Congresul SUA a adoptat strategia de securitate la Marea Neagră. Oficiali români: vor fi mai multă siguranță și investiții în România

SUA recunoaște importanța strategică a Mării Negre, ceea ce ar putea aduce beneficii de securitate și dezvoltare economică pentru România.

Legea privind securitatea și dezvoltarea la Marea Neagră face parte dintr-un pachet mai larg privind bugetului Apărării SUA. Oficialii români numesc ziua votării „zi istorică” și vorbesc despre beneficii de securitate și investiții pentru România, care decurg din votarea și aplicarea legii.

Ambasada României la Washington a precizat că proiectul de lege a fost introdus de senatorii Jeanne Shaheen (democrată n. red.) şi Mitt Romney (n. red. republican) sub formă de amendament la legea privind bugetul Apărării.

Este pentru prima dată când importanța strategică a Mării Negre este recunoscută formal de SUA, transmite Ambasada României la Washington într-o postare pe Facebook.

„În premieră, Congresul SUA aprobă prin lege un pachet cuprinzător pentru regiunea Mării Negre, cu direcţii de acţiune pe domenii strategice: securitate şi apărare, economie, energie sau rezilienţă democratică, în coordonare cu aliaţii şi partenerii, inclusiv NATO şi UE”, a spus ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru.

Un comunicat al ambasadei arată că „numeroşi membri ai Congresului SUA, atât din Partidul Democrat, cât şi din Partidul Republican, au susţinut acest proiect, mulţi dintre aceştia fiind prieteni dedicaţi cauzei României”.

La București, oficialii români au explicat de ce e atât de importantă pentru România legea adoptată în Congresul SUA.

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, spune că legea adoptată în Congresul american va aduce mai multă securitate și investiții pentru cetățenii români.

„Pentru România a fost un efort de susţinere a acestui proiect de peste doi ani în care am încercat să convingem cât mai mulţi senatori şi reprezentanţi să voteze acest proiect. Le-am vorbit despre situaţia reală din această parte a lumii, despre nevoia de stabilitate şi securitate, dar şi despre oportuniţăţile care se vor naşte pentru companiile americane”, a mai transmis ministrul într-un mesaj pe Facebook.

La rândul său, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a numit momentul votării legii „o zi istorică pentru Parteneriatul Strategic România-SUA”.

„România este pregătită să colaboreze cu SUA la această strategie atât de necesară, consolidând securitatea şi stabilitatea regională”, a scris ministrul Apărării pe rețeaua X.

Îți mai recomandăm Proiect SUA: nave NATO în Marea Neagră. Ce planuri are pentru regiune Congresul american

Securitatea la Marea Neagră a devenit un punct esențial pentru strategia de securitate a Statelor Unite mai ales după ce Rusia a atacat Ucraina, la începutul anului 2022, spun specialiștii consultați de Europa Liberă

Inițiativele României de a atrage atenția asupra securității de la Marea Neagră au început însă cu multă vreme înainte de războiul din Ucraina.

Prima menționare oficială NATO a importanței strategice a Mării Negre a avut loc la summitul Alianței de la București din 2014. Era anul în care, în primăvară, Rusia invadase și anexase ilegal Crimeea. În documentele oficiale ale summitului era recunoscută importanța Mării Negre.

Specialiștii spun că Marea Neagră are o situație strategică specială. Documentul „Black Sea Security Act” arată nevoia unei forțe navale NATO în Marea Neagră, o măsură căreia Turcia, membră NATO, se opune.

De asemenea, strategia SUA menționează aportul alianței militare nord-atlantice la Marea Neagră. De asemenea, spuns specialiștii, și România trebuie să contribuie consistent, atât pe partea de securitate, cât și pe partea economică.

În prezent, conform Convenției de la Montreaux din 1936 Turcia controlează tranzitul maritim prin strâmtorile Bosfor și Dardanele și are dreptul de a limita accesul în Marea Neagră al navelor care nu aparțin statelor riverane.

Din perspectiva României, dincolo de asigurarea securității regiunii Mării Negre, un obiectiv a major este ca strategia SUA să includă o componentă economică relevantă, să consolideze statutul Mării Negre de rută comercială și energetică majoră.

Îți mai recomandăm Securitatea regiunii Mării Negre, discutată la București. Trilaterală România-R.Moldova-Ucraina