Cinci dintre cei 14 candidați la alegerile prezidențiale au șanse să intre în turul II, conform sondajelor. Toți se prezintă capabili să navigheze România printre nenumărate probleme, interne și externe, în vremuri ce se anunță tulburi. Campania electorală a scos la iveală și controversele din jurul lor. Europa Liberă prezintă, într-o serie publicată înaintea votului de pe 24 noiembrie, care sunt acestea. În acest episod: Marcel Ciolacu, liderul PSD.
Dă click pe candidatul care te interesează
Candidatul Marcel Ciolacu este singurul cotat de toate sondajele că va intra în turul II.
Nu atât buna guvernare din ultimii doi ani sau calitățile personale oferă această certitudine, ci dimensiunea partidului.
Partidul Social Democrat (PSD) a fost mereu partidul cel mai mare din România – la alegerile locale din primăvară s-a clasat pe primul loc cu 33,5% la consiliile județene, considerat un vot politic.
Marcel Ciolacu se află însă în toate sondajele de opinie sub scorul partidului, ceea ar putea fi o problemă din perspectiva turului doi.
Liderul PSD este tras în jos de propriul trecut, de modul netransparent în care l-a gestionat, dar și de scandaluri recente.
Ping-pong cu diploma de BAC
Discuțiile despre diploma sa de bacalaureat, mai exact despre precaritatea studiilor, au acoperit prima parte a campaniei electorale și au culminat cu dezvăluirea rezultatelor submediocre obținute de acesta în școală.
Așa cum a arătat Europa Liberă acum un an și jumătate, premierul Ciolacu ia meditații de engleză, dar nu a făcut progrese prea mari. Rugat într-o dezbatere la Antena 3 să-și spună numele pe litere în engleză, Marcel Ciolacu a dat următorul răspuns: „Ciolacu se spune și în engleză, și în română”.
Vestea proastă pentru Marcel Ciolacu este că mulți alegători, 30%, pun pe primul loc educația atunci când analizează calitățile unui președinte, arată un sondaj CURS de la începutul lui noiembrie.
Marcel Ciolacu pare să fi depășit anumite probleme din trecut, de pildă relația cu controversatul Omar Hayssam (condamnat în dosarul răpirii jurnaliștilor români) sau chestiunea certificatului de revoluționar, în schimb îl ajung din spate altele mai recente, cum ar fi afacerile pe picior mare ale nepotului sau scandalul Nordis.
Schema Nordis și zborul lui Ciolacu la Nisa
Afacerea Nordis, schema imobiliară dezvăluită de presă, care a arătat că apartamente neconstruite erau vândute de mai multe ori, nu i-a picat bine premierului Ciolacu.
Asta pentru că schema s-a desfășurat sub umbrela lui Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol, până recent șefa Comisiei Juridice și o apropiată a lui Marcel Ciolacu. Atât de apropiată încât a făcut împreună cu ea și soțul călătorii de plăcere la Nisa și Paris.
O investigație G4Media arată că Ciolacu și fiul, familia Vicol-Ciorbă, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD)& fiul și Alfred Simonis, fostul șef al grupului parlamentar PSD, au călătorit împreună la Nisa cu un avion închiriat.
Îți mai recomandăm Dovada că liderii PSD, inclusiv M. Ciolacu, au zburat cu avionul privat la Nisa (G4Media)Problema lui Marcel Ciolacu este că s-a încurcat în neadevăruri în modul în care a gestionat scandalul.
În primă fază a negat că a fost la Nisa. „În 2022 am fost eu în Franța? Cred că mă confundați”, declara premierul.
După dezvăluirile din presă, Marcel Ciolacu a admis călătoria, dar nu a recunoscut că a fost împreună cu Laura Vicol sau că familia acesteia i-ar fi plătit avionul.
„Nu am beneficiat niciodată de un serviciu plătit de familia Vicol. Avion, bilete de orice fel, hotel sau altceva. Nu am fost la niciun eveniment privat în viața mea cu Laura Vicol”, a spus Ciolacu pentru G4Media.ro.
Iar în final, pus în fata documentelor de călătorie, a insistat că și-a plătit singur avionul.
