Procurorul Cătălin Borcoman va reprezenta România la EPPO, în subordinea lui Kovesi

Procurorul Cătălin Borcoman, reprezentantul României la EPPO

Consiliul UE a finalizat luni lista procurorilor europeni, membri ai Parchetului European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi. Procurorii europeni vor supraveghea investigaţiile şi urmăririle penale şi vor constitui Colegiul EPPO, împreună cu procurorul-şef european.​ România va fi reprezentată şi de Cătălin-Laurenţiu Borcoman, potrivit site-ului instituţiei.

Paisprezece dintre ei au un mandat de șase ani, care poate fi prelungit cu maximum trei ani, prin decizia Consiliului UE. Alţi opt procurori din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Ţările de Jos, Austria şi Portugalia au fost numiţi pentru o perioadă de trei ani, pentru că procurorii europeni din o treime din statele membre, selectaţi prin tragere la sorţi, vor deţine un mandat cu această durată, care nu poate fi reînnoit.

Cine este Cătălin Laurențiu Borcoman

Cătălin Borcoman a fost consilier al Laurei Codruța Kovesi în timpul mandatului ei de procuror general. El face parte din categoria celor 14 procurori europeni cu mandat de șase ani, timp în care postul său la DIICOT Brașov, va fi suspendat și rezervat, scrie G4Media. ro.

El a ajuns să reprezinte România la EPPO după ce a fost propus de o comisie din Ministerul Justiției, condusă de ministrul Cătălin Predoiu și i-a avut contracandidați pe Marius Bulancea si Claudiu Dumitrescu. El a candidat și în mandatul lui Tudorel Toader când a spus că schimbarea legilor justiției făcută de PSD a avut efecte nefaste asupra sistemului judiciar din România. Totodată a fost unul din magistrații care au protestat în stradă față de OUG-le pe Justiție date de puterea PSD.

El a condus DIICOT Brașov în perioada 2012- 2018 și a fost adjunct al șefului DIICOT central între 2009 și 2010.

Dosare instrumentate:

  • Fuga din România a lui Omar Hayssam, dosar soldat cu patru condamnări, între cinci și șapte ani de închisoare.
  • Dosarul de spionaj Achim Floricel - Marinov Zikolov, cazul ofițerului care lua informații de la unitatea militară la care lucra și le dădea unui cetățean bulgar, care le dădea statului ucrainean.
  • Furtul mitralierelor AKM de la UM Ciorogârla în 2011.
  • Dosarul Sabyc, primul caz de trafic de ovule umane în România, soldat cu condamnări de până la 3 ani de închisoare cu executare.
  • Dosarul de evaziune fiscală de 3,4 milioane de lei, în care a fost vizat soțul Alinei Bica.
Îți mai recomandăm Kovesi: Fraudarea TVA la nivel european, între 30-60 de miliarde de euro

Procedura de selecție a procurorilor europeni

Fiecare stat membru şi-a desemnat candidaţii pentru funcţia de procuror european, care trebuiau să fie membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii respectivului stat membru, să prezinte toate garanţiile de independenţă şi să deţină calificările necesare pentru numirea, în statele lor membre respective, în funcţii înalte din cadrul parchetelor şi al magistraturilor.

De asemenea, ei trebuiau să aibă o experienţa practică relevantă în ceea ce priveşte sistemele juridice naţionale, investigaţiile financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Juriul de selecţie a întocmit apoi avizele motivate şi clasamentul pentru fiecare dintre candidaţii desemnaţi care au îndeplinit condiţiile.

După primirea avizelor motivate, Consiliul a selectat, pentru fiecare stat membru participant, unul dintre candidaţi şi l-a numit în funcţia de procuror european, explică Agerpres.

Ce va face EPPO
Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii, precum corupţie sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane de euro. În acest scop, EPPO va desfăşura investigaţii, va efectua acte de urmărire penală şi va exercita acţiunea publică în faţa instanţelor competente din statele membre.

Îți mai recomandăm Kovesi confirmată definitiv: Conferința Președintilor din Parlamentul European aprobă numirea


În 2019, Laura Codruţa Kovesi a fost numită de Consiliul UE și de Parlamentul European primul procuror șef european pentru un mandat de şapte ani care nu poate fi reînnoit.

În prezent, 22 de state membre participă la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania). Se preconizează că EPPO, care va avea sediul la Luxemburg, îşi va începe activitatea la sfârşitul anului 2020.