Cupa Mondială din Qatar: 10 controverse și evenimente memorabile

Lionel Messi a ridicat trofeul Cupei Mondiale îmbrăcat într-o mantie neagră, după victoria în fața Franței, scor 3-3 (4-2 la penaltiuri), pe stadionul Lusail, la nord de Doha, 18 decembrie 2022.

Campionatul Mondial de fotbal s-a încheiat cu o finală extrem de disputată, câștigată în cele din urmă de Argentina la penaltiuri, după ce Franța a egalat de două ori, în timpul regulamentar, respectiv în prelungiri.

Finala campionatului mondial de fotbal din 2022 a fost aclamată de mulți fotbaliști și comentatori ca fiind cea mai frumoasă din istoria de aproape un secol a competiției, dispută de doi dintre cei mai buni jucători ai planetei.

Lionel Messi (Argentina), la 35 de ani, este văzut deja de mult ca fiind unul dintre cei mai buni din lume, dacă nu chiar cel mai bun odată cu câștigarea trofeului care îi lipsea, în timp ce Kylian Mbappé (Franța), la ai săi 23 de ani, este considerat jucătorul care urmează să doboare noi recorduri, să confirme așteptările uriașe și să-și pună numele alături de cel al coechipierului său de la Paris Saint-Germain (PSG).

De altfel, cei doi s-au remarcat la această cupă prin performanțe greu de egalat.

Argentinianul Messi a contribuit la 20 de goluri ale echipei sale în meciurile de la Cupa Mondială: 12 goluri și 8 pase de gol - cele mai multe înregistrate de un jucător.

Cel mai bun marcator al Cupei Mondiale, atacantul francez Kylian Mbappe, pozează dezamăgit cu premiul Gheata de Aur, 18 decembrie 2022.

Pe de altă parte, Kylian Mbappé a marcat patru goluri doar în finala de duminică seară: trei în timpul de joc și unul la penaltiuri - niciun jucător din istoria de 92 de ani a Cupei Mondiale nu a marcat mai multe goluri în finală.

Dincolo de recordurile doborâte și de statisticile care arată cât de disputată a fost această ediție găzduită de Qatar, rămân câteva evenimente pentru care această Cupă Mondială va fi amintită.

1. Mantia neagră a lui Messi

Cea mai recentă controversă a fost chiar la ceremonia de decernare a trofeului, când emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, l-a îmbrăcat pe argentinianul Lionel Messi într-o mantie de culoare neagră, denumită în lumea arabă „bisht”, pe care o poartă bărbații la evenimente speciale.

Inclusiv emirul a purtat o astfel de mantie, 18 decembrie fiind, de altfel, ziua națională a Qatarului.

Lionel Messi este îmbrăcat cu mantia neagră, înainte să primească trofeul Cupei Mondiale din partea emirului Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, și a președintelui FIFA, Gianni Infantino, 18 decembrie 2022.

În lumea occidentală, gestul a fost văzut însă ca o intruziune, ca o aducere aminte a celor peste 200 de miliarde de dolari pe care Qatarul le-a cheltuit pentru a găzdui ediția din 2022.

De asemenea, pentru unii comentatori, mantia a fost văzută și ca o lipsă de respect pentru simbolurile naționale ale echipei câștigătoare, fiind acoperite culorile și stema țării.

În cele din urmă, gestul a fost văzut și ca o încercare de a intra în poză, deoarece pe scenă a fost Gianni Infantino, președintele FIFA - organizația extrem de controversată care guvernează fotbalul mondial, alături de care au fost atașate etichete precum „mafie”, „corupție”, „ipocrizie” ori „dublu limbaj”.

2. Câți muncitori au murit pentru Qatar 2022

Hassan Al Thawadi, secretarul general al comitetului responsabil pentru organizarea Cupei Mondiale din Qatar, a declarat la finalul lunii noiembrie, într-un interviu acordat jurnalistului britanic Piers Morgan, că numărul deceselor muncitorilor migranți a fost „între 400 și 500”.

Cifra este de cel puțin zece ori mai mică față de cea a unei investigații The Guardian, din luna februarie a anului trecut.

