Peste 136.000 de candidaţi, 116.316 din promoţia curentă şi 19.771 din promoţiile anterioare, s-au înscris pentru a susţine prima sesiune a examenului bacalaureat 2019. Judeţele Cluj, Iaşi şi Bacău se situează pe primele locuri din punct de vedere al promovabilităţii, iar Ilfov pe ultimul, potrivit ministrei Andronescu.
Îți mai recomandăm Cu Bac sau fără Bac? Doi din zece liceeni nu se prezintă la Bac, iar o treime oricum nu îl iau. Ce șanse au ei pe piața munciiÎn Cluj nivelul nivelul școlilor a crescut constant după cum arată situațiile din ultimii ani, cumva odată cu dezvoltarea economică a județului. Astfel, de pildă, notele obținute la Evaluarea Națională în Cluj au arătat că aproape 90 % din absolvenții claselor a VIII-a au luat notă de trecere, iar în primele licee din județ se intră cu peste 9.40.
Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul bacalaureat.edu.ro notele obținute de cei care s-au înscri la Bacalaureat şi pot fi consultate aici.
Ecaterina Andronescu a mărturisit că a primit în această perioadă, pe telefonul ei personal, sute de mesaje de la elevii care au fost implicaţi în acest examen şi care au invocat dificultatea subiectelor: „un subiect este uşor dacă ai învăţat, dacă te-ai pregătit. Examenul de Bac nu se poate pregăti cu o săptămână sau două înainte de susţinerea probelor, ci se pregăteşte în toţi anii de liceu. Acesta este mesajul meu pentru elevi. Sigur, şi şcoala trebuie să facă mai mult şi să fie mai atentă, pentru că mai mulţi elevi spuneau că unele subiecte n-au fost tratate de profesorii lor şi trebuie să vedem de ce nu s-a respectat programa şcolară. Dar întotdeauna există căi de a îmbunătăţi".