintele Federației Sindicatelor din Comerț și consideră că angajații nu ar trebui să verifice atestatele de vaccinare și, precum în cazul primăriilor, poliția ar trebui să facă o dublă verificare, la intrările în magazine.
„Aici se pot strecura multe persoane și noi nu avem dreptul să le legitimăm, să vedem dacă într-adevăr certificatul verde pe care îl prezintă este al lor sau al altor persoane. Nu intră în atribuțiunile comercianților și în sarcinile lor de serviciu să facă asta. Aici ar trebui ca statul să pună poliție efectiv la intrare, adică oameni care au aceste abilități și pot solicita și cartea de identitate a celui care urmează să intre într-un magazin”, spune reprezentantul.
O opinie diferită vine din partea lui Dragoș Petrescu, secretar general în cadrul Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor. În viziunea sa, actualele norme se aliniază la standardelor europene.
„Este o măsură corectă, pe modelul european. În tot spațiul european, dar și în țările anglo-saxone, Statele Unite sau Marea Britanie, revine unităților de alimentație publică, cluburilor obligația de a se asigura că clienții care intră în incinta lor au acest certificat verde valabil”, spune acesta.
Cu toate că numărul de cazuri în care clienții utilizează certificate false este limitat, spune antreprenorul, implicarea poliției în cazul acțiunilor de dublă verificare (a certificatelor și a buletinelor) este o inițiativă utilă.
„Există un mecanism, iar acest mecanism este pus în practică în toate țările europene, inclusiv în România, prin care un organ abilitat al statului, respectiv Poliția, poate veni să facă această supraverificare și să legitimeze clienții, astfel încât să se demonstreze că acei clienți care au prezentat certificatul verde sunt chiar cei care îl posedă”, încheie acesta.
Îți mai recomandăm Politicienii se ceartă pe certificatul verde pentru angajați. Este încălcat dreptul la muncă?Controlul în instituțiile publice
Dacă în cazul restaurantelor, cafenelelor și al centrelor comerciale împrejurările sunt ambigue, în cazul instituțiilor publice, poliția clarifică orice potențială utilizare a unui certificat fals. Spre exemplu, în cadrul Primăriei Generale a Capitalei, verificarea codurilor QR este însoțită de controlarea cărților de identitate.