În baza datelor obținute de la reprezentanțele diplomatice a cinci țări - India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka - publicația a arătat că peste 6.500 de muncitori din aceste cinci țări au murit.

Îți mai recomandăm Cupa Mondială de fotbal din Qatar | Controversele organizării: corupție și încălcarea drepturilor omului

De asemenea, organizațiile Amnesty International și Human Rights Watch au acuzat autoritățile din Qatar de abuzuri și rele tratamente aplicate muncitorilor, de la condiții precare de cazare, hrană insuficientă, suprasolicitare, condițiile dificile de lucru, întârzierea și reținerea salariilor, confiscarea documentelor prin sistemul kafala (muncitorii erau la cheremul angajatorului lor) și deportările fără plată.

3. Corupția

Organizatorii Cupei Mondiale de fotbal din 2022 au negat acuzațiile Departamentului de Justiție al SUA, potrivit căruia au dat mită pentru a obține voturile necesare organizării campionatului.

În timp ce competiția avea loc, Eva Kaili, vicepreședinta suspendată a Parlamentului Europeană, a fost arestată după ce a fost prinsă în flagrant cu 600.000 de euro cash.

Îți mai recomandăm Corupție la Bruxelles | Eva Kaili, eurodeputata prinsă cu sute de mii de euro cash, și declarațiile „ciudate” despre Qatar

Banii ar fi provenit din Qatar, pentru ca oficialul UE să spună la Bruxelles că guvernul țării arabe și-a îmbunătățit condițiile de lucru pentru muncitori.

Guvernul de la Doha a negat legăturile cu cazul de corupție, deși mai multe persoane arestate au recunoscut acuzațiile.

4. Protestul echipelor naționale

Nu au lipsit controversele nici în afara terenului. Înainte de primul meci al ediției, contra Japoniei, jucătorii Germaniei și-au acoperit gura în timpul fotografiei oficiale a formației.

Gestul acestora a venit în semn de protest față de refuzul FIFA de a permite brățările cu tematică curcubeu.

Jucătorii germani își acoperă gura în timp ce pozează pentru o fotografie de grup, înainte de meciul Germania - Japonia, în grupa E, pe stadionul Khalifa International , 23 noiembrie 2022.

Căpitanii a șapte echipe europene plănuiseră să poarte brățările antidiscriminare în timpul turneului din Qatar, ca parte a unei campanii pentru drepturile LBGTQ, dar au renunțat în fața amenințării cu măsuri disciplinare, inclusiv cartonașe galbene.

Brățările curcubeu fuseseră privite ca un protest simbolic împotriva legilor din Qatar, unde homosexualitatea este ilegală.

Federația Germană de Fotbal a declarat într-un tweet, la câteva momente după protest, că „drepturile omului nu sunt negociabile”.

De asemenea, personalul de securitate de la Cupa Mondială a ordonat spectatorilor să înlăture orice îmbrăcăminte cu logo-uri curcubeu.

Îți mai recomandăm Surprize mondiale. De la „rușinea” răscumpărată a Argentinei, la „bagajele” Germaniei și Belgiei. Japonia și Maroc, liderii-șoc ai grupelor

5. Declarația bizară a șefului FIFA

Președintele FIFA, Gianni Infantino, a ridicat semne de întrebare în încercările sale de a tempera criticile la adresa Qatarului, cu o zi înainte de startul Cupei Mondiale.

Infantino a încercat să-i combată pe cei care criticau decizia FIFA de a acorda Qatarului dreptul de organiza competiția, dar monologul său a fost unul prost formulat.

Gianni Infantino într-o conferință de presă din 19 noiembrie 2022.

„Astăzi mă simt qatarez. Astăzi mă simt arab. Astăzi mă simt african. Astăzi mă simt gay. Astăzi mă simt handicapat. Astăzi mă simt lucrător migrant. Bineînțeles că nu sunt qatariot, nu sunt arab, nu sunt african, nu sunt homosexual, nu am niciun handicap”, a spus Infantino.

Președintele FIFA a spus că el știe ce înseamnă discriminarea, pentru că în copilărie... era roșcat și pentru că era italian.

