Corina Ichim, medic din Marea Britanie vaccinat Covid-19: „Mă consider extrem de norocoasă, trăiesc un moment istoric!”

Dr. Corina Ichim a fost printre primii medici și în același timp primii români vaccinați împotriva Covid-19 în Marea Britanie.

Marea Britanie este prima țară din lume care a demarat campania de vaccinare împotriva Covid-19. Printre primii beneficiari s-a numărat și un medic român din Manchester. Radio Europa Liberă a stat de vorbă cu Corina Ichim despre experiența vaccinării, dar și despre procesul de vaccinare în sine.

Serviciul naţional de asistenţă medicală din Marea Britanie (NHS) a început marți, 8 decembrie, campania de vaccinare împotriva noului coronavirus, a anunţat directorul executiv al NHS, Chris Hopson, într-un interviu acordat BBC.

Aproximativ 800.000 de doze de vaccin au sosit, în această săptămână, în Regatul Unit, iar alte patru milioane de doze vor ajunge cel mai probabil până la sfârşitul anului 2020. Astfel, Marea Britanie a devenit primul stat din lume care aprobă folosirea pe scară largă a vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech pentru Covid-19.

Autoritatea de reglementare britanică spune că vaccinul oferă o protecție de 95% împotriva bolii provocate de noul coronavirus. Însă persoanele cu istoric de reacții alergice severe nu ar trebui vaccinate în această primă fază cu vaccinul dezvoltat de Pfizer / BioNTech, anunță autoritățile sanitare britanice.

Una din doze a ajuns și la medicul chirurg ORL Corina Ichim, care lucrează într-un spital din Manchester. În vârstă de 42 de ani, Ichim s-a mutat în Marea Britanie în 2010, la doi ani după ce a devenit medic specialist. Lucrează la Salford Royal Hospital și se consideră norocoasă „că lucrează într-un sistem de sănătate avansat și eficient”. Despre vaccin spune că este de încredere deoarece există un proces riguros de aprobare al medicamentelor și autoritățile britanice nu se joacă cu asta, iar atunci când vine vorba de încrederea britanicilor în vaccin, medicul de origine română susține că nu a întâlnit încă pe nimeni printre colegii săi care să nu vrea să fie vaccinat.

Principalele puncte, pe scurt:

  • despre pandemie: toți am pierdut pacienți, prieteni, rude
  • programul de vaccinare: simultan în spitale și azile de bătrâni
  • etapele vaccinări: două doze la interval de 21-28 de zile
  • vaccinul în sine: n-a durut deloc
  • teoriile conspirației în Regat: există, dar nu sunt mediatizate
  • riscuri: sunt câteva contraindicații și recomandări

Europa Liberă: Cum v-a afectat pe dumneavoastră pandemia și, în general, societatea britanică?

Corina Ichim: Pandemia asta afectează în mod devastator sistemul de sănătate britanic, ca mai peste tot în lumea largă. Cu toții am pierdut pacienți, prieteni, rude mai apropiate sau mai îndepărtate, ne-am izolat unii de alții și trăim într-o continuă restricție fizică și emoțională. Nu am crezut că va apărea un vaccin eficient într-un timp atât de scurt și am fost absolut entuziasmați de acest succes științific. Guvernul britanic a fost ca peste tot criticat pentru ineficiența și amorțeala de la începutul pandemiei, dar când vaccinul a fost aprobat, formalitățile au durat doar câteva zile și organizarea programului de vaccinare este spectaculoasă. Mai mult decât atât, chiar dacă vaccinul Oxford/AstraZeneca se află într-un stadiu avansat, Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Asistenței Medicale (MHRA) a aprobat primul vaccin care a întrunit standardele și nu a favorizat o firmă britanică. Cred că e de apreciat obiectivitatea și evaluarea corectă a urgenței.

Europa Liberă: Cum ați ajuns să fiți printre primii oameni – și probabil printre primii români – vaccinați în Marea Britanie?

Corina Ichim: Pe 8 decembrie am văzut cu toții imagini cu prima persoană de 90 ani vaccinată în Marea Britanie. Pentru evitarea întârzierilor, programul de vaccinare a demarat simultan în case de bătrâni și spitale. Am crezut că mie îmi va veni rândul prin ianuarie cândva, dar a doua zi după ce am văzut știrea la televizor am primit un email de la muncă în care eram invitată să mă programez pentru vaccinare în spitalul unde lucrez. Am solicitat programarea prin telefon pe 9 decembrie și am fost programată trei zile mai târziu, pe 12 decembrie pentru ora 10.45.

