Cu Bucureștiul peste 6 la mie, se introduc noi indicatori pentru carantinare

Centrul vechi din București în vremea lockdown-ului.

Cuvântul de ordine al politicienilor este ”să evităm carantinarea Bucureștiului”, care, potrivit deciziilor de până acum, ar trebui să aibă loc la o incidență de 6 cazuri la mia de locuitori. Cum acest lucru e o chestiune de una-două zile, se vor introduce noi indicatori în funcție de care se va decide carantinarea.

În Capitală s-a înregistrat, marți, o incidență de 6,22 la mia de locuitori, potrivit declarațiilor prefectului, cea mai are rată din acest an. În sectorul 1 incidența este de peste 8.

Luni, în Capitală s-au înregistrat luni 1446 de cazuri, aproape jumătate din numărult total al infectărilor la nivelul țării, iar incidența a urcat la 5,67.

De la întâlnirea convocată de premier cu primarul general și cei de sectoare a reieșit că ”se caută soluții pentru evitarea carantinării”. Soluțiile ar putea fi întărirea actualelor restricții și introducerea unora suplimentare, care ar putea fi interdicția circulației după ora 18.00 în weekend.

„In această logică au avut loc azi discuțiile și cel mai probabil în această direcție vom merge”, a spus primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu.

S-a discutat despre limitarea oamenilor care intră în mall-uri, unde oamenii se îmbulzesc pentru că a fost și frig afară. Nu s-a luat o decizie, au fost discuții exploratorii legate de ce am putea face să nu intrăm în carantină”, a mai spus Ciucu.

De cealalată parte, discuțiile de la Ministerul Sănătății s-au axat pe schimbarea indicatorilor în funcție de care se va lua decizia de carantinare. Un semnal în acest sens fusese dat încă din weekend de prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Mai exact, nu va mai intra în calcul doar incidența la mia de locuitori, ci și evoluția numărului de cazuri, rata de infectare, capacitatea de testare. În total vor fi șase indicatori și se vor face simulări, a declarat secretarul de stat Andreea Moldovan. Decizia urmează să se ia marți, la ora 13, discuția având ca punct de plecare simulările.

”Carantina fiind o măsură cu impact este important să poți să o calculezi. Sunt trei sau patru variabile în contextul general și atunci dorim să facem simulări. Este important să știm că se pot calcula, se calculează ușor, avem toate datele la îndemână și rezultatele obținute vor fi fiabile și ne vor ajuta”.

Moldovan a atras atenția că fără creșterea testării nu se poate avea o imagine clară a situației epidemiologice. "Dorim să avem o testare mai mare tocmai pentru a avea o imagine mai bună a ceea ce se întâmplă în țară. Sunt județe cu testare redusă, cu 10-20-100 de teste, nu știi ce se întâmplă".

Cu toate acestea, Moldovan a evitat să dea un răspuns în ce privește carantinarea Bucureștiului , dar spre deosebire de politicieni a vorbit despre situația îngrijorătoare în care ne aflăm: ”Lockdown e un cuvânt prea dur. Nu îl dorim nici unul dintre noi. Dar e o situație care ne îngrijorează, un număr mare de pacienți la ATI, un număr mare de pacienți tineri cu forme medii de boală, un profil epidemiologic diferit față de valurile 1 și 2".

Noile criterii de carantinare

  • trend crescător pentru 14 zile
  • rata de infectare peste 6 cazuri/1000 de locuitori
  • ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare)
  • ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului
  • personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate
  • personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție
  • gradul de ocupare a paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă
  • populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu