Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva TikTok, după acuzațiile de interferență în alegerile prezidențiale din România

Comisia Europeană este îngrijorată de prezența excesivă a conținutului cu și despre Călin Georgescu la secțiunea „Pentru tine” afișată utilizatorilor care nu îl urmăreau. Aceste afișări erau disproporționate față alți candidați.

Comisia Europeană a anunțat marți că va demara proceduri oficiale împotriva TikTok, după interferențele în alegerile prezidențiale din România. Executivul de la Bruxelles vrea să afle dacă platforma și-a încălcat obligația legală de a evalua și atenua riscurile asupra integrității alegerilor.

Actualizare: TikTok a reacționat marți seară la decizia Comisiei Europene și spune că a protejat integritatea platformei în peste 150 de alegeri la nivel global și că abordează „proactiv aceste provocări comune la nivelul întregii industrii.”

TikTok spune că a transmis Comisiei Europene „informații detaliate privind” aceste eforturi și că a „detaliat transparent și public acțiunile” sale „solide”.

„Nu acceptăm reclamele politice plătite, eliminăm proactiv conținutul care încalcă regulile noastre privind dezinformarea, hărțuirea și discursul care instigă la ură și vom continua să colaborăm cu Comisia Europeană, precum și cu autoritățile regionale și naționale pentru a răspunde solicitărilor și a discuta preocupările."

***

Comisia Europeană vrea să concentreze ancheta pe două aspecte:

  • cum gestionează TikTok riscul de manipulare în sistemul de videoclipuri recomandate utilizatorilor;
  • cum sunt puse în practică politicile TikTok împotriva postărilor politice plătite.

De asemenea, Executivul european de la Bruxelles va evalua dacă aplicația a răspuns suficient de ferm la riscurile dinaintea alegerilor din România.

Comisia anunță și câteva măsuri prin care să protejeze alegerile, înainte de a finaliza ancheta cu privire la TikTok.

Bruxelles va introduce un nou cod de conduită în Regulamentul privind serviciile digitale, adică pachetul de legi care reglementează intermediarii și platformele online, inclusiv rețelele de socializare.

Mai mult, autoritățile europene vor să introducă un sistem de răspuns rapid pe timp de alegeri, pentru a gestiona rapid o situație precum cea din România.

„Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de interferență străină. Oricând suspectăm că are loc o astfel de interferență, mai ales în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisia transmite că unul dintre momentele de cotitură pentru această anchetă a fost desecretizarea documentelor serviciilor de informații românești, care au indicat profunzimea acestei campanii de manipulare și care se conformează metodelor rusești.

Accesul transparent la aceste documente a fost esențial și arată cât de importantă ar fi pe viitor cooperarea internațională deschisă între statele europene pentru a combate amenințările hibride.

Presa a demonstrat cât de ușor este pentru dezinformarea politică să se răspândească pe TikTok. Recorder a creat un candidat fictiv, la niște alegeri fictive, iar acesta a strâns un milion de vizualizări în doar o oră.

În cazul în care ancheta națională va deveni una penală și autoritățile române consideră că există elemente internaționale, ele pot cere Europol să preia o parte din anchetă și să coopereze cu instituția europeană și cu alte state europene.

Mai mult, Comisia a cerut aplicației să înghețe informațiile acumulate până la 5 decembrie, printr-un ordin de retenție. Astfel, cei de la TikTok nu pot șterge, ascunde sau modifica datele din jurul alegerilor românești. Dacă li se vor cere aceste informații, ele vor fi livrate.

Îți mai recomandăm Campanie pe TikTok înaintea parlamentarelor. „Mecanismul seamănă cu cel din R. Moldova folosit de Șor pentru a influența alegătorii”

Aceasta este doar prima fază investigativă a anchetei. Reprezentanții Comisiei nu au transmis un termen limită pentru acest prim pas sau un termen până la care să fie declanșate următoarele măsuri.

