Autoritățile au activat planul roșu de intervenție, iar Spitalul Floreasca, planul alb, adică întreg personalul medical este convocat la spital pentru a întări liniile de gardă. O persoană a murit la spital după ce a intrat în stop respirator. A fost resuscitată dar a făcut infarct, a explicat șeful Departametului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. A fost activată celula de criză la Ministerul de Interne la care participă și premierul Marcel Ciolacu.
Încă nu a fost activat mecanismul de protecție civilă , dar premierul Marcel Ciolacu a declarat în exclusivitate la Digi 24 că va fi, cu siguranță, activat, dar nu înainte ca răniții să fie stabilizați.
Actualizare 6.45: 58 de persoane au fost grav rănite în urma exploziilor. Cei mai mulți răniți sunt cadre MAI, 39 dintre ei fiind pompieri
Actualizare 1:48 - ISU Dâmboviţa precizează că incendiul a fost localizat, iar pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăţi a fost eliminat. Echipajele operative acţionează pentru lichidarea ultimelor focare. La faţa locului intervin 10 autospeciale de stingere şi 1 autoscară.
Actualizare 1:35 - Radu Popescu, reprezentant al ISU Dâmboviţa, care a suferit arsuri la mână în urma uneia dintre exploziile de la staţia GPL de la Crevedia, a precizat că încă sunt flăcări. El a spus că incendiul a fost localizat şi nu mai există pericol să se extindă. „Mai există flăcări care se manifestă la cele 7 proprietăţi. Ca explozii, a fost deflagraţia aceea, apoi a mai fost o explozie ceva mai mică, iar una precedentă celei mari”, a declarat Radu Popescu.
Actualizare 1:27 - România a obţinut sprijin din Norvegia, Austria, Belgia şi Italia pentru a transfera pacienții arși în exploziile de la Crevedia, a precizat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). El a precizat că 8 persoane rănite ar urma să fie transferate în străinătate.
Actualizare 1:18 - La Spitalul Bagdasar din Capitală sunt internați 13 răniți - 5 civili, intubați la ATI, 7 pompieri și un jandarm, în stare stabilă și cu răni mai mici, arată unei informări de la guvern.
Actualizare 1:10 - Coordonatorul UPU-SMURD, Bogdan Oprița, a declarat că prin Mecanismul de protecție civilă există 7 locuri unde pot fi transferați în străinătate răniți în exploziile din Crevedia. Medicul a spus că doi dintre răniți vor fi transferați duminică dimineața. La Spitalul Floreasca au fost aduse 30 de victime. „Mai grav sunt 5, dintre care sunt 2, care sunt și intubați. 3 au fost deja operați. Evoluția pacienților arși este una imprevizibila. Este posibil ca leziunile unora sa se agraveze și să necesite și ei ATI sau operații”, a spus medicul.
Actualizare 12:45 - Depozitul de la Crevedia în care au explodat sâmbătă seară mai multe cisterne aparţine firmei SC Flagas, deținută de Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal. Asociat la firmă este Ionuț Cosmin Stîngă, care apare ca membru al echipei de fotbal al Rompetrol.
Actualizare 12:27 - Şeful Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani, George Găman, a precizat că a fost solicitat de Inspecția Muncii să facă expertiza pentru a stabili exact cum s-a întâmplat explozia. Găman a spus că cea de-a doua explozie de la Crevedia ar fi putut fi evitată, dacă se respecta legea.
Actualizare 00:08 - Ministerul Sănătății a făcut o actualizare a victimelor care au fost aduse în spitalele din București. În acest moment sunt 46 de victime după cun urmează: 13 sunt la Spitalul Bagdasar Arseni, 4 la Spitalul de Arși, 28 la Spitalul Floreasca, 1 la Spitalul Elias. 8 pacienți sunt intubați.
Actualizare 23.43 - Departamentul pentru Situații de Urgență a înființat două linii de telefon la care rudele victimelor pot afla informații despre pacienți: 021.206.93.97 și 021.206.93.98.
Actualizare 23.30- Ministerul Mediului anunță că monitorizează calitatea și circulația aerului în zona Crevedia/ jud. Dâmbovița. „Administratia Națională de Meteorologie apreciază că în intervalul 26.08 ora 20:40 – 27.08 ora 06:00 direcția vântului va fi din sector est-nord-estic, cu viteze medii de 10...15 km/h și rafale în jurul a 30 km/h, astfel încât evoluția norului de fum va fi de dispersie și ușoară deplasare către vest-sud-vest. Cerul va fi mai mult senin”.
Actualizare 23.25 - După ce a participat la celula de criză de la Ministerul de Interne, premierul Marcel Ciolacu a declarat după că a fost activat sistemul european de protecție civilă. „Mai mult ca sigur credem că în seara asta 4 pacienți vor fi transferați în Italia și în Belgia”, a spus Marcel Ciolacu.
Actualizare - după a doua explozie numărul total al răniților a ajuns la 46. Anterior, șeful DSU spune că au fost răniți 26 de pompieri după a doua explozie.
