Foștii și actualii colegi ai noii șefe de la Înalta Curte spun despre ea că respectă regulamentul instanței, verifică stocul de dosare și că ține la relația cu justițiabilii. În același timp, nu ține cont de părerile celorlalți, ignoră opiniile și sugestiile venite din altă parte. ”Pentru ea, judecătorii sunt sfinți și singurii care contează”, ne-a declarat o persoană care o cunoaște pe Corbu.
Sursa citată mai susține că judecătoarea, care-și va prelua mandatul de la Înalta Curte în septembrie deseori impune sarcini suplimentare și că este foarte atentă la părerea celorlalți despre ea. ”De multe ori apleacă urechea la zvonuri și le ia ca atare, fără să le verifice. În general este un om de cuvânt și face ce și-a propus”.
O coleg din perioada cât a activat ca secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) spune despre Alina Corina Corbu că ”este un om extrem de corect” și că „nici măcar nu se fuma în instituție cât a fost ea pe acolo”.
Alt cunoscut a avut numai vorbe de laudă despre ea. ”Este o persoană competentă, onestă și dedicată profesiei. Cred că merită să ocupe funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție. A muncit mult și e încrezătoare în forțele proprii, cred că vrea binele sistemului judiciar. Aveam numai semnale pozitive cu privire la prestația ei ca judecător”, ne-a declarat sub protecția anonimatului un magistrat, fost coleg al Corinei Corbu.
Un apropiat al șefei instanței supreme spune despre ea scurt: ”Este omul Liei Savonea”.
Corbu face parte din grupul de judecătoare de la instanța supremă care poartă blănuri naturale scumpe. Cinci judecătoare își etalează blănurile iarnă de iarnă, Corbu face parte dintre ele, deși este cea mai tânără.
În 2010, când a fost promovată la instanța supremă în urma unui interviu susținut la CSM, Corbu a fost contestată de Asociația Magistrațilordin România (AMR) și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) deoarece nu ar fi fost respectat regulamentul de promovare. Astfel, cele două asociații reclamau faptul că Alina Corbu nu a îndeplinit în ultimii doi ani funcția de judecător la tribunal sau curtea de apel, ea fiind secretara CSM din 2005 și delegată de la Tribunalul București, Secția drept comercial.
În audirea de joi de la CSM, actuala șefă a instanței supreme, Cristina Tarcea, a întrebat-o pe Corbu de ce a trimis o notificare conducerii instanței în care cere ca nicio persoană să nu aibă acces la consultarea dosarului de corupție în care a fost judecată și achitată și de ce a cerut să fie scoasă de pe site-ul ICCJ soluția anonimizată pronunțată în dosarul său. Răspunsul judecătoarei Corbu nu pare să fi mulțumit audiența: ”Am cerut anonimizarea datelor cu caracter personal. Ăsta a fost motivul, ca acele date sa fie anonimizate. Motivul achitării se poate cunoaște. La fel cum trebuie să se cunoască și motivele pentru care am fost trimisă în judecată.(...) A fost o etapă pe care mi-o asum”.
Potrivit rechizitoriului DNA prin care a fost trimisă în judecată, Alina Corina Corbu a aflat de la judecătorul Anton Pandrea, cu care era prieten, că altă prietenă a sa, fosta avocată actum judecătoare, Claudia Silinescu Gherbovan este interceptată de procurorii DNA, fiind suspectată de fapte de corupție. ”În data de 5.04.2011 inculpatul Pandrea Anton – președintele Secției Penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție a dispus autorizarea interceptării convorbirilor telefonice în dosarul nr.82/P/2011 al Direcției Naționale Anticorupție, iar ulterior acestui moment i-a spus numitei Corbu Corina Alina că Gherbovan Silinescu Claudia, avocată şi prietenă a sa, „este interceptată” (are telefoanele ascultate). Împrejurarea a fost transmisă mai departe de către Corbu Corina Alina, astfel încât aceasta a ajutat persoanele vizate de anchetă să afle despre faptul că fac obiectul unei cercetări penale (...) În plus, aflarea împrejurării că inculpata Gherbovan Silinescu Claudia putea face obiectul unor cercetări penale o determină pe inculpata Puşoiu Iuliana să aibă o atitudine prudentă şi să–şi pregătească ”probe” ştiind că făcea parte din acelaşi anturaj, aşa încât demersul de producere de probe reprezintă un gest firesc de autoconservare.”, se arată în rechizitoriu.
Bănuind că va fi pusă sub acuzare după ce a avertizat un suspect că este interceptat de procurori, Corbu a plecat la Milano. Din rechizitoriu aflăm că excursia nu i-a priit. ”În discuţia din 3.05.2011 inculpata Puşoiu Iuliana vorbeşte cu inculpata Gherbovan Silinescu Claudia despre Corbu Corina care a fost la Milano şi nu i-a ars de excursie…că nu poate să-şi revină…că şi-a luat pantofi Prada…că se gândeşte la toată cariera ei…se gândeşte la prieteni şi de aia nu–i arde de nimic…şi de asemenea îi spune acesteia că inculpata Corbu Corina i-a spus că este recunoascătoare şi că-i mulţumeşte lui TONI că i-a spus …că TONI a liniştit-o că nu e nicio problemă în privinţa ei …ci în privinţa prietenelor ei…care or fi alea….că s-a grăbit să spună lui Puşoiu Iuliana…cert este că toată discuţia se centrează în jurul subiectului legat de aflarea faptului că există interceptări…în jurul temerilor pe care pare că le-a manifestat inculpata Corbu Corina în discuţia cu inculpata Puşoiu Iuliana în care se temea de cariera ei …cu astfel de lucruri…”.
Cât a fost suspendată din funcția de judecător din cauza dosarului penal, adică în perioada iulie 2014-mai 2018, noua șefă a instanței supreme a fost consultant fiscal pentru casa de avocatură Mușat și Asociații. Potrivit declarației de avere depusă anul trecut, Corbu a câștigat din consultanță fiscală 150.181 de lei în 2017.
Acum un an, președintele Klaus Iohannis, a semnat decretul de numire a judecătorului Corina-Alina Corbu în funcţia de preşedintă a Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe o perioadă de 3 ani, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.