Cu toate acestea, ei spun că UE este în gardă înaintea alegerilor prezidențiale din Croația (care vor avea loc la sfârșitul acestei luni) și cele federale din Germania, programate pentru luna februarie.

Autoritățile croate și germane sunt deja în legătură cu cele europene, pentru a se pregăti de noi amenințări hibride, și cooperează cu alte state relevante. Această colaborare între statele UE este prezentată de Comisie ca fiind esențială, în condițiile în care au observat impactul dezinformării asupra diasporei românești.

Comisia Europeană s-a întâlnit săptămâna trecută cu autoritățile române, atât din domeniul electoral, cât și cele pentru coordonarea mediului digital. Aceștia au discutat inclusiv despre postările plătite pe temă politică - valul de videouri plătite și nemarcate care au inundat aplicația în săptămânile dinaintea primului tur de scrutin.

O altă întrebare este dacă TikTok - o rețea de socializare deținută de compania chineză ByteDance - este un partener de încredere.

Deși în trecut s-au conformat altor ordine europene și celorlalte două anchete (pe tema accesului minorilor și a designului adictiv al aplicației), iar reprezentanții TikTok spun că au cooperat, autoritățile din mai multe țări spun că adevărul nu e chiar acesta.

De altfel, inclusiv Comisia Europeană a menționat că răspunsurile celor de la TikTok nu adresează toate grijile exprimate de la Bruxelles.

Îți mai recomandăm Asumarea responsabilității pentru criza politică de la București. Nicio demisie, multe întrebări

TikTok și alegerile anulate din România

Rețeaua socială TikTok este acuzată că a contribuit la creșterea rapidă în popularitate, respectiv în intenția de vot, într-un timp foarte scurt a lui Călin Georgescu, un candidat pro-rus și cu viziuni de extremă dreapta.

Sondajele de opinie îi dădeau șanse infime cu câteva săptămâni înainte de alegeri (în jur de 2%), însă Georgescu a reușit să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie cu aproape 23%.

Deși a raportat zero venituri și cheltuieli, Călin Georgescu a fost promovat intens pe rețelele sociale, în special pe TikTok. Reprezentanți ai mediului privat de afaceri au estimat că o campanie de o asemenea amploare putea fi făcută cu costuri de circa 50 de milioane de euro.

Rețeaua socială TikTok a fost acuzată de autoritățile române că a favorizat campania lui Georgescu prin nerespectarea regulilor electorale.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a solicitat platformei să se asigure că toți candidații se identifică și își dezvăluie sursele de finanțare, dar TikTok nu a aplicat aceste reguli în cazul acestui candidat.

În plus, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a cerut Comisiei Europene să investigheze influența TikTok asupra alegerilor, subliniind că platforma a permis proliferarea unor conturi false.

TikTok a respins acuzațiile, afirmând că nu există dovezi de manipulare sau influență ascunsă și că a eliminat zeci de mii de conturi false.

În ciuda acestor afirmații, Serviciul Român de Informații (SRI) și alte servicii de informații au publicat rapoarte în care au spus că o rețea de aproximativ 25.000 de conturi au început să-l promoveze agresiv pe Călin Georgescu cu exact două săptămâni înainte de primul tur.

De asemenea, Serviciul de Informații Externe a afirmat că „Rusia are o istorie de a interfera în procesele electorale de la alte state”, în timp ce „în Occident implicarea a devenit mult mai evidentă începând cu anul 2016, de la scrutinul prezidențial din SUA”.

Controversa generată de utilizarea TikTok în campania electorală din România a dus la solicitări din partea parlamentarilor europeni pentru interogarea șefului platformei.

Europarlamentarii au subliniat pericolele manipularii opiniei publice și impactul pe care astfel de campanii l-ar putea avea asupra democrației în Europa. De asemenea, aceștia au acuzat posibilele implicații ale influenței externe asupra alegerilor din România, făcând referire la activități rusești de influențare a alegătorilor.

Deținută de compania chineză ByteDance, TikTok a negat în repetate ori legăturile cu guvernul comunist de la Beijing.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.