Pentru Dan Barna și susținătorii săi, obținerea unui rezultat mai bun în Biroul Național decât cel al listei susținătorilor lui Dacian Cioloș era vitală după pierderea președinției partidului în fața lui Dacian Cioloș.
Locurile în Biroul Naţional al USR PLUS sunt distribuite în funcţie de numărul de voturi obţinute de fiecare listă. Formațiunea informează că:
- „USR PLUS la guvernare 2024” (lista lui Dan Barna) a obținut 13.643 de voturi (57,32%), ceea ce înseamnă că va avea 14 mandate;
- „Uniți, Reușim!” (echipa lui Dacian Cioloș) a obținut 8.001 voturi (33,61%) și va avea 8 mandate;
- #Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România” a obținut 2.110 voturi (8,86%) și va avea 2 mandate;
Cele mai multe voturi au fost obținute de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de altfel unul dintre cei mai lăudați membri ai formațiunii în discursurile de sâmbătă ale liderilor USR PLUS. Cătălin Drulă este și unul dintre cei mai vehemenți critici publici ai premierului Florin Cîțu. El a obținut 610 voturi, față de 593 pentru Dan Barna sau 377 pentru Vlad Voiculescu, primul clasat din echipa lui Dacian Cioloș.
Îți mai recomandăm Componența noului Birou Național USR PLUSÎn discursurile de sâmbătă, Dan Barna și Dacian Cioloș au încercat să transmită un mesaj de unitate a partidului. Pentru alegerea Biroului Național au existat patru liste, construite în jurul diverselor tabere din USR PLUS, așa cum s-au conturat ele și în competiția pentru președinția partidului.
Îți mai recomandăm Opoziție sau guvernare | Congresul USR PLUS și mizele luiSusținătorii noului președinte, Dacian Cioloș, au candidat pe lista „#Uniţi, reuşim!”: Alexandru Paul Dimitriu, Anca Dragu, Victor Giosan, Andrei Lupu, Ioana Mihăilă, Alin Mituţa, Dragoş Pîslaru, Alin Stoica, Ramona Strugariu, Ciprian Teleman, Oana Ţoiu, Dragoş Tudorache, Vlad Voiculescu.
Fostul președinte al formațiunii, Dan Barna, a propus lista „USR PLUS la Guvernare 2024″: Dan Barna, Octavian Berceanu, Vlad Botoş, Cosette Chichirău, Cristian Ghinea, Cătălin Drulă, Stelian Ion, Elena Lasconi, Liviu Mălureanu, Radu Mihail, Radu Mihaiu, Ionuţ Moşteanu, Claudiu Năsui, Cristina Prună, Cristian Seidler, Lucian Stanciu-Viziteu.
Grupul care l-a susținut la președinția partidului pe Irineu Darău, eliminat din primul tur, au propus lista „#Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România”: Adrian Albu, Flavia Boghiu, Marius Cobianu, Alexandra Coliban, Allen Coliban, Andrei Corbu, Radu Molnar, Mihai Poliţeanu, Bogdan Stroe, Nicu Ştefănuţă, Cătălin Teniţă, Vlad Teohari.
A exista și o listă a independenților, al căror mesaj la Congresul de sâmbătă a fost că vocile celor care nu sunt în conducerea partidului sau nu au obținut funcții în stat nu sunt suficient luate în seamă: Andrei Iulian Margarit, Lucian Ştefan Rădulescu, Alexandru Surcel.
Alegerile din 2024
Prioritatea formațiunii, menționată de majoritatea vorbitorilor la Congresul de sâmbătă, indiferent de liste, este câștigarea viitoarelor alegeri și aplicarea unui plan concret de reforme.
În deschiderea Congresului, Dacian Cioloș a pledat pentru unitatea USR PLUS, spunând că acesta ar trebui să fie punctul final de realizare a fuziunii dintre cele două formațiuni. El a reluat atacurile la adresa PNL, „un partid care nu știe ce vrea și a aruncat guvernarea în aer”, și a avertizat cu privire la amplificarea tendințelor extremiste din societate și politică.
