Cum a sărit România pragul de 2.000 de cazuri de Covid-19 pe zi. Explicațiile lui Tătaru

Numărul cazurilor de Covid-19 este în continuă creștere. România se află pe locul trei în UE, la numărul deceselor la mia de locuitori, din cauza Covid-19.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pune creșterea numărului de infecții cu noul coronavirus pe seama unui cumul de factori de peste vară, care au culminat cu redeschiderea școlilor și alegerile locale, dar și a nerespectării și „bagatelizării” măsurilor de prevenire.

Este a patra zi în România când numărul de cazuri de Covid-19 depășește pragul de 2.000 de îmbolnăviri, iar trendul din ultimele două săptămâni este în creștere. România se află pe locul trei în Europa, la numărul de morți de Covid-19 la mia de locuitori, calculat în ultimele două săptămâni. Ne depășesc doar Malta și Spania.

Motivele le știm cu toții”, a spus sâmbătă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Digi 24. El a amintit perioada de vară, în care concediile „mulți le-au petrecut ca într-un an normal”, dar și „curente de negare sau bagatelizare”.

Am ajuns la reluarea în septembrie a activităţilor, tot ce a însemnat şcoală, tot ce a însemnat activitate economică, tot ce a însemnat revenirea din concedii, redeschiderea restaurantelor, redeschidere de cinematografe, teatre, campanie electorală şi alegeri locale. S-au cumulat”, a explicat ministrul Sănătății.

Tătaru a explicat că autoritățile vor continua să impună aceiași parametri epidemiologici, pe baza cărora decid carantinarea unor localități sau reintroducerea unor restricții. În localitățile unde indicele de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile este depășit, „tot ce înseamnă activitate economică, că e teatru, cinema, acel indice va duce la închiderea acestora”. De asemenea, rămân în vigoare scenariile privind activitatea școlară, unde orele trec în online, dacă indicele depășește 3 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

Deocamdată, în Capitală acești indici nu au fost depășiți, pentru a fi reintroduse restricții, însă există localități sau focare izolate de Covid-19 unde a fost nevoie de impunerea carantinei totale.

Carantinarea unei localităţi se face atunci când avem o transmitere comunitară liberă şi când avem un indice peste 3. Sunt şi localităţi care au un indice peste 3, dar focare constituite în instituţii pentru bătrâni, pentru pacienţii neuropsihici, în spitale, acestea sunt deja izolate şi carantinate, nu va fi carantinată acea localitate. Se judecă fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare localitate în parte. Ce vedem acum este evoluţia după o vară întreagă şi reluări de activităţi şi în care avem nişte precauţii care există de la începutul verii când am început relaxările”, a explicat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Tătaru nu s-a arătat îngrijorat de trendul ascendent al cazurilor de Covid-19, dar a făcut apel la respectarea regulilor de igienă și distanțare.

Dacă fiecare dintre noi respectă acele norme, ar trebui să stabilizăm acel plafon în jur de 2.000, ca să putem să ne gândim la vremuri mai bune. Dacă nu respectăm aceste norme, vom vedea o creştere progresivă, nu exponenţială, în următoarea perioadă. Nu trebuie să ne gândim doar la un număr de cazuri care creşte. Toate aceste cazuri vin pe un sistem sanitar, toate aceste cazuri vor fi preluat de un corp medical deja obosit, de şapte luni de pandemie”, a mai spus Tătaru.

Tătaru a mai spus că sâmbătă se află la Iași, unde urmează să se organizeze slujbele de Sfânta Parascheva. El a spus că poartă discuții cu reprezentanții Bisericii, pentru a organiza aceste procesiuni cu respectarea regulilor anti-Covid-19.

În acest an, am așteptat foarte multe lucruri să fie la fel. Explicam la începutul pandemiei că vom avea Paște diferit, Rusalii, 1 Mai, concedii diferite și că ar trebui să ne obișnuim să avem rețineri în acest sens o perioadă mai lungă, cât timp virusul va conviețui cu noi”, a mai spus ministrul Sănătății.

Patru zile consecutive cu peste 2.000 de cazuri/zi și o rată medie de pozitivare de 9% în ultima săptămână, arată că pandemia este departe de a se retrage. Autoritățile intenționează să impună noi restricții, pentru a opri extinderea virusului, potrivit informațiilor din surse guvernamentale ale Europei Libere.