Linkuri accesibilitate

Cum se pregătesc statele să redeschidă economia fără a neglija pericolul coronavirusului


Numeroase afaceri au fost falimentate de pandemia de coronavirus
Numeroase afaceri au fost falimentate de pandemia de coronavirus

Cu aproape întreaga populație a lumii aflată sub măsuri de izolare la domiciliu și cu mare parte a industriilor blocate ca urmare a măsurile restrictive impuse pentru a limita efectele pandemiei de coronavirus, întrebarea cea mai dificilă este acum când va putea fi redeschisă economia și în ce fel se poate desfășura procesul pentru a nu risca apariția unui al doilea val de infectări.

Singurul exemplu până în prezent este cel al regiunii Hubei din China, de unde a pornit pandemia de coronavirus. De la finalul lunii martie, restricţiile asupra călătoriilor la distanţă care erau în vigoare din ianuarie au început să fie ridicate. Relaxarea călătoriilor în afara provinciei nu se va aplica deocamdată şi pentru orașul Wuhan, epicentrul pandemiei.

Decizia a venit abia după ce numărul de noi cazuri a devenit foarte mic, cu zile în care autoritățile chineze nu au mai raportat niciun caz nou de proveniență locală.

Austria - primul stat care vrea să reducă restricțiile

O asemenea situație este departe de Europa unde valul de infecții a început să se resimtă abia în luna martie și unde în prezent este înregistrat principalul focar la nivel mondial cu Spania și Italia, țări unde au avut loc circa jumătate din toate decesele înregistrate la nivel mondial.

Cu toate acestea, Austria ar putea deveni una dintre primele ţări din regiune care slăbesc restricţiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

Cancelarul Sebastian Kurz a vorbit despre posibilitea de a relua unele activități publice. Guvernul analizează datele privind numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus şi urmează să aplice un plan de relansarea treptată a economiei, a anunţat, vineri, cancelarul austriac, scrie Bloomberg.

În acelaşi timp, Kurz le-a cerut austriecilor să păstreze măsurile de distanţare socială şi le-a cerut să se abţină de la sărbătorirea Paştelui în grupuri mari de prieteni şi familie.

Austria a fost printre primele ţări după Italia care au închis şcolile şi magazinele, iar începând cu 16 martie, guvernul lui Kurz a luat măsuri precum purtarea obligatorie a măştilor. Măsurile au reușit să ducă numărul infectărilor la sub 5% cazuri noi pe zi.

Sebastian Kurz va analiza duminică alături de epidemiologici ultime date privind stadiul pandemiei de coronavirus pentru ca luni să își prezinte planul de acțiune.

Pași mici făcuți în alte state europene - Germania și Italia

De asemenea, cancelarul Angela Merkel s-a declarat optimistă, vineri după-amiază, privind situaţia epidemică în Germania, subliniind că analizează posibilităţi pentru îmbinarea protecţiei medicale cu revenirea treptată la normalitate. Declarația a venit concomitent cu cea a preşedintelui Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, care a anunţat vineri o încetinire a propagării Covid-19, în contextul restricţiilor impuse.

,,Categoric, este prematur să identificăm o tendinţă specifică, prin urmare, este prea devreme să relaxăm unele dintre regulile stricte stabilite. Eu şi Guvernul ne gândim cum să obţinem simultan două lucruri: asigurarea protecţiei medicale pentru toţi şi iniţierea procesului de revenire la normalitate în viaţa publică", afirma Angela Merkel.

Italia, cel mai grav afectat stat ca număr de decese cu peste 15.000, a pornit, de asemenea, discuțiile despre pașii de urmat pentru a ridicarea restricțiilor. Guvernul italian pregăteşte un plan în cinci puncte pentru redeschiderea controlată a ţării, în condiţiile în care epidemia de coronavirus se reduce, a declarat duminică ministrul sănătăţii, Roberto Speranza.

Oficialul a arătat că guvernul va menţine reguli de distanţare socială, va dezvolta instrumente medicale la domiciliu pentru a trata mai multe persoane în afara spitalelor şi pentru a creşte masiv testarea.

Testarea a milioane de oameni ar trebui să dezvăluie "câţi italieni au fost infectaţi, dacă şi cum sunt imuni, câţi şi în ce zone pot reveni la o viaţă normală", a spus ministrul.

Evocând avertismentele experţilor conform cărora situaţia de urgenţă va fi complet depăşită doar atunci când va fi găsit un vaccin, ministrul a vorbit despre crearea "condiţiilor pentru o convieţuire cu acest virus''.

Restricţiile expiră pe 13 aprilie şi, conform mai multor relatări de presă, un număr limitat de industrii poate primi permisiunea să se redeschidă după această dată.

Premierul Giuseppe Conte a afirmat că în timp ce carantină rămâne în vigoare, guvernul trebuie să găsească împreună cu specialiștii în medicină măsuri pentru ca oamenii să poată revină la locurile de muncă.

Statele Unite

Sâmbătă, președintele Trump a arătat că are în vedere un al doilea grup de lucru privind coronavirusul, unul axat pe redeschiderea economiei țării. Statele Unite are peste 300.000 de cazuri de infectare, iar Donald Trump a arătat că săptămânile următoare vor fi unele foarte grele în care se vor înregistrat multe decese.

,,Știi, există o expresie, vindecarea nu poate fi mai rea decât însăși problema. Corect? Am început să o spun și voi continua să o spun. Vindecarea nu poate fi mai rea decât însăși problema. Trebuie să ne deschidem din nou țara", a afirmat Donald Trump.

Oficialii de la Casa Albă au analizat în repetate rânduri posibilități de redeschidere a economiei care să nu genereze un dezastru sanitar în timp ce Trump a militat pentru o reducere a restricțiilor pentru ca populația să se poată întoarce la locurile de muncă.

Discuțiile includ o redeschidere progresivă bazată pe vârstă și locațiile geografice, dar și o altă opțiune care vizează persoane cu un domeniu specific de activitate, care se deplasează singuri și nu lucrează în grupuri mari.

Cu toate acestea, doctorul Anthony Fauci, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a reiterat că izolarea socială funcționează și este o unealtă importantă în limitarea numărului de infecții și a numit toate discuții de redeschidere drept o proiecții ambițioase.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG