Mandatul de negociere al lui Nicolae Ciucă a fost stabilit de Florin Cîțu și a fost limitat la susținerea unui guvern minoritar. În mai multe discuții purtate de premierul desemnat, acesta și-a dat seama că nu poate obține o majoritate dacă mandatul nu este flexibilizat de conducerea PNL. Cel care s-a opus vehement de fiecare dată a fost Florin Cîțu, susțin surse din partid.
Nicolae Ciucă, fără o experiența politică, nu a avut curajul să iasă public cu aceste declarații pentru a pune presiune pe Florin Cîțu, de teamă să nu îi fie retras mandatul, spun sursele citate. De asemenea, liderul PNL a refuzat și ca PSD să intre la guvernare la nivel de miniștri.
Întrebat dacă nu i-a putut primit la guvernare pe cei de la USR sau PSD pentru că nu a avut mandat, premierul desemnat a recunoscut și a spus: „sigur că da”.
„Nu era un guvern al meu, nu era doar decizia mea”, și-a justificat atitudinea premierului desemnat.
La capătul unei săptămâni cu negocieri eșuate, Nicolae Ciucă a avut totuși puterea să-l contrazică public pe Florin Cîțu. Guvernul nu are șanse „matematice să treacă”, a susținut Nicolae Ciucă, la scurt timp după afirmația colegului său de partid.
„Acest guvern va trece, va avea susținere”, a declarat, în schimb, președintele PNL, la finalul Biroului Executiv Național.
Premierului demis i s-a atras atenția din partea jurnaliștilor că nu se bazează pe nimic, iar afirmația sa a stârnit râsete de amuzament printre reporteri. PNL și UDMR nu pot aduna cele 234 de voturi necesare trecerii unui guvern în Parlament.
Îți mai recomandăm Orgolii și neîncredere | Culisele negocierilor PNL - USR. Unde s-au blocat, de ce se tem părțileSentimentul în PNL este că Nicolae Ciucă a fost încă un premier de sacrificiu. În discuțiile informale, mai mulți membri ai conducerii partidului au recunoscut că sunt șanse foarte mici ca un Cabinet Ciucă să fie învestit.
Florin Cîțu a afirmat că este posibil ca parlamentarii PSD să voteze acest guvern, deoarece Marcel Ciolacu nu a luat o decizie ca social-democrații să nu voteze guvernul.
„În acest moment, nu s-a pus problema pentru un astfel de construct cu PSD, am pregătit toate discuțiile și am negociat pe marginea mandatului. Nu ține de mine ca persoană sau de cineva anume. Sunt decizii politice care trebuie asumate la nivelul conducerii partidelor. Ne găsim în această situație pentru că aceste linii de negociere nu au fost acceptate”, a afirmat și Nicolae Ciucă.
Biroul Executiv al PNL a decis să propune nume noi doar pentru ministerele rămase vacante după plecarea USR de la guvernare.
Lista miniștrilor noi propuși de PNL
- Alina Gorghiu – ministerul Justiției
- Florin Roman – ministerul Economiei
- Robert Sighiartău – ministerul Digitalizării
- Cătălin Predoiu – ministerul Apărării Naționale
- Marcel Boloș – ministerul Transporturilor
- Mircea Fechet – ministerul Agriculturii
Partidul Social Democrat și Uniunea Salvați România au precizat că nu vor vota un guvern minoritar PNL – UDMR condus de Nicolae Ciucă. Kelemen Hunor a criticat decizia liberalilor de a insista cu un guvern minoritar. Acțiunile lui Florin Cîțu i-au luat prin surprindere și pe cei din UDMR.
Îți mai recomandăm Guvern minoritar | Iohannis și PNL blochează negocierile cu USR. Cîțu a refuzat oferta UDMR