Foștii generali din Serviciul Român de Informații (SRI) Florian Coldea, Dumitru Dumbravă (fost șef al Direcției juridice a SRI) și avocatul Doru Trăilă au fost plasați sub control judiciar și au de plătit o cauțiune de 500.000 de lei.
Cei trei sunt acuzați de trafic de influență în cazul omului de afaceri Cătălin Hideg, patronul firmei Sanimed International.
Un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) precizează că, în perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați „ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat.”
„După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale”, se mai menționează în comunicat.
În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro”.
Îți mai recomandăm Scurt istoric al demisiilor din SRI. Toți șefii au plecat la rotația președinților sau cu scandalFiliera generalilor
Povestea este neobișnuită din cauza anvergurii celor implicați – foști șefi în serviciile secrete.
Omul de afaceri Cătălin Hideg, condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare într-un dosar al Parchetului European (EPPO), condus de către Laura Codruța Kovesi, pentru fraude la achiziții făcute în pandemie, este cel care i-a denunțat la DNA pe cei trei.
Cătălin Hideg a apelat la casa de avocatură a lui Doru Trăilă, care ar fi încheiat un contract de consultanță cu firma generalului Dumitru Dumbravă, iar acesta, la rândul său, un contract cu firma de consultanță a generalului Florian Codea.
Suma totală ar fi fost de 600.000 de euro, din care Hideg i-ar fi plătit avocatului Doru Trăilă 100.000 de euro. Parte din acești bani ar fi mers mai departe la Dumbravă și Coldea.
Procurorii consideră că aceste contracte încheiate cu casa de avocatură Doru Trăilă sunt „doar o modalitate de a disimula adevărata natură a sumelor de bani pretinse”, care nu ar fi avut de fapt legătură cu asistența juridică oferită, spun pentrru Europa Liberă surse judiciare care au avut acces la ordonanța DNA.
„Două, trei luni de zile, mai strângeți din dinți. O să mai… se ducă la vale. După ce se stabilizează lucrurile pe administrație, după aia știm cu cine vorbești: ministru, secretar de stat. E altă treabă. Credeți-mă!Generalul Dumitru Dumbravă (sursa: Ordonanța DNA)
Denunțul a fost făcut pe 12 aprilie, iar Hideg nu s-a dus cu mâna goală la procurori, ci cu înregistrarea unor discuții cu avocatul Doru Trăilă, cu omul de afaceri Dan Tocaci, cel care i-ar fi propus să îl pună în legătură cu Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, dar și înregistrări cu generalul Dumitru Dumbravă.
Tocaci i-ar fi prezentat pe cei doi generali ca fiind „fondatorii statului paralel, persoane puternice, cu influență asupra magistraților, singurii care te pot salva atunci când intri în malaxor”.
În schimb, Tocaci i-a cerut lui Hedig 2.000 de euro pentru o deplasare la Monaco pentru a lua contact cu Bogdan Neidoni, un apropiat al lui Coldea, cel care ar fi intermediat întrevederea.
Hideg spune că, în schimbul banilor, Coldea și Dumbravă i-ar fi promis că îl ajută să obțină o condamnare cu suspendare și să îi fie ridicat controlul judiciar. Doar că Hildeg că a fost condamnat cu executare, așa că s-a dus la DNA și a făcut un denunț.
„Când am încheiat contractul, mi-au spus că dacă lucrurile decurg bine la instanța de fond și judecătorul, care era un fost student al domnului Trăilă, va da o rezoluție pozitivă, la Curtea de Apel va fi mai simplu și că vom scădea acești ani”, a spus Hideg la Antena 3.
Denunțătorul spune că generalii Coldea și Dumbravă l-ar fi amenințat să plătească și restul sumei, motiv pentru care a făcut denunțul la DNA.
„M-au amenințat că o să-mi explodeze o bombă în față, că nu știu cu cine mă pun, că ei conduc România [...] Ei dădeau foc firmei și tot ei o stingeau dacă le acceptai condițiile”, a mai afirmat Cătălin Hideg.
Omul de afaceri a admis însă la Antena 3 că nu are probe pentru cele afirmate, procurorii fiind cei care trebuie să dovedească faptele acuzaților, și că nu este sigur că parte din cei 100.000 de euro pe care i-ar fi dat avocatului Trăilă au ajuns la Florian Coldea.
Sursele Europei Libere spun că generalii Dumbravă și Coldea au și ei înregistrări cu denunțătorul.
