Dependența liberalilor de PSD. Analist: „PNL este copia în acest proiect politic, gen Adibas”

Premierul Nicolae Ciucă a preluat șefia PNL în aprilie 2022, la scurt timp după ce Congresul partidului îl votase pe Florin Cîțu. Desele schimbări de leadership în PNL și colaborarea cu PSD ar putea dezamăgi electoratul. Imagine generică cu liderul PNL.

Mesajele optimiste ale liderilor PNL, care se văd câștigători pe linie la alegerile din 2024 și cu un potențial de peste 30%, sunt contrazise de analiștii politici consultați de Europa Liberă. Liberalii riscă și procentele actuale dacă ies de la guvernare și nu mai au acces la banii publici.

„Lumea închide ochii la transformarea PNL-ului”, remarcă prodecanul Facultății de Științe Politice (SNSPA), Andrei Țăranu. Un partid care începe să semene din ce în ce mai mult cu fostul PDL, comandat de Traian Băsescu, sau chiar cu PSD, ca structură de organizare și mesaje, completează politologul.

Liderii PNL au lansat, săptămâna trecută, mesaje optimiste despre viitorul partidului pe scena Ligii Aleșilor Locali și a Consiliului Național reunit la Brașov.

Victoria „pe linie la alegerile din 2024” a fost promisă de noul secretarul general al PNL, Lucian Bode, în timp ce prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a lansat „perspectiva unui partid la 33-36%”. Europarlamentarul a pus însă o notă importantă, dar care a fost mai puțin reținută: „fiți foarte atenți, nu înseamnă că și luăm între 33 și 36%”.

În toată istoria sa post-decembristă, PNL nu a reușit un scor de peste 30%. Pe primul loc s-a situat doar în 2019, la europarlamentare, pe valul mesajelor anti-corupție și împotriva lui Liviu Dragnea, fost președinte PSD, condamnat la trei ani și jumătate în dosarul angajărilor fictive. Procentele liberalilor s-au diminuat în ultimii trei ani.

În ultimul sondaj CURS, realizat în perioada 19 – 26 mai, PNL este cotat cu 23% intenție de vot, la o diferență importantă față de PSD, care continuă să fie pe primul loc cu 35%. AUR, care se afla pe locul doi la finele lui 2021, a scăzut la 10%, în timp ce USR este cotat la 9%. Sondajul a fost realizat pe 1.067 de respondenți, la telefon, și are o marjă de eroare de plus/minus 3%.

„La umbra stejarului nu crește nimic. Avem o super majoritate, de 70%, iar celelalte partide se usucă. Nu au mesaj, nu penetrează media, băltesc în propriile scandaluri, ies din circuitul public. PNL trebuie să stea lipit de această majoritate, s-ar prăbuși instantaneu dacă ar sta în afara ei”, susține politologul Andrei Țăranu.

De ce insistă PNL cu mesajele optimiste. Banii

Obligat de președintele Klaus Iohannis să guverneze cu PSD, potrivit analiștilor, PNL trebuie să convingă electoratul că reprezintă o alternativă viabilă pentru social-democrați. Până la confruntarea cu cetățenii, liberalii încearcă să își mobilizeze activul de partid, demoralizat după confruntările interne.

Ca în orice partid, banii sunt pe primul loc, iar accesul la resursele publice este vital pentru rețeaua aleșilor locali.

„PNL are în relația cu aleșii locali un mare deficit în a răspunde promisiunilor deja făcute. De anul trecut, de când a fost adoptat PNDL 3 și PNRR, PNL a promis că va trimite foarte mulți bani către autoritățile publice locale, din fonduri naționale și europene. Până acum, nu s-a făcut nicio plată, nu a intrat vreun ban în primării. Dacă nu le poate oferi bani, le oferă promisiuni”, spune Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică. El crede că discursul „gol despre viitor” acoperă lipsa unui discurs despre prezent și trecut.

Îți mai recomandăm One-to-One. Ludovic Orban: Există o mână nevăzută a serviciilor secrete în partide. PNL a devenit anexa PSD

Colaborarea cu PSD într-o guvernare cu o largă majoritate poate avea și efecte negative pentru liberali.

„PNL este copia și nu originalul în această structură politică. De ce ar vota cineva o copie gen Adibas?”, este avertismentul lui Andrei Țăranu.

Principala problemă pentru PNL o reprezintă lipsa identității, subliniază și George Jiglău, lector la Universitatea Babeș Bolyai – Facultatea de Științe Politice.

„E un partid care își spune liberal, dar a devenit un puternic partid conservator și își asumă cu mândrie asta. PNL este un partid conservator, încearcă să se prezinte ca o alternativă la PSD ca partid mare, dar în același timp, nu a convins pe temele sociale pentru a aduna electorat din zona PSD”, explică lectorul universității din Cluj Napoca.

