Coronavirus. Românii s-au înghesuit să cumpere alcool și tutun în pandemie, magazinele au mărit prețurile

Românii s-au înghesuit la cumpărături în perioada pandemiei de coronavirus, iar magazinele au crescut prețurile.

Apetitul pentru cumpărături în lunile pandemiei se vede în vânzările marilor magazine. În starea de urgență, s-a cumpărat mai mult alcool decât de Revelion, iar vânzările de spirt, drojdie sau dezinfectant au explodat. Nici magazinele nu au stat degeaba și cresc prețurile constant, uneori și cu 30%.

Vânzările marilor lanțuri de magazine au explodat în lunile pandemiei de coronavirus, față de anul trecut, iar cifrele arată exact momentele în care cei mai mulți români s-au dus să cumpere masiv. Restricțiile impuse de autorități pentru a limita pandemia de coronavirus au modificat și comportamentul de cumpărare al românilor.

Spre exemplu, creșterea tradițională a vânzărilor dinainte de Paște a fost anul acesta la jumătate față de anul trecut, arată un raport al Retail Zoom, care centralizează datele din peste 3.000 de magazine, printre care lanțuri mari precum Mega Image, Cora, Profi, Lidl, Carrefour, Penny sau Metro. Motivul: cei mai mulți cumpărători își făcuseră deja proviziile de alimente din timp, încă din martie.

Primele cazuri de Covid-19 descoperite în România coincid cu o creștere a vânzărilor de 30% în magazine, arată raportul Retail Zoom. Decretarea stării de urgență din cauza pandemiei de coronavirus a făcut să explodeze vânzările în magazine, atât la produse alimentare, cât și la cele de îngrijire personală sau a casei.

În săptămâna dinainte de 16 martie, când președintele Klaus Iohannis a anunțat că introduce starea de urgență, vânzările au crescut cu 76% față de perioada similară din 2019. Și în prima săptămână din starea de urgență, românii s-au înghesuit la cumpărături în magazine, înregistrându-se o creștere de 39% față de săptămâna similară din 2019. În săptămânile următoare cumpărăturile au fost într-un trend normal, apoi cele două săptămâni dinainte de Paște au adus vânzări cu 15% mai mari față de 2019.

Un trend interesant al cumpărăturilor în perioada pandemiei, arată raportul citat, este că românii s-au îndreptat mai mult către magazinele mici, de proximitate, unde vânzările au crescut cu 25% față de 2019, decât către marile supermarketuri, unde vânzările au luat un avânt de doar 16% în primele trei luni din 2020.

Your browser doesn’t support HTML5

5 lucruri despre „ignoranța” românilor

Ce s-a cumpărat cel mai mult

În prima lună a stării de urgență, de pe 16 martie până de Paște, cea mai mare creștere au înregistrat-o băuturile alcoolice, cu 37%. Raportul Retail Zoom arată că înainte de Paște, românii au cumpărat mai mult alcool decât de Revelion: cu 80% mai multă bere, cu 39% mai mult vin și cu 69% mai multă sangria.

După alcool, au urmat produsele din tutun, unde vânzările au crescut cu 25% față de 2019, în luna similară.

Și cifrele Institutului Național de Statistică arată că în primul trimestru din 2020, vânzările de alcool și tutun la nivel național au înregistrat cea mai mare creștere, de aproape 15%.

Dintre alimente, în primele două săptămâni din aprilie, înainte de Paște, cele mai mari creșteri de vânzări le-au avut ouăle (86%), untul (65%), smântâna (53%) laptele (42%),

În schimb, vânzările de produse de îngrijire personală au scăzut în prima lună a stării de urgență, până la Paște. Cea mai mare scădere au avut-o produsele de înfrumusețare, cu 55%. Au mai scăzut vânzările la pește, fructe și legume congelate sau produsele pentru bebeluși.

Cele două săptămâni dinainte de Paște au adus scăderi față de perioada similară din 2019, la vânzările de hârtie igienică (15%), deodorante (26%) sau produse de machiaj (62%). Au crescut însă vânzările de săpun (49%) și de produse pentru îngrijirea corpului (24%).

Produsele care s-au vândut în cantități record au fost însă cele determinate direct de prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus: în cele trei săptămâni dinainte de Paște, în starea de urgență, vânzările de alcool pur au crescut cu o medie de 235% față de perioada similară din 2019, cele de drojdie cu o medie de 142%, cele de dezinfectant pentru mâini au crescut cu o medie de 1.104%, iar cele de șervețele umede cu 283%.

Magazinele au crescut prețurile constant și nu se vor opri

Prețurile sunt în creștere continuă de la începutul anului. Media variază între 5% și 30% la peste 90 de categorii de produse monitorizate. La alimente, prețurile au crescut în medie cu 6,4% față de 2019.

Anul acesta creșterile de prețuri sunt provocate și de impactul pandemiei, nu doar de frenezia cumpărăturilor de sărbători. Spre deosebire însă de anii anteriori, când se observa o buclă de creșteri de preț specifică aglomerării de sărbători, generată preponderent de abundența produselor premium sau de creșteri de preț temporare, acum ne așteptăm ca apogeul creșterilor de preț să nu fi atins încă punctul culminant la categoriile monitorizate”, arată raportul Retail Zoom.

Cele mai mari scumpiri au avut loc, în primul trimestru 2020 față de perioada similară 2019, la conservanții pentru legume și fructe (136%), dizolvantul pentru lac de unghii (74%), scutece pentru adulți (51%). Carnea și peștele s-au scumpit cu 16%, iar mezelurile cu 17%.

Vânzările au explodat și în online

Cumpărăturile nealimentare s-au făcut mai ales în online, în vremea pandemiei.

Platforma de e-commerce MerchantPro, care găzduiește aproape 1.500 de magazine online, arată într-un comunicat de presă că în luna aprilie, numărul tranzacțiilor online făcute în magazinele virtuale a crescut cu 90% față de aprilie 2019, iar valoarea cumpărăturilor s-a dublat.

În aprilie, în magazinele online găzduite de platforma respectivă s-au derulat aproape 250.000 de tranzacții.

Cumpărătorii online și-au modificat comportamentul, oferind de trei ori mai multe opinii despre cumpărăturile făcute, în perioada martie-aprilie 2020, față de anul trecut, conform platformei Trusted.ro.