„Știu ce înseamnă să fii discriminat, să fii hărțuit, ca străin într-o țară străină. În copilărie am fost agresat pentru că aveam părul roșcat și pistrui, plus că eram italian, așa că imaginați-vă...”, a mai spus el.

6. Amenințările regimului iranian

Familiile echipei iraniene de fotbal de la Cupa Mondială au fost amenințate cu închisoarea și tortura dacă jucătorii nu se comportă cum își dorește regimul înainte de meciul cu SUA, a relatat CNN citând surse apropiate celor însărcinați cu securitatea partidei.

Amenințările au venit în urma refuzului jucătorilor iranieni de a cânta imnul național în meciul de deschidere împotriva Angliei. După acest meci, jucătorii iranieni au fost chemați la o întâlnire cu membri ai Corpului Gardienilor Revoluției Iraniene (IRGC).

Acestora li s-a spus că familiile lor se vor confrunta cu „violență și și tortură” dacă nu vor cânta imnul național sau dacă se vor alătura oricărui protest politic împotriva regimului de la Teheran.

Îți mai recomandăm Iranul continuă execuțiile publice ale manifestanților. UE impune noi sancțiuni după a doua condamnare la moarte

7. Scandalul Budweiser

Compania Budweiser, sponsor al Cupelor Mondiale de 36 de ani, a fost luată prin surprindere de decizia organizatorilor de a interzice berea cu alcool pe stadioane, decizie anunțată cu două zile înainte de startul competiției din Qatar.

Compania a putut totuși să comercializeze pe stadioane bere fără alcool.

După nerespectarea integrală a contractului de 75 de milioane de dolari pentru ediția din acest an, Budweiser a anunțat că va trimite în țara câștigătoare o parte din cantitatea de bere care urma să fie comercializată în Qatar.

8. Cine este GOAT?

Cariera lui Messi poate fi rezumată în câteva cifre evocatoare: 793 de goluri în 1.003 meciuri, 7 „Baloane de Aur”, 4 cupe ale Ligii Campionilor, o Cupă a Americii și, începând de duminică, o Cupă Mondială. La acestea se adaugă și 11 titluri naționale, în Spania și Franța.

Cu doi ani mai tânăr decât Cristian Ronaldo, argentinianul a fost mereu în competiție cu starul portughez pentru a fi desemnat „GOAT” - Greatest of All Time.

Portughezul Cristiano Ronaldo este surprins în timpul bucuriei jucătorilor marocani, după calificarea în semifinalele CM 2022, 10 decembrie 2022.

Acum are acest avantaj, însă în istoria fotbalului mai sunt nume precum Pelé (3 cupe câștigate) sau Maradona (o cupă).

Pentru foarte mulți din fotbal, Messi este de mulți ani „GOAT”, iar anunțul său că va mai juca în calitate de campion mondial îl poate ajuta să-și confirme statutul și în ochii celor care nu sunt încă convinși.

9. Mingea lui Schrödinger

Nici după introducerea VAR (video assistant referee / asistență video pentru arbitru) începând cu ediția din 2018 a Cupei Mondiale nu au lipsit deciziile controversate de arbitraj.

Un astfel de moment a fost în meciul Spania - Japonia, când mingea jucată de Kaoru Mitoma s-a văzut în timpul transmisiunii că a ieșit în afara terenului, la al doilea gol al niponilor, însă regula spune că întreaga minge trebuie să treacă linia de pedeapsă pentru a fi în afara terenului de joc.

Decizia VAR, confirmată de FIFA, a fost că o mică parte din balon, chiar dacă în suspensie, era încă pe teren.

10. Ce (nu) a văzut Lukașenko la TV

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, i-a criticat la TV pe înalții oficiali pentru faptul că țara sa nu a reușit să ajungă în finala Cupei Mondiale.

„Cupa Mondială a început. Serghei Mihailovici (ministrul Sportului și Turismului, n.red,), cumva nu i-am văzut pe fotbaliștii noștri acolo. Sau îmi scapă ceva?”, a spus dictatorul de la Minsk, aflat la putere din 1994.

Belarus nu a reușit să se califice la ediția din Qatar după ce, în campania de calificări, a terminat pe ultimul loc în grupă.