Schimbarea ministrului de Finanțe vine chiar înaintea rectificării bugetare, iar surse guvernamentale susțin că au existat diferențe de opinie între premier și Alexandru Nazare. Florin Cîțu i-a anunțat, marți seara, pe liderii Coaliției de intenția sa și i-a cerut ministrului să își dea demisia. Acesta a refuzat, iar premierul l-a revocat din funcție și a trimis documentele la Cotroceni. Cîțu a preluat interimatul funcției de ministru de Finanțe.
Ministrul Finanțelor a dezvăluit că premierul i-a cerut să demisioneze chiar înaintea emisiunii României de eurobonduri și a refuzat. Alexandru Nazare susține că i-a solicitat lui Florin Cîțu să pună în discuție decizia în forurile PNL.
„Am menționat că remanierea nu se impune dacă analizăm rezultatele; a replicat că această decizie nu are legătură cu rezultatele, ci cu “echipa”. Posibil s-a referit la faptul că nu m-am alăturat echipei care să îl susțină în campania pentru poziția de președinte al PNL. Am considerat că o atitudine neutră, prin prisma poziției de ministru de Finanțe, este cea mai înțeleaptă în raport cu interesele românilor, cu țintele asumate de România și cu imaginea PNL. Țin să menționez că nu sunt întârzieri în proiectele de la Ministerul Finanțelor, așa cum a precizat premierul. Mai mult, am deblocat multe dintre proiectele preluate și am inițiat multe altele noi, precum parteneriatul cu UiPath”, a transmis ministrul pe pagina sa de Facebook.
Remanierea intempestivă face parte din politica premierului Cîțu, care a declarat în mai multe rânduri că nu are nevoie de acordul PNL pentru a schimba un ministru. Alexandru Nazare a fost puternic sprijinit pentru a obține funcția de ministru de Finanțe de Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova.
Ludovic Orban a precizat ieri că nu se impune remanierea vreunui ministru. Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că Ludovic Orban i-a transmis premierul că este „categoric împotriva” remanierii lui Alexandru Nazare.
„Evident că Orban nu a fost de acord și i-a spus că nu poate să remanieze fără să vină la partid, să prezinte motivele remanierii, ci pur și simplu să remanieze. Miza o reprezintă banii de la Ministerul de Finanțe, iar Nazare a refuzat să se ducă în poză cu Cîțu. Premierul a pus mâna pe banii de la Finanțe în competiția din PNL”, au afirmat surse din tabăra Orban pentru Europa Liberă.
Îți mai recomandăm Bătălie Cîțu-Orban-Barna pe remanierea miniștrilor. Lider PNL: „Cîțu are nevoie doar de Iohannis”Cu toate acestea, premierul a spus că nici un lider al Coaliției nu a avut nimic împotriva remanierii.
„Nu există nici un motiv serios pentru a susține această remaniere. Consider că această propunere de revocare nu are la bază motive obiective", a declarat Ludovic Orban la finalul conferinței de alegeri din județul Teleorman, care a adăugat că nu și-a dat acordul pentru remaniere.
Liderul PNL a spus că „ar vrea să creadă că nu există nici o legătură între demiterea ministrului Nazare și faptul că acesta nu a apărut în poză alături de premierul Cîțu". Ludovic Orban a completat că îi e foarte greu să creadă acest lucru, cum îi e greu să creadă că remanierea nu are legătură cu rectificarea bugetară.
Potrivit acestuia, ministrul și-a atins toate țintele la ministerul de Finanțe, iar premierul Cîțu nu a respectat pașii procedurali stabiliți în Acordul semnat de Coaliție în luna aprilie pentru revocare unui ministru.
Nominalizarea viitorului ministru de Finanțe trebuie să treacă prin Biroul Politic Național al PNL, a subliniat Orban
Președintele PNL declarase pe 28 iunie că remanierea unui ministru trebuie să treacă prin forurile statutare ale partidului. Cu toate acestea, premierul și cei din tabăra sa spun că singurul aliat pe care Florin Cîțu trebuie să îl aibă în cazul unei remanieri este președintele Iohannis.
Conform Constituției, premierul poate decide singur remanierea unui ministru și are nevoie ca decizia sa să fie acceptată de președintele în funcție.
Președintele Iohannis a semnat decretul de revocare pentru Alexandru Nazare și pe cel prin care Florin Cîțu preia rolul de ministru interimar la Finanțe.
Premierul a invocat ca motive pentru remaniere întârziere unor proiecte la Ministerul de Finanțe legate de fondurile europene și evaziunea fiscală.
Florin Cîțu a lăudat în mai multe rânduri performanțele economice ale guvernului său și măsurile luate. Ministrul nu a fost însă un „om de echipă" și a fost remaniat.
Îți mai recomandăm Câștigă Biserica alegerile în PNL? Sau atacurile la USR PLUS? Cu ce diferă taberele Orban și Cîțu