Campania de vaccinare din Marea Britanie se desfășoară simultan în spitale și azile de bătrâni.

Europa Liberă: Spuneți-ne puțin despre experiența vaccinării.

Corina Ichim: Sâmbătă, 12 decembrie, la 10.30, m-am prezentat destul de emoționată la spital, pentru programare. A trebuit sa completez un chestionar cu date personale și un istoric medical, să confirm prin semnătura acceptul vaccinului și să citesc un material informativ despre indicații și posibile reacții adverse. Înainte de vaccinarea propriu-zisă cu prima doză, mi-am făcut programare pentru a doua doză a vaccinului. Am ales data de 6 ianuarie 2021 pentru că intervalul recomandat este de 21-28 zile după prima doză. Revenind la experiența din prima zi - eram programate câte 10 persoane pentru același interval de timp și vaccinarea propriu-zisă a fost făcută de asistentele medicale, într-o sală mare cu spații separate cu draperii. Am cerut permisiunea să fac o fotografie și, spre surpriza mea, am fost chiar încurajată! Spun surpriză pentru că spitalul unde lucrez este destul de strict atunci când vine vorba de folosirea fără consimțământ a imaginilor cu personalul medical și spațiile destinate actului medical propriu-zis.

Europa Liberă: A durut?

Corina Ichim: Am fost mai concentrată la fotografie, așa că injecția propriu-zisă a trecut neobservată. E practic la fel de „traumatică” ca orice alt vaccin antigripal. N-a durut deloc. După vaccin, am fost rugată de asistente să mai rămân pentru încă 15 minute sub observație, într-o zone adiacentă, cu scaune la distanță unul de celălalt, unde mai erau și alte persoane vaccinate. Am profitat de timpul ăsta ca să trimit poza familiei și prietenilor. Cu totul, cred că toată experiența a durat mai puțin de 45 minute.

Dr. Corina Ichim este printre primii români din Marea Britanie care s-au vaccinat.

Europa Liberă: Vaccinarea se desfășoară simultan în toate spitalele din Marea Britanie?

Corina Ichim: Soțul meu lucrează într-un alt spital în care vaccinarea va începe, probabil, săptămâna viitoare. Gurile rele spun ca Salford Royal Hospital, aici unde lucrez eu, a luat toate dozele de vaccin anti-Covid pentru zona metropolitană Manchester. E foarte posibil ca echipele manageriale să concureze pentru distribuția, organizarea și administrarea vaccinului, dar întârzierea va fi minoră din perspectivă mai largă asupra programului de vaccinare la nivel național.

Europa Liberă: Sunteți norocoasă deci.

Corina Ichim: Mă consider extrem de norocoasă și cred că trăiesc un moment istoric! În sfârșit am început să preluăm controlul asupra acestui virus devastator. Cel mai probabil că acest vaccin va fi îmbunătățit și perfecționat în următoarele 12 luni, dar e atât de important că am găsit o modalitate de a lupta împotriva virusului.

Europa Liberă: Cum vă simțiți după prima doză de vaccin? Ați avut reacții adverse?

Corina Ichim: La 4 zile după vaccin nu am prezentat nicio reacție adversă în afară de disconfort ușor la locul injecției, care a durat cam 48 ore. Cunosc cel puțin opt persoane vaccinate în spitalul meu care nu au raportat niciun fel de reacție adversă până acum.

Europa Liberă: Știm că vaccinul nu este obligatoriu. Dumneavoastră de ce ați decis să vă vaccinați imediat?

