Linkuri accesibilitate

Replica lui Teodorovici: Cîțu nu știe să citească un buget


Eugen Teodorovici spune că dacă el este Al Capone, atunci Cîțu este FBI
Eugen Teodorovici spune că dacă el este Al Capone, atunci Cîțu este FBI

Fostul ministru al Finanțelor ripostează în fața acuzațiilor actualului șef de la Finanțe precizând că „nu există niciun fel de gaură în bugetul de stat” și i-a provocat la o dezbatere pe Florin Cîțu și pe premierul Ludovic Orban despre starea reală a finanțelor publice.

„M-aş fi aşteptat ca ceea ce discutăm astăzi să fie strâns legat de o situaţie pe care ministrul de Finanţe, domnul Vasile Cîţu, să o prezinte după primele zece zile de mandat. Din păcate, a fost o tentativă de conferinţă de presă. În primul rând, dacă ar fi să ne luăm după alegaţiile domnului Vasile Cîţu ar trebui să mă prezint în faţa dumneavoastră ca Eugen Teodorovici, alias Al Capone. Dar sunt Al Capone, cum domnul Vasile Cîţu este şeful FBI”, a spus Eugen Teodorovici.

Florin Cîțu a explicat joi dimineață că ceea ce a găsit la Ministerul Finanțelor depășește cele mai pesimiste așteptări ale sale, fiindcă a găsit două bugete, așa cum Al Capone folosea două registre, unul pentru Fisc și celălalt pentru el. Cîțu a precizat că va sesiza organele penale.

„Am stat și m-am uitat sa văd care e situația datelor reale. Ca o concluzie: cam tot ce am găsit a depășit cele mai pesimiste așteptări ale mele. Am aflat că situația reală nu era cunoscută sau anticipată nici de partenerii noștri internaționali. România în ultimii 3 ani a fost condusă după 2 bugete. A fost un buget, cel prezentat în Parlament, și un al doilea care avea toate informațiile reale, petnru finațarea baronilor locali. Metodă folosită de Al Capone, de a avea un registru pentru Fisc și unul pentru el", a spus Cîțu.

În condițiile în care liberalii au spus, încă de când au venit la guvernare, că au găsit „un dezastru în buget”, fostul ministru social-democrat al Finanțelor a încercat să se apere.

Eugen Teodorovici i-a provocat la o dezbatere, pentru vineri, la sediul Academiei de Studii Economice, pe premierul Orban și pe ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.

„Sper să dea curs invitației pentru că este firesc ca oamenii și companiile să știe cu adevărat care este situația și planul actual al guvernului”, a precizat Teodorovici.

Teodorovici a menționat că veniturile bugetare colectate de ANAF au crescut cu 12% în acest an, dar nu a menționat și cu cât au crescut și cheltuielile bugetare.

De altfel, semnale de alarmă cu privire la derapajele din economie au venit în ulltimul an atât de la economiști și specialiști în finanțe din România, cât și de la instituții financiare internaționale. Cel mai recent, agenția de rating Fitch a atras atenția asupra unei slăbiciuni graduale suplimentare a finanţelor publice pe termen scurt şi mediu


Chiar și Nouriel Roubini, cel care a prezis criza din 2008, a recunoscut la București, că există „riscuri și provocări la adresa economiei naționale”, amintind, printre altele că și salariul minim nu poate crește fără să fie corelat cu ritmul productivității, iar creșterea pensiilor cu 40% care ar urma să intre în vigoare de anul următor, ar duce la adâncirea deficitului bugetar.

„În 2019, salariile reprezintă 12% din PIB, iar cheltuielile cu asistența socială împreună cu pensiile sunt în jur de 11% din PIB. Dar acestea din urmă vor crește puternic anul viitor și vor ajunge la 14%-15% din PIB”, a explicat anterior, pentru Europa Liberă, Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank și fost șef al Consiliului Fiscal.

De asemenea, Eugen Teodorovici a acuzat că leul a înregistrat un minim istoric în raport cu moneda europeană, după „ieșirea domnului Cîțu”.

Leul s-a depreciat joi ajungând la un nou minim istoric în raport cu moneda unică europeană. Cursul anunţat joi de Banca Naţională a României este de 4,7669 lei pentru un euro.

Anterior, leul a mai înregistrat un minim istoric de 4,7648, tot în acest an, pe 25 ianuarie, în plină tensiune legată de adoptarea OUG 114.

De altfel, fostul ministrul de Finanțe a justificat din nou scopul implementării OUG 114, despre care a spus, printre altele, că a avut rolul de „a încuraja băncile să finanțeze economia reală și să devină parteneri ai cetățenilor din România”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG