Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că deficitul comercial pune presiune pe cursul de schimb și duce la erodarea leului în raport cu euro, proces ce se întâmplă de când a venit PSD la guvernare.
Luni, BNR a anunțat cel mai scăzut curs leu/euro din istorie
1 euro - 4,77 lei
„Atât timp cât există un deficit comercial de aproape 18 miliarde de euro, iar deficitul comercial a crescut an de an, în 2017, 2018, 2019, datorită unei politici de nestimulare a volumului de servicii și produse realizate intern și, în același timp, de stimulare a unei cereri, prin creșteri artificiale de venit, care nu au în spate realitatea economică, s-a adâncit acest deficit comercial”, a explicat primul ministru.
„Acest deficit comercial normal că pune o presiune foarte mare asupra cursului de schimb și duce la erodarea leului în raport cu euro. Este un proces care se întâmplă de când a venit PSD la guvernare”, a spus Ludovic Orban.
Premierul a vorbit și despre cum poate fi stopat acest proces de erodare al leului, anume prin reechilibrarea mai multor factori, dintre care balanța comericală este cea mai importantă
Consultantul pe strategii al BNR, Adrian Vasilescu, a spus că întotdeauna în noiembrie se produce o uşoară depreciere a monedei naţionale, fenomen întâlnit la cehi, la unguri şi la polonezi. Vasilescu a declarat pentru Agerpres că în această perioadă vin sărbătorile şi, în aceste condiţii, este o intensificare de importuri. În acelaşi timp, dacă vorbim de raportul import-export vedem că pe întregul an 2019, aşa cum a fost şi în 2018, aşa cum a fost şi în 2017, avem o creştere importantă a importurilor în raport cu exporturile, care cresc şi ele, dar mai încet.
În opinia lui Adrian Vasilescu, dezechilibrul dintre importuri și exporturi, adică al balanței comerciale, se resimte și în deficitul contului curent şi asta se vede pe piaţa valutară, pentru că deficitul acesta trebuie acoperit de undeva.
Fostul ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat săptămâna trecută, când s-a consemnat o depreciere considerabilă a leului, că ar fi o reacție a pieței financiare la anunțul noului deținător al portofoliului, Florin Cîțu, potrivit căruia PSD a avut două bugete paralele, după stilul Al Capone.
Leul s-a depreciat joi ajungând la un nou minim istoric în raport cu moneda unică europeană. Cursul anunţat joi de Banca Naţională a României a fost de 4,7669 lei pentru un euro.
Anterior, leul a mai înregistrat un minim istoric de 4,7648, tot în acest an, pe 25 ianuarie, în plină tensiune legată de adoptarea OUG 114.
De altfel, fostul ministrul de Finanțe a justificat scopul implementării OUG 114, despre care a spus, printre altele, că a avut rolul de „a încuraja băncile să finanțeze economia reală și să devină parteneri ai cetățenilor din România”.