Corina Ichim: Am făcut vaccinul în primul rand ca să limitez transmiterea virusului. În felul ăsta îmi protejez pacienții cărora le datorez siguranța actului medical prestat, familia, colegii, prietenii și alte persoane cu care vin în contact. Vaccinul va fi eficient dacă îl vom face cu toții chiar dacă acum suntem sănătoși și nu suntem într-o „grupă de risc" ca să zic așa. Consider că e responsabilitatea celor sănătoși să-i protejeze pe cei mai vulnerabili. Trăiesc în secolul 21 și sunt privilegiată să beneficiez de progresele tehnologice și medicale ale vremii. Am citit destule materiale informative să înțeleg că vaccinul are material genetic viral porționat care stimulează imunitatea. La același material viral genetic am fi cu toții expuși la un moment dat dacă nu ne-am vaccina. Efectele tardive ale expunerii masive la material genetic viral Covid-19, necunoscute în prezent, sunt mai probabile după boala naturală decât după vaccin. Am incredere în autoritatea și expertiza MHRA-ului pentru că știu cât de riguros e orice proiect de cercetare într-o țară civilizată.

Europa Liberă: Care este atitudinea generală a populației în Marea Britanie față de vaccin?

Corina Ichim: În Marea Britanie, ca mai peste tot, circulă diverse teorii conspiraționiste și zvonuri despre posibilele efecte adverse ale vaccinului, cipuri introduse prin injecția propriu-zisă pentru controlul larg al populației șamd. Însă aceste teorii nu sunt mediatizate în presa scrisă și la televizor pentru că nu provin din surse verificabile și responsabile. Aici există o puternică cultură bazată pe dovezi științifice și suntem cu toții sfătuiți sa verificam veridicitatea unei informații foarte atent. Un sfat care merită urmat. Deci da, aș spune că oamenii au încredere în autorități, atunci când vine vorba de această campanie și nu numai.

Peste 800.000 de mii de doze ale vaccinului Pfizer au sosit în această săptămână în Regatul Unit.

Europa Liberă: Care este atitudinea față de vaccin în rândul colegilor dumneavoastră medici?

Corina Ichim: Fără să fi făcut sondaje de opinie pe grupuri mari, impresia mea e ca personalul medical de aici așteaptă cu nerăbdare vaccinarea și încă nu am întâlnit persoane care să refuze vaccinul. Sunt sigură că există un grup de oameni reticenți, dar nu sunt foarte vocali și vaccinarea abia a început oricum. Am fost surprinsă să constat că, în România, părerile sunt așa de împărțite. M-aș bucura dacă exemplul meu personal ar ajuta o mână de oameni să facă alegerea corectă.

Europa Liberă: E important să înțelegem de la oameni ca dumneavoastră, medicii din prima linie, dacă există contraindicații pentru acest vaccin. Așadar, există riscuri pentru cei care doresc să se vaccineze?

Corina Ichim: Practic, nu sunt prea multe contraindicații absolute dar recomandările pentru câteva grupe de pacienți merită menționate. Contraindicații absolute sunt antecedentele de reacție alergică care pun în pericol viața. Cum ar fi, de exemplu, șoc anafilactic, la anumite medicamente, la un alt vaccin, alimente sau chiar o reacție asemănătoare la unul din componentele vaccinului- de exemplu polietilenglicol, un polimer folosit în produse cosmetice, laxative, servețele umede pentru bebeluși etc. Coagulopatiile (un grup de condiții care predispun la sângerare excesivă) nu sunt contraindicație propriu-zisă pentru vaccin, dar efectul advers de considerat e hematomul postinjectie. În cazuri selecționate de patologie severă = cum ar fi hemofilia, de exemplu - se poate administra medicație corectoare înaintea vaccinării. Pentru pacienții care iau anticoagulante, verificarea INR-ului (analiza de sânge pentru monitorizarea activității anticoagulantului/ medicamentului) e obligatorie. Vaccinarea se amână dacă INR-ul nu e în limitele recomandate. O altă grupă discutată e cea a pacienților imunosupresați. În imunosupresie severă de orice cauza răspunsul imun la vaccinare poate fi insuficient și trebuie verificat prin dozarea anticorpilor. Recomandarea e să se aleagă momentul optim pentru vaccinare în funcție de patologia cauzatoare astfel încât răspunsul imun să fie maxim. Reacțiile adverse au fost raportate ca ușoare-moderate până acum și limitate la câteva zile: disconfort la locul injecției 80%, oboseală 60%, durere de cap (50%), dureri musculare (30%), frisoane (30), dureri articulare (20%) și febră (10%). Cred că e important de spus că femeile însărcinate și copiii sub 16 ani nu se vaccinează împotriva Covid-19.