Contract de 946 de milioane de dolari al Pentagonului cu RTX pentru dotarea României cu sisteme Patriot

Sisteme Patriot

RTX a obținut de la Pentagon un contract de 946 de milioane de dolari pentru a livra României sisteme de rachete Patriot suplimentare menite să consolideze capacitățile de apărare aeriană ale țării până în 2029.

Este a treia comandă de sisteme Patriot pentru București, după achizițiile anterioare din 2017 și 2020.

Sumele alocate de Pentagon pentru sistemele Patriot destinate României sunt cele pentru cele 3 deja comandate de România, nu cel nou care urmează să fie livrat în schimbul sistemului donat Ucrainei. Contractul pentru cel de-al optulea sistem, care îl va înlocui pe ce donat Ucrainei, urmează să fie semnat, au declarat pentru Hotnews.ro surse MApN vineri seară.

Comanda de acum vizează partea de producție a sistemelor 5, 6 și 7 comandate de România. Contractul pentru aceste contracte a fost semnat de România cu SUA la finalul lui 2023. Comanda alocată acum de Pentagon vizează componenta care ține de compania americană Raytheon, restul costurilor pentru cele 3 sisteme Patriot urmând să se împartă către alte companii precum Lockheed Martin și Oshkosh.

Acest ultim contract oferit de Pentagon pentru Raythen Technologies (RTX), un conglomerat multinațional aerospațial și de apărare, cu sediul în Arlington, Virginia, acoperă furnizarea pentru România de unități Patriot, care includ radare avansate, stații de control și rachete interceptoare.

Într-o declarație trimisă The Defense Post, vicepreședintele RTX pentru Patriot Global, Pete Bata, a subliniat că noul contract va permite României, în baza apartenenței sale la NATO, să-și protejeze mai bine cetățenii și infrastructura critică pe fondul amenințărilor crescânde din regiune.

El a descris investiția continuă a României în Patriot ca pe „o dovadă a dăruirii națiunii de a asigura securitatea colectivă, descurajarea și stabilitatea în întreaga Europă”.

„[RTX] se angajează să ofere României capacități avansate integrate de apărare antiaeriană și antirachetă”, a adăugat el.

RTX a spus că va colabora cu companiile locale de apărare pentru a asigura un lanț de aprovizionare fără întreruperi pentru sistemele Patriot destinate României.

Termenele de livrare pentru unele tipuri de tehnică militară de ultimă generație sunt foarte lungi, în special din cauza situației de securitate generată de războiul declanșat de invazia rusească în Ucraina, ceea ce duce și unele achiziții militare ale României la un termen de livrare mai îndepărtat decât s-ar dori, după cum au explicat reprezentanții MApN în februarie 2024 într-o discuție cu presa.

Nici sistemele Patriot nu au făcut excepție, României fiindu-i livrate patru sisteme, iar următoarele trei sisteme care fac parte din acordul cu SUA vor urma să fie livrate din 2027.

Anunțul privind atribuirea contractului a fost publicat vineri de Pentagon, care spune că termenul de finalizare este 31 decembrie 2029.

„Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a salutat recenta comandă de producție lansată de Guvernul SUA către compania Raytheon pentru începerea producției de radare, stații de dirijare și rachete pentru următoarele trei sisteme Patriot care vor intra în dotarea Armatei României”, scrie ministerul de resort pe pagina sa de Facebook.

„Echipamentele de ultimă generație, care constituie baza următoarelor trei sisteme Patriot pentru care România a semnat contractul de achiziție la finele anului 2023, vor completa capacitățile strategice de apărare antiaeriană ale țării noastre, extrem de importante în actualul context de securitate din regiunea Mării Negre”, a declarat ministrul Tîlvăr, citat în mesajul MAPN.

România a donat în septembrie Ucrainei un sistem de rachete sol-aer Patriot de 60 de milioane de dolari.

În acel context, ministerul român al Apărării a anunțat că este necesară refacerea „capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, prin achiziţionarea de la Guvernul SUA, prin programul FMS, a unui sistem similar cu cel donat, în principal din surse externe nerambursabile, utilizând mecanismele specifice FMS şi oportunităţile de finanţare existente în cadrul parteneriatelor internaţionale de sprijin al Ucrainei”.

Pe 29 octombrie 2024, Norvegia și-a anunțat intenția de a sprijini România cu 127 de milioane de dolari pentru achiziția unui sistem avansat de rachete sol-aer Patriot care să-l înlocuiască pe cel donat Ucrainei.

Contribuția Norvegiei este parte a Inițiativei de Acțiune Imediată pentru Apărarea Antiaeriană (Immediate Action on Air Defense) coordonată de Germania și care va permite României să consolideze securitatea și apărarea spațiului euro-atlantic prin reînnoirea și extinderea capabilităților de apărare aeriană, a explicat la acel moment Ministerul Apărării Naționale.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit României pentru sistemul Patriot acordat.

„Mulţumesc fiecărei ţări care ne ajută cu adevărat cu apărarea aeriană. Mulţumesc în special României pentru Patriot (…) Şi putem obţine o eficacitate şi mai mare – putem pune capăt cu totul terorii ruseşti prin doborârea dronelor Shahed, prin doborârea rachetelor, în cooperare”, președintele ucrainean Volodimir Zelenski la începutul lui octombrie, după un nou atac aerian rusesc.

Câte sisteme Patriot are România

România a semnat un acord de peste 3,9 miliarde de dolari pentru șapte sisteme antiaeriene Patriot noi, în ultima configurație disponibilă pe piața de profil, la pachet cu câteva sute de interceptori.

