Preşedintele Consiliului Naţional de Etică demisionează după votul „anti-plagiat” în cazul ministrului Lucian Bode

Profesorul Dacian Dragoş este preşedinte al Consiliului Naţional de Etică în cercetare, din care anunţă că va demisiona, din 2020. Este totodată preşedintele Comisie de Etică a UBB, care a decist că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode este „profund viciată”.

Preşedintele Consiliului Naţional de Etică, profesorul Dacian Dragoş, şi-a anunţat demisia după votul recent al Consiliului - la care a nu a participat - care stabileşte că lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode, publicată sub forma unei cărţi, „nu este plagiată”.

În cererea de demisie din funcţia de preşedinte a Consiliului Naţional de Etică, profesorul de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) reclamă „incompatibilitatea iremediabilă” a principiilor sale cu recenta Hotărâre a Consiliului 40/2023, luată „fără participarea reprezentanților UBB, care contrazice flagrant atât etica cercetării promovată de Universitatea Babeș-Bolyai cât și cea promovată constant până acum de CNECSDTI sub conducerea mea”.

Dacian Dragoş este profesor universitar la UBB şi preşedinte al Comisiei de Etică a universităţii - care a analizat în 2022 şi la începutul acestui an doctoratul ministrului Lucian Bode.

Îți mai recomandăm Președintele Comisiei care reclamă plagiatul ministrului Bode: „Au fost multe pasaje copy-paste și citări eronate”

În urma celei de-a doua analize, publicată în ianuarie 2023 şi contestată de ministru în instanţă, dar şi la Consiliul Naţional de Etică, universitatea a ajuns la concluzia că lucrarea este „profund viciată”.

Profesorul clujean afirmă în anunţul de demisie că cea de-a doua hotărâre a UBB - fundamentată şi cu ajutorul unor experţi de la universităţi din străinătate - „a evidențiat în mod echilibrat atât plagiatul, cât și erorile de citare, prin urmare nu pot fi acceptate soluțiile extreme de genul «tot ce a fost sesizat este plagiat» sau «nu este niciun plagiat» (cum spune Hotărârea 40/2023)”.

În schimb, „hotărârea 40/2023 este fără nuanțe, și asta este inacceptabil, deoarece contrazice atât Hotărârea 1/2023 a UBB cât și practica anterioară a CNECSDTI”, concluzionează (încă) preşedintele Consiliului Naţional de Etică.

Dacian Dragoş a anunţat că doreşte să demisioneze de la conducerea Consiliului începând cu 1 iunie.

Asta după ce a condus forul consultativ din 2020 - a avut şi un mandat anterior - timp în care de la aproximativ 200 de sesizări în lucru s-a ajuns la doar 5 sesizări pe rol, potrivit lui.

Consiliul de Etică: cartea „​nu este plagiată

În şedinţa din 18 mai 2023, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) a aprobat, cu 18 voturi pentru şi o abţinere, raportul final al analizei cărţii rezultate din teza de doctorat a ministrului.

Şedinţa Consiliului a fost prezidată de vicepreşedintele Eugen Stamate, care l-a înlocuit pe preşedintele Dacian Dragoş „pentru a evita un posibil conflict de interese”, transmite CNECSDTI.

Îți mai recomandăm Consiliul de Etică din Ministerul Cercetării, condus de colegul Burduja, a decis că ministrul Bode nu a plagiat

Consiliul s-a autosesizat în luna februarie după ce Lucian Bode a depus la Consiliu o contestaţie la decizia Comisiei de Etică a UBB de la începutul anului, care a stabilit că teza sa de doctorat este „profund viciată”, conţinând pasaje plagiate în sistem copz paste şi altele citate eronat.

Ministrul a acuzat politizarea subiectului, a negat acuzaţiile aduse şi a contestat şi în instanţă hotărârea Comisiei de Etică a UBB.

Atât Tribunalul Sălaj, cât şi Curtea de Apel Cluj i-au respins cererile ca nefondate. Un nou proces este pe rol la Tribunalul Bucureşti, cu termen de judecare în iunie.

Cu două decizii nefavorabile ale instanţelor, care au ţinut „în picioare” hotărârea UBB, ministrul şi-a găsit „alinarea” tot în mediul academic, mai exact în decizia Consiliului Naţional de Etică.

Hotărârea CNECSDTI vine „la ţanc” pentru ministrul Afacerilor Interne, absolvindu-l de o vulnerabilitate majoră în contextul permutărilor de ministere şi posibilei înlocuiri de miniştri discutate la nivelul Coaliţiei de guvernare, odată cu rotativa premierilor agreată de PSD şi PNL.

Îți mai recomandăm Începe negocierea oficială pentru viitorul guvern. Ce mandate au primit Ciolacu și Ciucă și cum s-au împărțit ministerele

Membrii Consiliului au analizat pasajele incriminate de plagiat şi citare defectuoasă ale ministrului, precum şi pasajele din lucrările de unde acestea ar fi fost extrase, prezentând în oglindă grafice sau bucăţi de text din cartea lui Lucian Bode cu versiunea originală sau similară de unde s-ar fi inspirat.

A citat eronat dar „​nu a vrut să ascundă sursa”​ şi „​nici să inducă în eroare

Analiza efectuată de Consiliu evidenţiază mai multe probleme existente în teza de doctorat, precum „existența unor mari inconsistențe în ceea ce privește stilul de citare”, citare defectuoasă, indisponibilitatea unor pagini web citate, sau preluarea unor pasaje dintr-un program de guvernare, fără citarea sursei, concluziile sunt favorabile ministrului.

„Cartea intitulată «Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual» - ISBN 978-606-8330-83-9, publicată de către domnul Lucian Nicolae Bode la Editura «CA Publishing – Marca Gândirii Inovative» în anul 2021 nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare, precum și un stil neuniform de citare”, au concluzionat membrii Consiliului.

Îți mai recomandăm One-to-One | Mircea Dumitru, CNATDCU: Cazul de plagiat al ministrului Bode crește neîncrederea în autorități

„Deși sursele au fost citate cu unele erori, acest lucru nu a împiedicat identificarea sursei corecte, adică autorul nu a intenționat să ascundă sursa”.

În privinţa prevederilor legale cu privire la buna conduită în cercetare, „CNECSDTI constată că domnul Lucian Nicolae Bode nu este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare şi popularizare ştiinţifică, constând în plagiat”, mai precizează hotărârea Consiliului.

La toate abaterile, membrii Consiliului prezintă circumstanţe atenuante, sau aspecte care denotă buna credinţă a ministrului doctor.

„Cea mai frecventă problemă este existența preluării de text, inclusiv prin traducere din limba engleză, și pentru care nu s-au folosit ghilimelele, însă sursa din care s-a preluat este de cele mai multe ori citată corespunzător”.

În acelaşi timp, „cartea conține un număr extrem de mare de surse citate, ceea ce dovedește faptul că autorul nu a dorit să inducă în eroare asupra paternităţii informaţiilor folosite”.

În timp ce Comisia de Etică a UBB a cerut ministrului retragerea din circuitul public a cărţii bazate pe teza sa de doctorat, lucru pe care ministrul a susţinut că l-a şi agreat cu editura, Consiliul solicită doar întocmirea unei ERATE, „în care toate greșelile de citare să fie menționate și corectate”.