Votul ONU a fost amânat joi în ciuda faptului că Statele Unite a afirmat că poate susţine o propunere cu amendamente care prevede ca Israelul şi Hamas să permită folosirea „tuturor rutelor disponibile” pentru livrările de ajutoare umanitare, potrivit Reuters.
Negocierile au continuat, joi, pentru a încerca evitarea unui veto al SUA privind rezoluţia Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, redactată de Emiratele Arabe Unite, prin care se solicită ca Israelul şi Hamas să permită „folosirea tuturor rutelor terestre, maritime şi aeriene către şi de-a lungul întregii Fâşii Gaza” pentru livrarea de ajutoare umanitare.
Joi seară, la New York, după săptămâni de discuţii şi un vot amânat cu zilele, votul Consiliului de Securitate a fost amânat din nou, până vineri.
În timp ce eforturile diplomatice au continuat, luptele din Fâşia Gaza s-au intensificat, cu bombardamente ale Israelului în nordul şi sudul teritoriului palestinian cu o lungime de 41 de kilometri şi cu Hamas lansând rachete spre capitala comercială a Israelului, Tel Aviv, au declarat, joi, oficiali.
Paisprezece palestinieni au fost ucişi de forţele israeliene în trei atacuri diferite, joi, în nordul, centrul şi sudul Fâşiei Gaza, afirmă medici. Medicii şi presa Hamas susţin că directorul numit de Hamas al unei secţii de Poliţie din Khan Younis a fost ucis împreună cu membri ai familiei, într-un atac asupra locuinţei lor.
Un atac aerian al Israelului a vizat locuinţa dr. Munir Al-Bursh, directorul Ministerului Sănătăţii din Gaza, afirmă medici. Bursh a fost rănit, iar una dintre fiicele sale a fost ucisă, au susţinut medicii.
Guvernul israelian condus de premierul Benjamin Netanyahu afirmă că vrea eradicarea Hamas, gruparea islamistă care a trimis luptători peste graniţa cu Gaza în sudul Israelului, în 7 octombrie, luând circa 240 de ostatici şi omorând 1.200 de persoane.
Însă bilanţul ridicat de circa 20.000 de morţi raportat de Ministerul Sănătăţii din Gaza în timpul campaniei militare lansate în replică de Israel a atras condamnarea internaţională.
Îți mai recomandăm Lupte de stradă în Gaza. Rezoluția ONU de încetare a focului, amânată din nouArmata israeliană şi-a exprimat regretul pentru mortea civililor, dar a dat vina pe Hamas, sprijinită de Iran, pentru că operează în zone intens populate sau că foloseşte civilii ca scuturi umane, acuzaţie pe care gruparea o neagă.
O serie de experți militari citați de AP susțin că ceea ce a făcut Israelul în Fâșia Gaza este una dintre cele mai distructive campanii din istorie. În doar două luni, acest război este comparabil, păstrând anumite proporții, cu distrugeri din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Îți mai recomandăm Doliu național în Cehia, revizuirea ca strategie politică și cât de distructiv este războiul din Gaza