„Dacă am fost într-un jet privat, am fost pe banii mei, personal, am fost cu fiul meu și-n călătorii cu WizzAir, am avut și cadourile mele făcute fiului. Nu am mers niciodată, dar niciodată, în viața mea privată cu vreun avion sau într-o călătorie sau într-un concediu plătit de către altcineva. Am toate documentele care vor atesta acest lucru”, a declarat premierul la ProTv.
Marcel Ciolacu se apără susținând că, în 2022, nu era premier, schema Nordis nu fusese încă descoperită și că este vorba de viața sa privată.
Afacerile nepotului
Mihai Cristian Ciolacu, nepotul premierului Ciolacu, a reușit să obțină fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru două parcuri fotovoltaice, pe care acum le vinde unui om de afaceri din Cehia, deși au avut cifră de afaceri zero.
Tot el a primit acțiuni la o companie farmaceutică din Buzău de la soția lui Răzvan Prisada, președinte al Agenției Naționale a Medicamentului, funcție pe care a obținut-o de la guvernul PSD.
Marcel Ciolacu susține că nepotul său e un „om normal”, că nu e milionar și că reușita în afaceri nu se datorează relațiilor politice, ci inteligenței.
Recent, nepotul a reușit să cumpere trei apartamente de lux în Băneasa cu aproximativ 500.000 de euro, prețul pieței fiind de 835.000 de euro. Vânzătorul este omul de afaceri Daniel Bădic care a fost implicat, în 2012, într-o schemă de fraudare a banilor publici.
Nu este clar dacă explicațiile oferite de Marcel Ciolacu au reușit să convingă electoratul, care nu vede cu ochi buni „nepotismul”.
„Spionul rus” Simion
Scoaterea Dianei Șoșoacă (lidera S.O.S.) din cursă printr-o decizie a Curții Constituționale dominată de judecători propuși de PSD sau recentul scandal „Simion, spion rus” – declanșat în bună măsură de Marcel Ciolacu – nu au făcut decât să întărească acuzele venite din partea PNL și USR că dorește o confruntare cu liderul AUR în turul doi.
Pe 18 martie, Marcel Ciolacu spunea că a văzut „documentele” prin care Ucraina și R. Moldova interziceau intrarea lui George Simion pe teritoriul lor, susținând că sunt „secrete” și reprezintă „un semnal suficient de puternic”.
„Cred că este un semnal suficient de puternic, un om politic să aibă interzis în acest moment de a intra în două țări vecine”, a declarat Marcel Ciolacu.
Acuzele că George Simion s-ar fi întâlnit cu ofițeri GRU (serviciu de spionaj extern al Rusiei) au luat amploare după declarațiile președintelui Comisiei SRI, liberalul Ioan Chirteș.
Presat de contracandidații săi să desecretizeze și să dea publicității documentele, Marcel Ciolacu iese la rampă și spune că „Simion nu este agent rus”, iar peste câteva zile, în 16 noiembrie, publică documente primite de la Kiev.
Îți mai recomandăm La cererea lui Marcel Ciolacu, Guvernul publică documente de la Kiev care îl exonerează pe George Simion de acuzația că ar fi spion rusDocumentul nu pune în discuție calitatea de spion rus a lui George Simion și nici dacă a avut sau nu „întâlniri cu agenți ruși de spionaj”, ci vorbesc despre „activitățile antiucrainene” ale lui Simion, care „contravin intereselor naționale ale Ucrainei, încalcă suveranitatea de stat și integritatea teritorială a acesteia și promovează ideologia unionistă”.
George Simion jubilează, iar sondajele de opinie arată că a mai crescut câteva procente, apropiindu-se și mai mult de o intrare în turul al doilea de scrutin. Adică, exact ceea ce, se pare, a urmărit și Marcel Ciolacu.
Unde are priză Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu are scoruri mai mari în rândul celor cu vârsta de peste 50 ani, având chiar la 41,7% din voturile persoanelor de peste 70 de ani.
Zonele geografice în care liderul PSD are scorurile cele mai mari sunt Muntenia – 28,9% și București-Ilfov – 26,7%, diaspora- Candidatul PSD obține scoruri de peste 30% în rândul populației cu venituri între 3.000 și 7.000 de lei, precum și în rândul persoanelor cu studii medii.
( Sursa sondaj AtlasIntel)
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.