Președintele CSM nu a putut fi ales în ședința de săptămâna trecută, judecătoarea Nicoleta Ţînţ obținând câte 9 voturi ”pentru” și 9 voturi ”împotrivă”, la cele două tururi de scrutin organizate. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, al cărui vot ar fi fost astfel decisiv în alegerea sau respingerea candidaturii, s-a abținut.
”Ministerul Justiției consideră că ar fi extrem de pozitiv, inclusiv ca semnal pentru coeziunea sistemului judiciar ca viitorul preşedinte al CSM să fie ales în urma unei majorităţi generate de magistraţii din plenul CSM, nu determinat la limită pe baza unui vot hotărâtor al unui factor politic reprezentat în CSM de Ministrul Justiţiei; o astfel de evoluţie ar răspunde şi criticilor/recomandărilor din cadrul Raportului MCV care constată sciziunile din cadrul CSM şi sistemul judiciar, considerându-le o vulnerabilitate la adresa funcţionalităţii sistemului”, a precizat Cătălin Predoiu, duminică, la întâlnirea aniversară a DIICOT.
Ceea ce așteaptă Predoiu de la Secția de judecători a CSM, care transmite plenului propunerea pentru șefia Consiliului, este să ”dea dovadă de dialog, înţelepciune şi moderaţie” şi să genereze o ”majoritate largă” care să aleagă un nou preşedinte al CSM.
Ministrul Justiției nu precizează dacă, în cazul în care va constata o ”majoritate largă” pentru alegerea noului președinte al CSM, își va asuma un vot, pro sau contra, dar este explicit în ceea ce privește criteriile pe care ar trebui să le îndeplinească un candidat la șefia Consiliului.
”Ministerul Justiţiei consideră că CSM, inclusiv prin conduita noului preşedinte care va fi ales, trebuie să fie deschis şi constructiv cu partenerii europeni pentru realizarea recomandărilor MCV, GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia”, a spus Predoiu.
Judecătoarea Nicoleta Țînț, de la Curtea de Apel Brașov, care nu a reușit să obțină un vot clar pentru alegerea în fruntea CSM, este considerată o apropiată a Liei Savonea, fosta președintă a CSM, al cărei mandat a fost puternic contestat atât din interiorul Consilului, cât și de sistemul judiciar, mai multe instanțe din țară declanșând procedura de revocare a acesteia din Consiliu.
Una dintre disputele avute cu o parte din membrii CSM ținea chiar de modul în care Lia Savonea s-a poziționat în contextul rapoartelor critice ale instituțiilor internaționale privind justiția.
Șapte membri ai CSM i-au solicitat demisia din funcția de președinte al CSM, în luna octombrie, și pentru că nu a răspuns într-un termen rezonabil la solicitarea ministrului justiției din luna iulie 2019, referitoare la poziția Consiliului privind recomandările din rapoartele Greco și MCV având ca obiect situația justiției din România. Rapoartele au fost puse pe ordinea de zi a Plenului Consiliului abia în data de 8 octombrie 2019, după trei luni de la publicare, ”în condițiile în care este notorie atitudinea critică a Președintelui Consiliului față de conținutul rapoartelor, în general, sau de instituțiile europene care le întocmesc, aspecte evidenţiate și în comunicatele de presă emise în numele Consiliului, dar neasumate instituțional de către acesta”, precizau magistrații din CSM.
Ulterior, într-un Apel public, cei șapte membri ai CSM au cerut ca recomandările cuprinse în Raport, alături de recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO, să fie acceptate: „Implementarea tuturor acestor recomandări este imperios necesară şi trebuie asumată în mod responsabil de toate cele trei puteri ale Statului Român, în acord cu atribuțiile lor constituționale”.
Cei șapte membri al CSM care au intrat în conflict cu Lia Savonea sunt judecătorul Mihai Andrei Bălan, procurorul Cristian Mihai Ban, judecătorul Andrea Annamaria Chiș, procurorul Florin Deac, judecătorul Bogdan Mateescu, procurorul Nicolae Andrei Solomon și de procurorul Tatiana Toader.
Procuroarea Tatiana Toader a fost aleasă vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, în ședința de marțea trecută a CSM, în timp ce reluarea votului pentru postulde președinte, care fi ocupat de un judecător, va avea loc ”la o dată ulterioară”, potrivit unui comunicat de presă al CSM.