Moscova susține că va doborî avioanele MiG-29 trimise Ucrainei de Polonia și Slovacia

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că acțiunea Poloniei și Slovaciei de a trimite Ucrainei avioane de producţie sovietică seamănă cu o casare a unor echipamente inutile.

Livrarea către Ucraina a unor avioane MiG-29 din Polonia şi Slovacia nu poate afecta rezultatul „operaţiunii speciale" ruse, dar poate provoca necazuri în plus poporului ucrainean, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS și preluat de Reuters.

„În cursul operațiunii militare speciale, toate aceste echipamente vor fi supuse distrugerii”, a spus Dmitri Peskov.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt de la Kremlin a încercat să minimizeze valoarea acestor avioane de producţie sovietică, spunând că planurile Slovaciei şi Poloniei de a oferi Ucrainei aparate MiG-29 seamănă cu o casare a unor echipamente inutile.

„Se pare că toate aceste țări sunt astfel implicate în eliminarea echipamentelor vechi inutile”, a spus el.

El a comentat că decizia de a furniza avioane MiG-29 este un alt exemplu al modului în care o serie de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv Polonia, „îşi sporesc nivelul de implicare directă în conflict".

Îți mai recomandăm Polonia trimite Ucrainei patru avioane MiG-29

„Desigur, furnizarea acestui echipament militar, aşa cum am spus în repetate rânduri, nu poate afecta rezultatul operaţiunii militare speciale, dar poate provoca probleme suplimentare pentru Ucraina însăşi şi pentru poporul ucrainean", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Este de la sine înţeles că, în timpul unei operaţiuni militare speciale, toate aceste echipamente vor fi supuse distrugerii", a adăugat Peskov.

Declarațiile de la Moscova vin la o zi după ce preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat că Ucraina va primi primele patru avioane de luptă MiG-29 de la Varşovia în zilele următoare, Polonia devenind astfel prima ţară NATO care furnizează avioane Kievului.

Vineri Bratislava a aprobat trimiterea avioanelor MiG-29 pe care le are ţara. Multe dintre ele, scoase din uz, vor fi trimise ca piese de schimb, a precizat premierul Eduard Heger.

Îți mai recomandăm Slovacia: Guvernul a aprobat trimiterea de avioane Mig-29 în Ucraina