Ce ține împreună PSD și PNL. Dependența și scenariile de lucru în PNL

PNL nu reușește să obțină o majoritate fără PSD nici în actualul Parlament, nici în viitorul, potrivit datelor din sondajele de opinie. De aici apare o anumită dependență a liberalilor față de social-democrați, observă analiștii politici.

Liberalii au în față trei posibile scenarii.

Prima variantă de lucru pentru PNL o reprezintă continuarea guvernării alături de PSD, dar cu premier social-democrat după 2023. Analiștii o consideră varianta cea mai probabilă, care asigură ambelor partide accesul la banii publici.

În acest format, PNL poate juca rolul Opoziției, chiar dacă se află la guvernare. Cu toate acestea, ministrul de Finanțe, chiar dacă va fi dat de PNL, va trebui să conducă un buget elaborat de PSD la finalul lui 2022.

Îți mai recomandăm Discursul premierului. Lingvist despre vocabularul lui Nicolae Ciucă: „În cazul său, cred că e multă impostură”


„PNL e pregătit să joace genul acesta de carte”, afirmă profesorul Jiglău. Chiar dacă ar fi o opoziție de formă, ar asigura PNL o oarecare delimitare de PSD înaintea alegerilor.

„Alianța PSD–PNL, în jurul banilor, rămâne cea mai probabilă și pentru 2024. PSD e partidul care face jocurile. PNL a câștigat la capitolul bani. Nu cred că cineva din PNL își pune problema de identitate, valori, îi interesează banii”, subliniază și Ovidiu Voicu, Centrul pentru Inovare Publică.

O a doua variantă de lucru constă în menținerea funcție de premier pentru PNL și după 2023. În cazul în care PSD refuză să continue alături de PNL pentru că nu s-a respectat protocolul, se poate ajunge la un guvern PNL minoritar, dar slab în Parlament și extrem de atacat. Soluția asigură bani pentru aleșii locali, dar vulnerabilizează puternic partidul, consideră analiștii.

Ieșirea PNL de la guvernare, ar putea să fie varianta a treia. Este cea mai puțin probabilă, deoarece liberalii ar pierde racordarea la finanțarea publică.

Îți mai recomandăm Impozitul progresiv. La ce să ne uităm când se vorbește despre taxe și impozite noi

„PNL știe că dacă va ajunge în Opoziție, în formula în care se află, șansele să mai rămână în viața politică sunt foarte mici”, susține Andrei Țăranu, care reamintește de soarta PNȚ, dar și a PDL.

Toate cele trei scenarii depind însă de contextul economic și cel regional. Războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie și petrol, inflația sunt elemente importante de luat în calculul politic.

Ce a promis PNL și a uitat la guvernare


Campania PNL din 2019 – 2020 a fost construită pe lupta împotriva PSD și pe mesaje anticorupție. Ambele subiecte au fost abandonate de liberali sau trecute în plan secund după formarea coaliției de guvernare cu social-democrații.

„PNL a găsit un aliat în PSD pentru a controla justiția, presa, să țină deoparte societatea civilă, pentru ca noi să nu vedem ce fac cu acești mulți bani din PNDL și PNRR”, crede Ovidiu Voicu.

Îți mai recomandăm PSD și PNL, bilanțuri separate despre guvernarea împreună. Expert: și-au securizat propriul electorat


Andrei Țăranu subliniază că principala problemă a PNL o constituie lipsa de unitate, chiar dacă se face des apel la ea. Grupările din jurul lui Ludovic Orban sau Florin Cîțu, conflictul între organizațiile din Transilvania și cele din sud sau tensiunile de la nivel central pot influența scorul PNL.

Toți analiștii consultați de Europa Liberă nu dau șanse PNL în a copia modelul PSD de organizare, chiar dacă acest lucru se poate realiza pe termen scurt. Modelul PDL din 2008, un partid al primarilor, a fost unul de succes, dar pe termen scurt.

Profesorul Stelian Tănase le-a transmis liberalilor, chiar în ziua când partidul împlinea 147 de ani de istorie, că PNL merge dezbinat spre alegerile din 2024, iar „alianța toxică cu PSD” reprezintă un „calcul greșit”.

„Nu veţi câştiga în faţa PSD. Vă va înghiţi şi deocamdată primul efect este că a şters identitatea PNL pe spatele propriei sale identităţi. Nu aveţi mesaj, nu vă vedeţi”, a fost mesajul transmis de Stelian Tănase în fața liberalilor.

Îți mai recomandăm One-to-One | Cătălin Drulă: România este condusă de o alianță militaro-socialistă, cu reflexe anti-democratice