Actualizare - 3.000 de persoane au fost evacuate după a doua deflagrație. Bilanțul după a doua explozie: 33 de persoane. Șapte persoane au fost rănite în prima explozie, dinainte să vină salvatorii, și 26 de pompieri au fost răniți după a doua deflagrație. 23 de răniți au fost internați numai la Floreasca.
Actualizare - Șeful DSU Raed Arafat a anunțat că 26 de pompieri au fost răniți în a doua explozie, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat la Digi 24 că „unii dintre ei sunt chiar într-o situație dificilă”, dar a refuzat să dea mai multe detalii ca să nu le facă „rău lor și familiilor”.
Actualizare - Digi 24 spune, pe surse, că, de fapt, după cea de a doua explozie numărul răniților a crescut nu la 12, ci la 17, cu cictime în rândul pompierilor și al cadrelor medicale venite la fața locului pentru a acorda asistență răniților.
Actualizare - A fost suplimentat numărul de roboți trimiși înaintea pompierilor să stingă incendiul. Patru roboți au fost trimiși înaintea pompierilor, care nu pot interveni direct la locul tragediei din cauza pericolului permanent de explozie.
Trei arși vor fi trimiși la Spitalul Floreasca, doi la Bgdasar Arseni și alți trei la Spitalul Universitar din Capitală.
Cei doi pacienți trimiși la Bagdasar Arseni, unde există o secție de terapie intensivă pentru mari arși, sunt în stare foarte gravă, un român de 62 de ani - care are arsuri pe 70% din suprafața corpului și un nepalez de 35 de ani, care are arsuri pe 80% din suprafața corpului.
Actualizare - Cinci pompieri au fost răniți la cea de a doua explozie (ora 21.00). Inițial li s-au acordat îngrijiri medicale, pentru ca apoi să fie trimiși la spital din cauza rănilor, pentru că erau prea aproape de suflul celei de a doua explozii.
Actualizare - A fost activat planul alb la Spitalul Floreasca, adică personalul care nu este de serviciu a fost chemat la spital pentru a întări liniile de gardă, a anunțat medicul Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență „Floreasca” din Capitală.
Actualizare - Stația GPL nu avea autorizație ISU la incendii dar, cu toate acestea, funcționa pentru realimentări.
Actualizare - Pompierii nu se pot apropia de stația GPL pentru a stinge incendiul, iar în primă instanță un robot pentru stingerea incendiilor a fost trimis înaintea lor.
De asemenea, un mesaj ro-alert a fost trimis locuitorilor din zonă și București pentru a nu bloca zona, ca să permită accesul mașinilor de intervenție.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat că cel puțin două persoane au murit, dar are confirmat decesul cu certitudine doar pentru una din persoane.
De asemenea, sunt 8 arși grav, cu arsuri pe 80% din suprafața corpului, iar capacitatea de preluare la București, la „Bagdasar Arseni” și Floreasca, este deja depășită, unde nu mai sunt decât două locuri pentru mari arși, a adăugat el într-o intervenție la Digi 24.
„Noi mai avem câteva locuri și la Timișoara, suntem în legătură cu directorii de spitale”, a mai spus Rafila.
Din acest motiv pentru care vor fi preluați la primiri urgențe pentru primele îngrijiri și vor fi transferați de urgență în străinătate.
România are în total 24 de paturi pentru mari arși.
Actualizare - Au fost înregistrate mai multe victime, cel puțin cinci persoane sunt rănite în stare gravă, din care două intubate, trimise la București la spitalul de arși și doi muncitori din zonă nu sunt de găsit, spune primarul Petre Florentin într-o intervenție la Digi 24.
Locuitorii din zonă au fost evacuați după ce una din case ar fi luat foc în urma exploziei unei butelii, spune primarul.
Incendiul s-a extins la culturile din zonă, iar una din case a luat foc.
Mai multe ambulanțe și un elicoper sunt în drum spre locul exploziei, transmite Pro TV.
Actualizare - ISU Dâmbovița anunță că explozia a fost urmată de un incendiu la stația GPL și că au fost alocate 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială de intervenție la înălțime, 3 ambulanțe SMURD, 7 ambulanțe SAJ.
De asemenea, în sprijinul ISU Dâmbovița au fost alocate și 10 autospeciale de stingere, 10 ambulanțe SMURD, 1 autospecială de intervenție la înălțime și 1 autospecială CBRN din cadrul ISU B-IF.
La locul intervenției se deplasează și elicopterul SMURD.
„Misiunea este în dinamică”, arată sursa citată.
Medicul Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt de la Spitalul de Urgență din București, a spus inițial că au fost trimise patru unități mobile de terapie intensivă, cinci ambulanțe cu paramedici și un elicopter și că s-a luat legătura și cu spitalul „Bagdasar Arseni”, din Capitală, care are, de asemenea, unități mobile de terapie intensivă pentru arși.
În acest moment, ar fi circa opt-zece arși, a declarat și primarul Petre Florentin la Digi 24, la scurt timp de la producerea exploziei.
Îți mai recomandăm Incendiu la marginea Pădurii Băneasa de lângă București, fără victime