Până în prezent au fost livrate patru sisteme Patriot, toate patru ajungând la forțele aeriene la Regimentul 74 Patriot. Dintre acestea patru, unul a fost donat Ucrainei în toamna lui 2024.

Primul sistem PATRIOT a fost livrat Forțelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor a spaţiului aerian al României şi al NATO.

Sistemul al 2-lea PATRIOT a fost livrat în cursul anului 2022, testarea de acceptanţă şi recepţia au fost făcute în decembrie 2024 și a intrat deja în înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT unde a devenit operațional.

Sistemele al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT au fost recepționate în 2022 și 2023.

Ce componente au cele 7 sisteme de rachete Patriot în configurația 3+:

– 7 AN/MPQ-65 sisteme radar

– 7 AN/MSQ-132 stații de control

– 13 seturi de antene

– 28 M903 lansatoare (care pot trasporta și lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE)

– 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T)

– 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE)

– 7 unități de alimentare electrică (EPP) III

De asemenea, România a intrat și într-un program de achiziție gestionat de NATO prin care va cumpăra 200 de rachete PAC-2 GEM-T la un cost estimat de circa 1 miliard de euro.

Datele tehnice ale noului sistem

Patriot (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target) este un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune conceput pentru a contracara amenințări precum rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune, rachetele balistice și alte amenințări aeriene avansate.

Este echipat cu un sistem de ghidare a rachetelor și poate primi comenzi de corecție la mijlocul cursei pentru lovituri mai precise.

Cea mai avansată versiune, Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3), are o rază de cuplare maximă de 150 de kilometri (93 mile) și o rază de acțiune a radarului de căutare de 170 de kilometri (105 mile).

Configuration 3+ este cea mai modernă variantă a sistemului de apărare Patriot și este folosită de Statele Unite și de alți 20 de aliați.

Această configurație se bazează pe sisteme radar de înaltă performanță și rachete interceptoare aeriene avansate cu numele PAC-3, care pot lovi rachete balistice aflate la distanțe de până la 20 de kilometri. O baterie conține patru rachete PAC-3, spre deosebire de versiunea anterioară PAC-2, care conține doar una.

Un sistem Patriot costă în jur de 1 miliard de dolari, iar fiecare rachetă costă aproape 4 milioane de dolari.

Sistemul s-a dovedit eficient în Ucraina, interceptând cu succes o gamă largă de armament rusesc, inclusiv avioane de luptă Su-34 și rachete hipersonice Kinjal.

„Patriot este fundamentul apărării aeriene pentru 19 țări, iar sistemul continuă să-și demonstreze eficacitatea împotriva amenințărilor aeriene avansate și a atacurilor masive de raid complexe”, a declarat RTX.

Ce este un sistem Patriot

Acronimul vine din limba engleză: Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target, iar în limba română s-ar traduce ca rețea radar fazată pentru interceptare țintită.

Potrivit producătorului american, compania Raytheon, sistemul poate neutraliza rachete balistice tactice, rachete de croazieră, drone și aeronave avansate.

Patriot este un sistem mobil, adică poate fi mutat cu ajutorul camioanelor, iar componentele sale sunt:

  • un radar puternic;
  • o stație de control;
  • stații de lansare;
  • un generator de energie;
  • alte vehicule de sprijin.


Raytheon Technologies produce radarele și sistemele terestre, iar compania americană Lockheed Martin produce rachetele interceptoare.

Radarul sistemului are o rază de acțiune de peste 150 de kilometri și poate urmări până la o sută de ținte simultan, potrivit specificațiilor furnizate în 2015 de NATO.

Pe scurt, sistemele de baterii Patriot funcționează în câțiva pași:

  • Radarul detectează și urmărește țintele reperate, apoi trimite datele către stația de control;
  • Stația de control primește datele, le procesează și le trimite la stația de lansare, aflată în apropierea radarului.

Stații de control ale sistemelor Patriot.

  • Stația de lansare adăpostește modulul de operare la distanță, lansatorul cu 16 rachete interceptoare în cele patru „tunuri”. Stația de lansare primește locația țintelor printr-o antenă;
  • Interceptoarele (rachetele) sunt lansate fie manual, fie de la distanță ,din stația de control.
  • Ghidarea interceptoarelor (până la nouă pentru fiecare sistem) are loc în timpul zborului cu ajutorul radarelor care urmăresc ținta, pe măsură ce rachetele interceptoare se apropie.

Sistemul are capacități diferite, în funcție de tipul de interceptor utilizat:

  • Interceptorul PAC-2 folosește un focos cu fragmentare prin explozie - se detonează în apropierea rachetei inamice;
  • Interceptorul PAC-3, mai nou, folosește o tehnologie mai avansată, de tip „hit-to-kill”, adică va căuta să lovească focosul rachetei balistice inamice.

Dintr-o unitate de tragere de bază a unei baterii Patriot pot face parte până la 90 de soldați, dar pentru ca ea să fie operată în luptă are nevoie de doar trei soldați în stația de control.

Cursurile de formare pentru militarii care pot utiliza și întreține Patriot durează câteva luni, în funcție de operațiune: cursul de operator al sistemului de lansare durează 13 săptămâni, iar cel de operator de control al focului durează 20 de săptămâni. Cursul de reparare a sistemului durează 53 de săptămâni.

Îți mai recomandăm Norvegia sprijină financiar România ca să cumpere un sistem Patriot
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI