Debut cu nervi la Rabla şi Rabla Plus, programe de aproape 1 miliard de lei. Unii dealeri nu s-au putut loga, deși banii se împuținau

Bogdan, dealer de autovehicule a încercat în zadar să se logheze pentru a-și înregistra clienții în programul Rabla Plus. Imagine generică - Proiect foto „DACIA 50 Autoturismul”, fotograf Albert Vrăbiuță, Dacia 1300.

Mai mulţi dealeri auto nu s-au putut loga, ore în şir, pe aplicaţia de depunere a documentelor pentru achiziţia de maşini noi, inclusiv electrice şi hibrid, prin programele Rabla şi Rabla Plus, pe care Agenţia Fondului de Mediu le-a lansat vineri. Lansarea oficială a programelor a fost din scurt.

Oamenii afectaţi au intrat într-o cursă contra-cronometru, în condiţiile în care logarea le era blocată, dar fondurile continuau să se împuţineze. Unii dintre ei au suspiciuni legate de accesul egal al tuturor la aplicaţie.

Numeroşi români interesaţi de programe reclamă în acelaşi timp că anunţul oficial de lansare a sesiunii 24 martie - 30 iunie a programelor a fost făcut foarte din scurt, în 22 martie seara, punându-i în imposibilitatea de a depune toate actele solicitate.

„Am transmis anunțul oficial imediat după ce Ordinul de ministru pentru aprobarea Ghidului de finanțare a fost publicat în Monitorul Oficial, nu puteam face altfel. În schimb, ministrul Mediului a anunțat în repetate rânduri că data de lansare va fi 24 martie”, a spus, pentru Europa Liberă, Oana Ferdean, consilier în cadrul Agenției Fondului de Mediu (AFM), care derulează programul.

Românii pot obține până la 57.000 de lei pentru casarea a două mașini uzate și achiziția uneia full electric sau hibrid-plug in. Depunerea cererilor de finanțare și obținerea actelor necesare i-au „scos din minți” pe mulți.

„Persoanele fizice trebuiau să fie în legătură cu dealerii auto, care încarcă solicitările în sistem, or aceștia au participat alături de reprezentanți ai producătorilor la întâlniri pe care le-am organizat și erau la curent cu etapele programului”, spune reprezentanta AFM.

În cazul persoanelor fizice, înscrierile în platformă le pot face doar dealerii şi producătorii auto. Persoanele juridice se pot înscrie pe cont propriu.

Prima din cele două sesiuni din 2023 a programelor Rabla și Rabla Plus (pentru mașini electrice și hibride plug in) are o alocare totală de 938 de milioane de lei.

O a doua sesiune a ediției 2023 va fi lansată în toamnă, cu un buget de aproape 400 milioane de lei. În total 1,4 miliarde de lei, cu 200 de milioane mai mult decât în cele două sesiuni din 2023.

Cei mai mulți bani din sesiunea lansată vineri 24 martie sunt alocați în programele Rabla Plus pentru persoane fizice - 300 de milioane de lei, Rabla Clasic pentru persoane fizice și Rabla Plus pentru persoane juridice (firme) - 200 de milioane de lei.

Pentru Rabla Plus - persoane juridice, fondurile s-au epuizat în doar patru ore, a anunțat în urmă cu puțin timp AFM. De altfel și în sesiunea de toamnă a ediției 2022 a programului Rabla Plus fondurile s-au epuizat în mai puțin de o oră.

Pentru achiziția de mașini electrice românii pot obține până la 57.000 de lei prin Rabla Plus.

Președintele AFM, Laurențiu Neculăescu, crede că sseiunea demarată azi a fost un succes și reflectă dorința românilor de a proteja mediul.

Unii dintre utilizatori sunt însă nedumeriți de ce logarea le-a fost blocată ore în șir, de ce solicitările de finanțare au fost publicate la ora 10 și totuși, după un minut, zeci de milioane de lei erau deja epuizate și de ce anunțul oficial de lansare a programului a venit cu mai puțin de 48 de ore înainte de start.

„Nu ne-am putut loga, am îmbătrânit cinci ani în trei ore!”

„Am îmbătrânit 5 ani azi”, spune Dan, din Timişoara, care şi-a cumpărat un Volvo full electric cu peste 55.000 de euro, pornind din start de la ideea că își va acoperi aproximativ 20% din costuri - aproximativ 12.000 de euro (57.000 de lei) - prin Rabla Plus.

Dealer-ul auto de unde a cumpărat mașina a reuşit să îl înscrie pe Dan în program după mai bine de 3 ore de încercări permanente, eșuate, de logare. În toamnă, au trecut prin aceeași experiență.

„Pur şi simplu delearul nu a putut să se logheze, decât după 3 ore şi ceva. În toamnă a fost la fel, nu s-a putut loga o jumătate de oră - o oră și între timp fondurile s-au terminat”, a povestit bărbatul din Timişoara.

Îți mai recomandăm Țară în service | Tu unde îți încarci mașina electrică? Statul promite încă 30.000 de stații, dar nu e clar cine și când le va construi

Este de neînţeles cum, deşi unii dealeri nu s-au putut loga în sistem cu orele, fondurile scădeau între timp considerabil, semn că totuşi alții au putut să acceseze programul, reclamă cei care au avut dificultăți.

Bogdan V. este reprezentantul unui dealer de motociclete şi este la fel de intrigat, pentru că a reușit să înscrie primul client în programul Rabla Plus abia după 3 ore. A realizat între timp mai multe capturi de ecran şi un video în care arăta cum nu se putea loga, deși fondurile continuau să scadă.

Conform datelor în timp real de pe site-ul AFM, la ora 10 erau 216 milioane de lei disponibile pentru Rabla Plus - mașini electrice pentru persoane fizice.

Peste o oră suma a scăzut la 168 de milioane de lei, a explicat Bogdan, suspicios că anumiți dealeri sau producători ar putea fi favorizați.

Cine a absorbit zeci de milioane de lei într-un minut?

O evoluție și mai accelerată a fost la Programul Rabla Plus pentru firme, care pare să suscite cel mai mare interes.

În mai puțin de o oră, fondurile disponibile au scăzut de la 200 de milioane de lei, la puţin peste 30 de milioane, au confirmat reprezentanții AFM.

Peste 1.600 de dosare fuseseră depuse în acest interval, potrivit Oanei Ferdean, consilier în cadrul instituției.

Îți mai recomandăm Mașina românească prinde viteză în Europa. Drumul din comunism în capitalism a industriei de care depinde PIB-ul țării

Alex B, din Cluj, spune că a constatat o scădere foarte mare a fondurilor disponibile în doar un minut, în condițiile în care formularul de depunere a dosarelor a fost publicat abia la ora 10.

Cu toate acestea, „la ora 10:01 erau deja depuse o grămadă de dosare pe Rabla Plus pentru persoane juridice”, întărește el, curios să știe care e numărul dosarelor încărcate în acest interval.

„Este imposibil fizic ca cineva într-un minut să completeze acea cerere bine. Practic trebuia să fii profesionist al programului Rabla, ei se bazau că toată lumea știe cum merge și nu au anunțat nimic pana miercuri noapte la 23”, se plânge Alex.

„Nu știu dacă mai există programe de finanțare cu fonduri europene pentru care se ține secretă cererea de finanțare”.

Văzând fenomenul, a depus dosarul cu un document ANAF care tocmai expirase, temându-se că până îi va sosi adeverința actualizată din partea Finanțelor va rata depunerea.

A reușit în cele din urmă să obțină adeverința ANAF care îi lipsea de la dosar cu doar câteva minute înainte ca fondurile să se epuizeze.

În doar patru ore de la lansarea programului Rabla Plus, cele 200 de milioane de lei destinate firmelor s-au epuizat. Captură de ecran, aplicația de depunere a dosarelor.

„Programul s-a lansat, dar nu există niciun formular pe care să îl completezi și semnezi electronic înainte de ora 10 (rabla plus). Băieții 'șmecheri' au formularele de acum, restul mâine (vineri) la ora 10.00”, a scris joi seară, pe Facebook, Alexandra, o altă persoană interesată de program.

„Mâine (vineri, n.r.) la ora 10.00 le descărcam si noi. Le completăm în 5 minute, le semnam electronic în câteva minute, apoi încercăm sa deschidem dosarul … când nu mai sunt fonduri”, anticipa Alexandra desfășurarea evenimentelor de azi.

„Cererea este setată din soft să fie disponibilă la ora 10 pentru toată lumea, tocmai ca să fie o șansă egală pentru toți”, ne-a transmis consilierul AFM, Oana Ferdean.

Mireille G, o altă persoană care a deplâns comunicarea oficială tardivă de către AFM a lansării programelor Rabla, a declarat că abia acum strânge documentele necesare și speră că va mai găsi fonduri disponibile în momentul în care le va avea.

Îți mai recomandăm Rabla pentru electrocasnice | Expert: „Să ne uităm ce încarcă factura de curent"

„Nu e exclus să alerg degeaba fiindcă mă gândeam că anumiți pași sunt deja obligatorii pentru a avea toți șanse egale. Citisem articole ale declarațiilor ministrului, dar sunt totuși declarații verbale, nu au rol de document oficial. Anunțul din Monitorul Oficial l-am văzut abia joi seară.”

Câte 120.000 de lei pentru instituțiile publice, fără obligația casării unei mașini

AFM a anunțat, după ora 14, că în doar patru ore fondurile de 200 de milioane de lei pentru programul Rabla Plus destinat firmelor au fost epuizate, fiind depuse peste 2.000 de dosare.

Pentru Rabla Plus destinat persoanelor fizice au fost depuse peste 1.900 de dosare - 1.665 pentru autovehicule electrice și 237 pentru autovehicule electrice hibride - fondurile fiind de 300 de milioane de lei.

Îți mai recomandăm Economie sau tehnologie? Ambele. Consumul de energie pentru iluminarea localităților României scade în premieră

Pentru Rabla Clasic - unde primele sunt considerabil mai mici - chiar dacă au fost majorate de la 6.000 la 7.000 de lei, respectiv la 10.000 de lei pentru casarea a două mașini vechi, la care se pot adăuga eco-bonusuri de alte câteva mii de lei - interesul a fost mai mic: sub 1.000 de dosare din partea persoanelor fizice și sub 250, în cazul firmelor.

Instituțiile publice au depus doar 60 de dosare pentru Rabla Plus și 21 pentru Rabla Clasic, marea deosebire fiind că acestea nu sunt obligate să depună o mașină uzată.

La Rabla Plus, subvenția pe care o primesc este dublă față de firme și persoane fizice - 120.000 de lei.

E unul din lucrurile care i-a intrigat de asemenea pe cei interesați de program. „E program de înnoire a parcului auto sau ajutor de minimis”, a întrebat un utilizator pe pagina de Facebook a AFM.

Îți mai recomandăm Rabla 2022 | Cum vrea România să scoată 250.000 de mașini vechi de pe străzi

„Instituțiile publice sunt constrânse prin lege să achiziționeze mașini prin programele Rabla. Pe de o parte ele nu au posibilitatea legală de a achiziționa un tichet de mașină uzată de la altcineva, precum în cazul persoanelor fizice. Pe de altă parte, unele instituții nu au o mașină proprie, pe care să o caseze”, a explicat Oana Ferdean, de la AFM.

De câțiva ani, programul Rabla Plus a devenit mult mai popular decât cel Clasic, a mai spus reprezentantul Fondului de Mediu.

Numărul mare de cereri depuse pe Rabla Plus reprezintă confirmarea că „românii au înțeles necesitatea 'alegerilor verzi' pentru a micșora impactul asupra climei, astfel încât fiecare dintre noi să aducă o schimbare pe termen lung”, a declarat președintele AFM, Laurențiu Neculăescu.

Rabla Plus se dovedește un succes, a mai subliniat el. Chiar dacă pe unii dintre cei care accesează programul îi trec toate transpirațiile ca să își poată depune dosarele și acestea să le fie validate.

Reprezentanții AFM resping orice fel de nereguli sau favoritisme pe care utilizatorii le-au reclamat pe rețelele sociale.

Acest lucru ar fi demonstrat tocmai de faptul că „banii pentru Rabla Plus - persoane juridice s-au terminat în 4 ore și pentru toate celelalte categorii de beneficiari încă se fac rezervări pentru că încă sunt bani disponibili”.