Cum a ajuns România să cumpere gaz rusesc la cel mai mare preț din Europa

România și-a dublat importurile de gaz în primele luni ale anului. Cel mai mult gaz de import provine din Rusia.

România a importat gaz rusesc la cel mai mare preț din UE, în primele trei luni din 2019, arată un raport al Comisiei Europene. România și-a mărit importul de gaz la 15-25%, după controversata OUG care a plafonat prețul gazelor, deși anterior își asigura circa 90% din necesar din producția internă.

Producția de gaz a României a scăzut cu 3% în primele trei luni ale anului 2019, concomitent cu un consum ridicat din depozitele de gaz acumulate, arată un raport al Comisiei Europene, despre piața gazelor. Totodată, România a reușit performanța de a cumpăra cel mai scump gaz de import din Rusia, din întreaga Europă, la un preț estimat de 26,89 euro pe MWh (megawatt oră).

Prețuri mai mari de import la gaz, dar nu direct din Rusia, au avut Finlanda (care a cumpărat gaz de pe bursă, ea fiind însă dependentă de gazul rusesc) și Lituania (la importul de gaz natural lichefiat, deci nu rusesc). Cel mai ieftin gaz rusesc a fost importat direct de Cehia, cu 21,45 euro pe MWh. Cu toate acestea, mai arată raportul, România are unul dintre cele mai mici prețuri ale gazelor naturale pentru consumatorii casnici, alături de Ungaria și de Croația, dar și pentru consumatorii industriali, alături de Bulgaria.

România își asigură cea mai mare parte a necesarului de gaze din producția internă, însă în primele trei luni ale anului 2019, importurile s-au dublat față de anii anteriori. Astfel, dacă în 2017 România a importat doar 10% din necesarul de gaze, în luna ianuarie 2019 a ajuns să importe 23%, trendul fiind în scădere în martie, cu doar 16% din necesarul de gaze importat.

Îți mai recomandăm Cum stă România în fața Rusiei care „își arată mușchii”

Cea mai mare parte a gazelor de import provin din Rusia, chiar dacă rapoartele Agenției Naționale de Reglementare a Energiei (ANRE) împart importurile în proveniență UE și non-UE (Rusia). Practic, gazul importat de România din UE este tot gaz rusesc, dar vândut de firme sau state terțe, aflate în UE. Recordul de gaz rusesc importat oficial direct din Rusia a fost în luna februarie, de aproape 60% din importurile totale, conform ANRE.

Cum s-a deschis poarta pentru gazul rusesc în România

Producția internă de gaz natural a scăzut pe fond natural, dar și ca urmare a modificărilor legislative introduse de Guvernul Dăncilă prin așa-numita „ordonanță a lăcomiei” (OUG 114), care a introdus, din luna aprilie 2019, o plafonare a prețului de vânzare a gazelor pe piața internă. Astfel, OMV Petrom, al doilea mare producător de gaze pe piața românească, după Romgaz, a anunțat în primul său raport trimestrial pe 2019 că își reduce producția de gaze și că pune în stand-by investițiile din Marea Neagră, din cauza modificărilor legislative privind prețul gazelor, dar și al legii offshore.

S-a făcut o piață pentru Gazprom, pe care ei pot vinde la preț de monopol. Cam acesta este efectul OUG 114. Când îi forțezi pe oameni să vândă la preț reglementat, ei își reduc producția și atunci cineva trebuie să cumpere gaz și cumpără mai scump”, explică pentru Europa Liberă Ana Otilia Nuțu, expert în energie al Expert Forum.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, partener Deloitte și responsabil pentru industria gazelor și petrolului pe Europa Centrală, spune însă pentru Europa Liberă că plafonarea introdusă de OUG 114 se aplică abia din luna aprilie, iar raportul Comisiei Europene acoperă doar primele trei luni ale anului 2019: „Ordonanța aceea nu ajută industria autohtonă, iar pe termen lung poate fi un trend de accentuare de declin de producție, dar deocamdată nu aș face o legătură cu această ordonanță”.

Cu toate acestea, Ana Otilia Nuțu explică faptul că producătorii de gaze și-au luat mai din timp măsuri de precauție, reducând producția: „Producția a scăzut. La gaze este greu să variezi producția foarte mult, pentru că este o operațiune costisitoare, trebuie să închizi sonde, e mai puțin flexibil decât în alte industrii”.

Răzvan Nicolescu vede două cauze pentru faptul că România a ajuns să importe cel mai scump gaz rusesc din Europa: „Una ține de economie și de faptul că noi nu avem contracte pe termen lung cu rușii. Noi cumpărăm la prețul cel mai mare, dar nu cumpărăm mult și cumpărăm conjunctural. Este oarecum firesc ca atunci când cumperi puțin și conjunctural să plătești un preț mai mare decât altul care cumpără pe termen lung și cumpără cantități mari, așa cum este Germania. Al doilea lucru este de natură politică. România este foarte atașată valorilor occidentale atunci când ne raportăm la Rusia. Suntem corecți, în sensul că nu am făcut înțelegeri pe sub masă, diverse aranjamente”.

Pe piața internă de producție de gaz operează 8 companii, conform ANRE. Cei mai mari producători sunt Romgaz (peste 50% din producția de gaz) și OMV Petrom (peste 40%). Restul firmelor care extrag gaz în România sunt companii cu acționariat american – Amromco Energy, Hunt Oil Company, Stratum Energy –, sau olandez – Mazarine Energy (finanțată și de grupul american Carlyle International).

Îți mai recomandăm Cine sunt jucătorii care forează după gaze și petrol în Marea Neagră