Dificultăți pe front. Rușii continuă atacurile. Ucraina revendică doborârea a încă trei avioane de război rusești

Un tanc ucrainean trage către pozițiile rusești din Chasiv Yar, Donețk, unde au loc lupte dure cu trupele rusești. 29 februarie 2024.

Armata ucraineană a anunțat că a doborât încă trei bombardiere rusești în regiunile Avdiivka și Mariupol, ridicând la 13 numărul avioanelor rusești doborâte în ultimele 12 zile. Pe teren, armata rusă atacă în mai multe puncte de pe front.

Forțele ucrainene au respins atacuri ruse din satul Orlivka, la vest de orașul Avdiivka, dar situația de pe frontul de est rămâne dificilă, a spus șeful armatei ucrainenen, Olexandr Sîrski.

Oleksandr Sîrski a mai anunțat că armata rusă încearcă să ocupe orașe și satele din regiunea Donețk carese află pe linia de fortificații construită de armata ucrainenă după retragerea din orașul Avdiivka, pe 17 februarie.

În regiunea sud-estică Zaporojie, forțele ruse se concentrează pe recucerirea orașelor Verbove și Robotine, orașe pe care Ucraina le-a recâștigat în contraofensiva din vara trecută din 2023, a mai spus șeful armatei ucrainene.

Mai mult, rușii au atacat în noapte de joi spre vineri teritorii de frontieră și așezărilor din regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, a mai anunțat armata ucraineană.

Rusia este dispusă să predea corpurile a 65 de soldați ucraineni care au murit în incidentul aviatic din ianuarie, potrivit agenției ruse de știri de stat RIA, transmite The Guardian.

Este vorba despre avionul rusesc care a fost doborât de apărarea aeriană ucraineană deasupra regiunii regiunea Belgorod din Rusia, despre care ulterior Moscova a afirmat că transporta inclusiv prizonieri de război ucraineni care urmau să fie schimbați cu prizonieri ruși

Îți mai recomandăm Un avion militar rusesc cu prizonieri de război la bord s-a prăbușit

Președintele american Joe Biden se așteaptă ca țările din Grupul G7 să decidă cu privire la utilizarea activelor rusești înghețate până la summitul G7, din iunie 2024 în Italia, scrie Bloomberg, citând surse familiare cu discuția.

Astfel, Joe Biden ar dori ca activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei să fie folosite pentru a finanța bugetul Ucrainei și apoi pentru a reconstrui țara. În același timp, președintele SUA nu crede că utilizarea fondurilor înghețate poate înlocui nevoia de asistență suplimentară pentru Ucraina.

Oficialii G7 sunt de acord că activele înghețate ar trebui să rămână inaccesibile Rusiei, cu excepția cazului în care promite să ajute la reconstrucția Ucrainei.

Îți mai recomandăm V. Zelenski propune ţărilor balcanice să producă arme cu Ucraina
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.