Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cei doi oficiali s-au întâlnit în marja reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe din statele participante OSCE, care a avut loc la Štrbské Pleso, în Slovacia.
Conform sursei citate, ministrul Teodor Meleșcanu i-a transmis omologului său ungar un apel la moderație și reținere în declarațiile publice ale oficialilor de la Budapesta, arătând că, în ultima perioadă, aceste declarații au inflamat în mod artificial dialogul româno-ungar.
"Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat faptul că numai comunicarea bilaterală deschisă și pragmatică, în consonanță cu valorile europene și euroatlantice și cu Parteneriatul Strategic dintre România si Ungaria, poate duce la rezolvarea, prin dialog, a situațiilor de orice natură", se arată în comunicatul MAE.
Șeful diplomației maghiare Peter Szijjarto a criticat dur noul Cod Administrativ, adoptat la București printr-o ordonanță de urgență.
Peter Szijjarto a declarat că noul Cod Administrativ reduce în loc să extindă drepturile minorităţilor naţionale, contrar unei propuneri susţinute anterior de o majoritate parlamentară, potrivit MTI.
„Este inacceptabil faptul că s-au făcut paşi înapoi în ce priveşte drepturile minorităţilor în România”, a declarat sâmbătă ministrul ungar de externe.
Conform noilor reglementări, minorităţile naţionale îşi vor pierde dreptul la folosirea limbii materne, dacă proporţia lor în populaţia generală scade sub 20%, așa cum reiese ea din ultimul recensământ. Prevederile anterioare garantau protejarea drepturilor dobândite indiferent de evoluţiile demografice, se adaugă în declaraţie.
„Considerăm că noile reglementări pun de asemenea în pericol dreptul la folosirea limbii materne în procedurile administrative în sate şi oraşe unde proporţia minorităţilor naţionale depăşeşte 20%”, a mai spus Szijjarto, conform sursei citate.
Reglementările internaţionale şi bilaterale protejează drepturile minorităţilor şi acestea trebuie respectate şi în România, a insistat ministrul ungar de externe.
Ordonanța privind Codul Administrativ a fost publicată, la finalul acestei săptămâni, în Monitorul Oficial, stârnind nemulțumirea UDMR, care a subliniat că drepturile minorităților sunt reduse prin acest act normativ.
Principala nemulțumire a celor din UDMR este legată de folosirea limbii minorităților naționale, care se poate utiliza doar în acele unități administrativ teritoriale unde cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, stabilit la ultimul recensământ.
Formularea legată de „ultimul recensământ” a declanșat supărarea celor din UDMR, care acuză Guvernul că încalcă anumite drepturi câștigate deja de minoritatea maghiară.
În ultima modificare a Codului Administrativ, făcută de Executiv săptămâna trecută, a mai fost prevăzut ca, în acele localități unde populația minoritară are un procent sub 20% potrivit ultimului recensământ, prin decizie a Consiliului local, minoritarii să beneficieze de aceleași drepturi ca în localitățile unde au o pondere de peste 20%. Astfel, ei vor putea folosi limba maternă în autoritățile administrației publice locale și cele subordonatate acesteia și în serviciile deconcentrate.
Între cei doi șefi ai diplomațiilor de la Budapesta și București au mai existat schimburi de replici, iar relațiile româno-ungare au cunoscut tensiuni diplomatice și în timpul incidentelor de la Valea Uzului.