Îți mai recomandăm Întâlnire Coldea (ex-SRI), Dîncu (PSD) și Târziu (AUR). Scurtă istorie de „întâmplări” când serviciile au stat la masă cu politicieniiCe au spus generalii la audieri
Intrați la DNA joi, în jurul orei 15.00, generalii Florian Codea și Dumitru Dumbravă au petrecut cu procurorii DNA nu mai puțin de 15 ceasuri. Un adevărat maraton de audieri.
Surse din parchet susțin pentru Europa Liberă că, inițial, generalul Coldea nu ar fi vrut să dea declarații, dar probele arătate de procurori – înregistrările făcute de Hideg, inclusiv contractele de consultanță și transferurile de bani dintre firme – l-au convins.
Generalii s-ar fi contrazis în timpul audierilor în legătură cu serviciile de consultanță pe care le acordau.
Florian Coldea i-ar fi indicat la audieri pe generalii Dumitru Dumbravă și Dumitru Cocoru drept principalii responsabili de gestionarea relației cu avocatul Doru Trăilă în cazul afaceristului Cătălin Hideg.
Potrivit surselor Europa Liberă, procurorii suspectează că 20.000 de euro ar fi rămas la avocatul Trăilă, iar 80.000 de euro ar fi mers la Coldea și Dumbravă.
La ieșirea de la audieri, în fața jurnaliștilor, cei acuzați de DNA au refuzat să răspundă în fața jurnaliștilor la aceste acuzații.
Ulterior, printr-un comunicat de presă, Florin Coldea a precizat că nu este vinovat, că are încredere în justiția din România și că nu va mai face declarații până la finalizarea anchetei pentru că „există interese mediatice” care ar urmări compromiterea sa.
Îți mai recomandăm Scutul invizibil din jurul doctoratului ministrului Lucian Bode și legăturile universității cu SRI și politica. Hellvig, Coldea, MaiorFlorian Coldea, stăpânul serviciilor
Șef de facto al SRI, aflat în proximitatea puternicilor zilei, în special cea a fostului președinte Traian Băsescu, suspectat că se amestecă în diverse dosare de corupție ale potentaților vremii, generalul Florian Coldea a stat mereu în atenția opiniei publice.
După numirea ca prim-adjunct al SRI în contextul recuperării ziariștilor răpiți în Irak (2005), cariera lui Florian Coldea ia avânt. O carieră însoțită însă permanent de controverse și acuze dintre cele mai grave, inclusiv aceea de a fi „stăpânul statului paralel”.
Numele lui a apărut în episoade precum șantajarea a trei judecători de la Curtea Constituțională – Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Aspazia Cojocaru –, în vederea obținerii unei soluții convenabile lui Traian Băsescu în contextul suspendării acestuia din funcție (2007).
Acuza a fost adusă de Mircea Geoană, contracandidatul din 2009 la prezidențiale al lui Traian Băsescu. O comisie parlamentară l-a suspendat din funcție, dar Coldea a fost reinstalat după câteva luni.
În timpul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu, Coldea a fost acuzat frecvent de imixtiune în dosarele de corupție ale unor politicieni, în sensul că diverse interceptări erau obținute ilegal și la momente oportune pentru cei aflați la putere.
Florian Coldea s-a aflat mereu în anturajul mai marilor vremii, fie ei politicieni, fie oameni de afaceri.
Unul dintre ei era Dorin Cocoș, soțul fostei ministre a Dezvoltării, Elena Udrea, o apropiată a lui Traian Băsescu, aflată acum în închisoare pentru corupție.
Elena Udrea este însă cea care a facut un denunț la DNA împotriva lui Coldea, acuzându-l că i-a cerut soțului ei 500.000 de euro pentru Sebastian Ghiță, pentru postul de televiziune pe care acesta îl deținea. Fostul parlamentar PSD este acum fugit în Serbia pentru a evita să fie judecat pentru corupție.
Coldea a intrat însă în conflict și cu fostul președinte Traian Băsescu, pe care l-a slujit cu credință. Motivul? Fratele președintelui a fost pus sub urmărire penală și trimis în judecată, iar Elena Udrea și Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, au fost filate la Paris.
Traian Băsescu a bănuit implicarea serviciilor secrete în ambele evenimente și, așa cum a declarat, a fost la un pas de a semna demiterea lui Coldea din funcție. „Am avut decretul scris, doar că nu l-am semnat”, mărturisea fostul președinte în 2015.