Îți mai recomandăm Proteste anti-restricții Covid cu mii de persoane în ziua cu 12.590 de cazuri noi. Participă liderii AUR„Putem spera cu dificultate ca relația dintre noi și PNL să fie vreodată una corectă din punct de vedere politic”, a spus Dacian Cioloș, de aceea aceasta ar trebui să se bazeze pe pragmatism.
El nu a exclus însă o nouă guvernare cu PNL: „Suntem gata să ne asumăm răspunderea politică pentru un Guvern care să pună în aplicare planul național de Redresare și Reziliență (PNRR). Avem acolo și resursele financiare și reformele pe care împreună le-am convenit în Programul de guvernare.” Cioloș a insistat că USR PLUS nu dorește să devină un „partid balama”.
Îți mai recomandăm Moțiunea de cenzură a PSD se votează marți. PNL lansează echipe de negociereNoul președinte al USR PLUS, Dacian Cioloș, nu l-a menționat direct pe premierul Florin Cîțu, a cărui înlăturare de la șefia Guvernului este principale condiție pentru ca formațiunea să revină la guvernare, spre deosebire de Dan Barna, fost vicepremier și fost co-președinte al USR PLUS, care l-a acuzat direct pe acesta pentru actuala criză politică.
În discursul de sâmbătă, Dan Barna a spus că, în prezent, România are o guvernare capturată de o persoană pentru care „pălăria de premier este prea mare și sper și sunt încrezător că marți (la votul moțiunii n.r.) lucrul acesta se va încheia. „Criza actuală a fost creată „de un singur om, pentru o ambiție personală ridicolă”, a spus Dan Barna. Și el a sugerat că USR PLUS așteaptă o întoarcere la guvernare după ziua de marți.
În privința pierderii votului de vineri pentru președinția partidului, Dan Barna a dat asigurări că rămâne implicat în proiectul politic USR PLUS, că va susține echipa Biroului Național și că este alături de Dacian Cioloș.
Lista lui Dan Barna a obținut patru poziții de vicepreședinți (Cătălin Drulă, Dan Barna, Ionuț Moșteanu și Claudiu Năsui) și alte 10 locuri in Biroul Național pentru: deputații Silviu Dehelean, Radu Panait, Radu Miruță, Cristina Prună, Vlad Marius Botoș, foștii miniștri Cristian Ghinea și Stelian Ion, primarii Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu (Bacău) și Radu Mihaiu (sectorul 2), Liviu Mălureanu.
Dacian Cioloș a fost ales președinte al partidului, astfel încât locul său în BN va fi atribuit altui membru. Din echipa sa fac parte din Biroul Național: fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu (vicepreședinte), europarlamentarii Dragoş Pîslaru și Dragoş Tudorache, președintele Senatului, Anca Dragu, deputații Oana Ţoiu, Monica Berescu și Andrei Lupu, fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăila.
Echipa #Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România va avea doi membri în BN: primarul Brașovului Allen Coliban și deputatul Cătălin Teniță.
Îți mai recomandăm Spitale construite în leasing sau de stat? Ultima carte jucată de Vlad Voiculescu și Dacian CioloșÎn cadrul Congresului USR PLUS, au fost aleși și membrii Comisiei Naționale de Arbitraj și cei ai Comisiei Naționale de Cenzori.
Comisia Națională de Arbitraj:
1. Emil Duhnea
2. Bogdan Burjan
3. Lorin Ursa
4. Leonard Ioan Bulai
5. Nicolae Tanasă
6. Marius Vulcan
7. Raluca Rusu
8. Adrian Niță
9. Oana Ozmen
10. Antonio Pârâu-Enache
11. Ionela Alexandra Bulgaru
Comisia Națională de Cenzori:
1. Ioana Andreea Dineț
2. Ovidiu Radu
3. Alexandru Gabriel Andronache
În cea de a doua zi a congresului, duminică, dezbaterile privind modificarea Statutului USR PLUS vor avea loc într-o şedinţă desfășurată exclusiv online.