Coldea a supraviețuit mandatului lui Traian Băsescu, nu și scandalului public declanșat de Sebastian Ghiță. Urmare a acuzelor acestuia, Coldea este suspendat din funcție, pus la loc, dar apoi își dă demisia și cere trecerea în rezervă, pe care președintele Klaus Iohannis o semnează în 2017.
După plecarea din SRI, Florian Coldea a predat la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj și a intrat în afaceri.
Legătura dintre firmele lui gen. Coldea și gen. Dumbravă
Coldea înființează, în 2020, firma de consultanță Strategic Sys, iar în 2021, societatea Strategic Assets, împreună cu un alt fost general SRI, Dumitru Cocoru.
Cifra de afaceri a firmei Strategic Sys a crescut de 10 ori în 4 ani.
- anul 2020: cifră de afaceri 639.739 lei, profit net 573.775 lei;
- anul 2021: cifră de afaceri 4.483.572 lei, profit net 4.310.955;
- anul 2022: cifră de afaceri 2.945.093 lei, profit net 2.690.565 lei;
- anul 2023: cifră de afaceri 6.119.796 lei, profit net 4.837.140 lei.
În perioada 10.01.2022 - 28.02.2024, SC Strategic Sys SRL a încasat de la SC Wise Line Consulting SRL, firma de consultanță a generalului Dumbravă, suma totală de 1.241.726,47 lei, prin 19 transferuri, astfel:
- anul 2022 – 17.329,00 lei,
- anul 2023 – 1.075.146,23 lei,
- anul 2024 – 149.251,09 lei.
(Surse judiciare care au văzut Ordonanța DNA din 22 mai 2024, emisă de procuroarea Mihaiela Iorga-Moraru)
Legătura dintre firma lui gen. Dumbravă și avocatul Trăilă
Firma SC Wise Line Consulting SRL îl are ca unic asociat și administrator pe generalul Dumitru Dumbravă. Obiectul principal de activitate: „Activități de consultanță pentru afaceri și management”.
Începând cu anul 2020 societatea a raportat o cifră de afaceri și un profit semnificative:
- anul 2020: cifră de afaceri 1.148.552 lei, profit net 938.294 lei;
- anul 2021: cifră de afaceri 4.693.003, profit net 3.646.710;
- anul 2022: cifră de afaceri 1.797.744 lei, profit net 693.344 lei;
- anul 2023: cifră de afaceri 6.218.316 lei, profit net 3.491.739 lei.
În perioada 10.01.2022 - 28.02.2024, SC Wise Line Consulting SRL a încasat de la Societatea Civilă Profesională „Doru Trăilă și Asociații” suma totală de 5.200.794,19 lei, astfel:
- anul 2022 – 1.029.409,11 lei,
- anul 2023 – 3.370.431,90 lei,
- anul 2024 – 800.953,18 lei.
Controversata procuroare care instrumentează dosarul
Dosarul este instrumentat de procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, șefa Secției de combatere a corupției din DNA. Și asupra ei au planat o serie de controverse.
În 2017, a intrat în conflict cu Laura Codruța Kovesi, care a revocat-o din funcție, dar Iorga a dat-o în judecată, susținând că asupra ei s-au făcut presiuni de ordin moral și emoțional.
Procesul s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără plata unor despăgubiri.
Ulterior, în 8 februarie 2018, DNA a trimis-o în judecată pe Moraru Iorga pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, fiind acuzată că a desfăşurat activităţi de anchetă în afara cadrului legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de DIICOT într-un dosar care îl viza pe omul de afaceri Florian Walter, urmărit internațional.
Moraru Iorga ar fi încercat să preia nelegal respectivul dosar pentru a îngreuna cercetările.
Peste câteva luni, instanţa supremă, mai precis judecătoarea Silvia Cerbu, anula rechizitoriul DNA. Soțul Silviei Cerbu este în prezent consilierul procurorului șef al DNA, Marius Voineag.
Procuroarea Iorga Moraru a ajuns apoi la SIIJ, fosta Secție Specială, unde a instrumentat dosarul Sorina Săcărin, fetița adoptată de un cuplu de români din Statele Unite, căreia i-a reținut abuziv pașaportul, împiedicând-o astfel să părăsească România împreună cu părinții săi.
Abuzul a fost constatat de Înalta Curte în 2019 și recent de Tribunalul București, care a obligat statul român la plata a 120.000 de euro către familia Săcărin.
Îți mai recomandăm Procuroarea din cazul „Sorina” după ce judecătorii au stabilit că a comis un abuz: „Răspund doar pe cale ierarhică”Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.